Tipy odbornice na rychlé svačiny do kabelky. I pro ty, kdo vážně nemají čas!

  • Tipy odbornice na rychlé svačiny do kabelky. I pro ty, kdo vážně nemají čas!
    18. září  2020 
     06:00

    Některým už škola začala, jiným zbývá posledních pár dní volna. Ať už sedíte ve školní lavici nebo za pracovním stolem, potřebujete denně přísun energie. Tu vám zajistí vydatná zdravá svačina. Pokud ale stále tápete, co si s sebou do tašky zabalit, máme pro vás pár tipů, které zúročíte nejen v běžném denním režimu, ale i na cestách. Vybrat si můžete ze slaných i sladkých variant, a to jak kupovaných, tak i těch z vlastní výroby.

    Kus ovoce nebo pár oříšků vás zasytí jen na pár minut. Nepodceňujte proto velikost, ale ani správné složení svačiny. 

  • Svačina je jako palivo

    Autor: Shutterstock.com

    Při volbě svačiny obecně platí, že by měla být dobře stravitelná a neměla by vás zaplácnout a utlumit. „Snažte se jíst tak, abyste tělu dodali v optimálním poměru všechny živiny včetně sacharidů, protože i když je v současném světě výživy sacharidům přisuzováno tloustnutí, v naší stravě jsou nenahraditelné. Jejich konzumace v rozumné míře vám dodá energii pro provozování nejrůznějších aktivit,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Jakou svačinku si s sebou připravit, abyste si na ní opravdu pochutnala? Máme pro vás několik osvědčených tipů.

    Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete skvělé tipy na zdravé svačiny na cestu, které budou vaši rodinu bavit, rozhovor s Ondřejem Brzobohatým nebo speciální přílohu Levná kuchařka! Blesk pro ženy koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk pro ženy
    Autor: red

  • Křupavé trvanlivé pečivo

    Autor: istock.com

    Skvělou alternativou klasického obloženého chleba je balené trvanlivé pečivo jako knäckebrot, špaldové, kukuřičné nebo třeba žitné plátky. Na rozdíl od běžného chleba je nemusíte balit do fólie, alobalu, či dokonce papírového ubrousku, ze kterého málokomu chutná. Knäckebrot můžete jednoduše přikusovat k sýru cottage, který můžete jíst lžičkou rovnou z kelímku. Neochucený cottage je úžasně variabilní potravinou, má slušné množství bílkovin a nízké množství tuku. Vhodnou alternativou jsou také tvarohové ochucené pomazánky.

  • Ovesné a cereální tyčinky

    Autor: istock.com

    Různé druhy tyčinek oceníte především tehdy, když máte hodně hektický režim a nestíháte se v klidu nasvačit. „Ovesné a cereální tyčinky představují jednoduchou svačinku, kterou strčíte do kabelky – a můžete vyrazit do práce. Výborné jsou i flapjacky a raw tyčinky s obsahem oříšků,“ doporučuje Michaela Ryglová. V závislosti na druhu a hmotnosti tyčinky do sebe dostanete přibližně 200–400 kcal. Příliš vhodnou volbou nejsou tyčinky namočené v čokoládě, a to nejen kvůli vyššímu obsahu kalorií, ale zejména kvůli tomu, že by se vám mohly v teplém počasí rozpustit a nadělat více škody než užitku.

  • Recept na banánové muffiny bez vejce

    Autor: istock.com

    Pokud ráda pečete, připravte si na svačinu muffiny z celozrnné mouky. Muffiny můžete jednoduše naskládat do krabičky. Za vyzkoušení stojí například banánový muffin bez vejce, díky čemuž se jen tak nezkazí.

    Ingredience:

    • 2 středně velké banány
    • 300 g špaldové celozrnné mouky
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 prášek do pečiva
    • špetka soli
    • ½ hrnku rostlinného či klasického mléka
    • ¼ hrnku slunečnicového oleje
    • 1 lžička strouhaného kokosu

    V misce rozmačkejte banány a přidejte zbytek ingrediencí. Pořádně vše promíchejte. Můžete použít mixér, ale zvládnete to i ručně. Hotovým těstem naplňte košíčky na muffiny (těsto vyjde na cca 12 kousků). Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15–20 minut. Upečené muffiny vyklopte z košíčků a připravte s sebou do krabičky.

  • Granola a křupavé lupínky

    Autor: istock.com

    Rychlou a přitom chutnou a nutričně hodnotnou svačinkou mohou být i různé druhy kupovaných lupínků a granola. „Špaldové nebo pohankové lupínky se nejčastěji připravují s mlékem, jogurtem nebo nějakým zakysaným mléčným výrobkem. Můžete si je dát čisté nebo je obohatit čerstvým či sušeným ovocem, oblíbenými oříšky nebo třeba slunečnicovými semínky,“ radí Michaela Ryglová. Stejně tak si můžete vzít s sebou do školy či práce granolu, ať už kupovanou nebo domácí. 

  • Těstovinový salát do krabičky

    Autor: istock.com

    Pokud toužíte po větší svačině, která vás zasytí na delší dobu, pak je další možností těstovinový salát. „Těstoviny mají v oblibě jak dospělí, tak i děti. Navíc si k nim můžete dát cokoliv, na co máte chuť – orestované kuřecí maso, zeleninu. Nebo můžete dát přednost bezmasé variantě a připravit si k nim sójové maso,“ dává svůj tip odborná garantka výživy. Obdobně si můžete připravit salát z bulguru, kuskusu nebo pohanky, která je skvělou bezlepkovou variantou.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji