Chcete jíst zdravě, ale zároveň ušetřit? Stačí nakoupit těchto 7 potravin

  • Chcete jíst zdravě, ale zároveň ušetřit? Stačí nakoupit těchto 7 potravin
    3. září  2020 
     06:00

    Chtěli byste jíst zdravě, ale bojíte se, že to se svým omezeným rozpočtem nezvládnete? Nákupy ve zdravých výživách mohou být opravdu dražší. Pokud se ale zaměříte na běžně dostupné potraviny, pak se zvládnete najíst doslova za pár korun. Nutričně bohatý jídelníček se totiž rozhodně nemusí skládat z bio superpotravin!

    Výrazně dražší položkou na vašem nákupním seznamu budou teď jen ořechy a maso. Zbylé suroviny zvládnete nakoupit za hubičku.

  • Jablka

    Autor: iStock.com

    Ovoce by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Naštěstí je jeho výběr dost rozmanitý, a tak můžete vybírat podle chuti, ale i ceny. Exotičtější druhy jsou většinou dražší, jelikož se vozí zdaleka, proto uděláte nejlépe, když sáhnete po českém sezonním ovoci. 

    Celoročně dostupná jsou jablka. Za ta neutratíte více než pár korun, a jejich využití je navíc velice pestré. Hodí se na ovesnou kaši, do jogurtu, koláče, ale i do salátu.

    Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete skvělé rady, jak vyjít s výplatou! Teď na začátku školního roku se to hodí, co říkáte? Spoustu dalšího skvělého čtení a zajímavých témat najdete v novém Blesku pro ženy, který seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE

     

    Autor: red

  • Brambory

    Autor: iStock.com

    Velkým hitem se v posledních letech staly batáty neboli sladké brambory. Jejich cena je ale v porovnání s běžně dostupnými brambory podstatně vyšší. Přitom po nutriční stránce se jejich obsah vitaminů a minerálů nijak neliší.

    Dopřávejte si proto batáty spíše výjimečně a s klidným svědomím do jídelníčku zařaďte české brambory. Jejich výživová hodnota je pro redukční režim přímo ideální, jelikož jsou v porovnání s jinými přílohami objemnější, a rychleji vás tak zasytí.

  • Luštěniny

    Autor: iStock.com

    Skvělým zdrojem bílkovin a zároveň složených sacharidů jsou luštěniny. Jejich konzumací tak při jednom získáte hned dvě hodnotné živiny. Zároveň se jedná o levnou položku, jelikož v suchém stavu se půlkilová balení pohybují okolo dvaceti až třiceti korun, a to ať už se jedná o čočku, fazole nebo např. cizrnu.

    Jedno balení vám hravě vystačí až na deset porcí, a tak si můžete s klidným svědomím říct, že jste opravdu ušetřili. Musíte však věnovat čas jejich přípravě. Ani sterilované luštěniny však nejsou nijak závratně drahé. 

  • Mražená zelenina

    Autor: iStock.com

    Přestože by právě zelenina měla pokrývat značnou část zdravého jídelníčku, v zimě může být poměrně nákladná. Vyhlédněte si proto každý týden zeleninu v akci a sahejte i po mražené zelenině. Můžete si nakoupit i nejrůznější směsi na polévku, čínskou zeleninu nebo směs brokolice, květáku a mrkve, která se hodí ke každému masu.

    Mezi levnější mražené druhy zeleniny patří také zelené fazolky, které mají nízkou energetickou hodnotu, a tak jsou při redukci ideálním pomocníkem. 

  • Řecký jogurt

    Autor: istock.com

    Mléčné produkty jsou výborným zdrojem živočišných bílkovin a zároveň obsahují prospěšná probiotika, která pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Jejich syticí schopnost vám navíc dietu dost usnadní.

    Ke svačině nebo snídani se skvěle hodí bílý jogurt. Na trhu už se vyskytují i řecké nízkotučné jogurty (typu skyr), jejichž obsah bílkovin je v porovnání s běžným jogurtem o něco vyšší – a přitom cena je velice příznivá.

  • Vejce

    Autor: iStock.com

    Pokud si budete chtít dopřát kvalitní vejce, která nejsou od slepic z klecí, pak si za ně připlatíte. V tomto případě se to však vyplatí a stále vás nevyjde snídaně či večeře na více než dvacet korun. Vejce vás zasytí, dodají vám potřebné bílkoviny i tuky a tepelně upravit je lze hned na několik způsobů.

    Zatímco v pondělí si můžete udělat míchaná vejce na cibulce se šunkou, v úterý si pochutnáte na výborné špenátové omeletě se sýrem. Buďte ve vaření kreativní a vykouzlete z běžných surovin zcela neobyčejná jídla!

  • Lněná semínka

    Autor: istock.com

    Tuku se při dietě rozhodně nevyhýbejte. Vybírejte však převážně rostlinné zdroje. Mezi nejdražší by se daly zařadit avokádo a ořechy. Naštěstí ale seženete i semínka, která jsou plná nejen zdravých tuků, ale i vlákniny. Lněná semínka obsahují navíc omega-3 mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na zdraví. Dále jsou vhodná i sezamová, která se hodí do slaných i sladkých jídel.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji