Není kalorie jako kalorie. Na co zapomínáme při hubnutí?

Není kalorie jako kalorie. Na co zapomínáme při hubnutí?
31. srpna  2020 
 06:00

Musíte si při hubnutí striktně počítat kalorie? Na tento dotaz odpovídá v pořadu Rozum v troubě výživový specialista Petr Havlíček, který vysvětluje důležité souvislosti, které je nezbytné znát. Není totiž kalorie jako kalorie! Energetický příjem je důležitý, ale záleží i na poměrech mezi bílkovinami, tuky a sacharidy a také na tom, z jakých surovin živiny pocházejí a jakým způsobem je zpracováváme. To vše rozhoduje o tom, zda budete hubnout, či nikoliv.

Názory na počítání kalorií se značně liší a ani vysoce specializovaný odborník na výživu Petr Havlíček není jednoznačným zastáncem jen jedné z variant. „Na tuto otázku nelze odpovědět striktně ano, nebo ne. Na začátku je třeba si uvědomit jednu věc. Když chcete redukovat váhu, musí být příjem nižší než výdej," vysvětluje Petr Havlíček. Počítání kalorií tak může být jedna z metod, jak se dostat na svou vysněnou váhu. Bohužel realita není tak černobílá, jak se může zdát. „Jak říká i spousta mých dalších kolegů – není kalorie jako kalorie," tvrdí Petr Havlíček. Následně zdůrazňuje důležitost poměru makroživin, jejich zdroje, ale i způsobů tepelné úpravy, na nichž závisí vstřebatelnost daných živin.

Jaký kalorický příjem je pro vás vhodný?

V prvé řadě zapomeňte na obecná výživová doporučení a spočítejte si individuální hodnoty. Ty můžete zjistit pomocí celé řady kalorických kalkulaček, které na internetu najdete. „Ono vám to spočítá jak vaši základní energetickou spotřebu, tak i celkový denní energetický výdej, což je ta základní energetická spotřeba včetně toho, co potřebujete pro své denní aktivity, trávení jídla, udržování tělesné teploty a tak dále," popisuje Petr Havlíček. Tyto kalkulačky vám zároveň prozradí, jaké množství daných živin byste měli přijímat. „Pokud chcete váhu redukovat, je potřeba svůj příjem oproti tomu optimálnímu snížit. U žen zhruba o pět set až šest set kilokalorií, u mužů zhruba o osm set až tisíc kilokalorií," radí Petr Havlíček.

Místo hubnutí může klidně následovat přibírání! Co je příčinou?

Pokud jíte dlouhodobě podstatně méně, tělo se adaptovalo na mnohem nižší kalorický příjem, než vám vypočítala daná kalkulačka. „Proto je na začátku důležité si naproti svému výpočtu postavit i svůj aktuální energetický a živinový příjem," radí Petr Havlíček. K tomu vám pomohou nejrůznější kalorické tabulky, do kterých si jídlo můžete zapisovat. Zjistíte tak, kolik toho ve skutečnosti denně jíte. Nezapomeňte ani na tekutiny, které obsahují kalorie. Znát výchozí stav je nezbytné k tomu, abyste mohli zahájit další kroky, které už skutečně povedou k redukci hmotnosti. Vedle čísel ale také dbejte na kvalitní výběr potravin.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji