Alkohol. V jakém množství může být prospěšný a co je bezpečné pro ženy?

Alkohol. V jakém množství může být prospěšný a co je bezpečné pro ženy?
9. září  2020 
 06:00

Rádi si v létě dáte drink, vychlazené pivo nebo víno a v zimě se pro změnu zahříváte punčem? Spousta lidí se nechce alkoholu vzdát ani při dietě. I když je jasné, že výčet negativ bude v tomto případě mnohokrát převyšovat pozitiva, možná přece jen může být alkohol našemu zdraví alespoň trochu prospěšný. Jaká je tedy ta zdravá míra, po které nemusíte mít výčitky?

Dle Mayo clinic lze za přínosy mírné konzumace alkoholu považovat snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí na ně, dále snížení rizika cévní příhody a také jistou prevenci vzniku diabetu. Pod pojmem „mírné pití alkoholu“ si však každý z nás představí něco jiného. Podle slov výživového specialisty Petra Havlíčka je jedna porce alkoholu buď jedno malé pivo, jeden a půl decilitru vína, nebo jeden větší panák (0,04 litru). „U žen se za bezpečnou považuje právě tato jedna porce,“ tvrdí Petr Havlíček. Oproti tomu muži zpracovávají alkohol lépe, a tak si mohou dopřát dvojnásobné množství, tzn. dvě porce alkoholu denně. Tohle doporučení se však týká pouze zdravých lidí, kterým alkohol nemůže zhoršit jejich zdravotní stav.

Nadměrné pití alkoholu je spojeno s celou řadou velmi závažných zdravotních rizik, mezi která patří zvýšené riziko vzniku rakoviny a onemocnění slinivky a jater a zvýšené riziko náhlé srdeční smrti při kardiovaskulárním onemocnění. „Nejsou to jenom tato rizika. V současné době se diskutuje i o narušení našeho střevního mikrobiomu,“ tvrdí Petr Havlíček, který vzápětí jmenuje další zdravotní problémy, které jsou s pitím alkoholu úzce provázány. Mezi ty nejčastější patří rizikové chování, zvýšené riziko vzniku pracovních úrazů, autonehod, ale i sebevražd. „Těch rizik, které jsou spojovány s vyšší konzumací alkoholu, je bohužel daleko více než potenciálních zdravotních přínosů při umírněné konzumaci,“ říká Petr Havlíček. 

Frťan slivovice mohou někteří považovat za tzv. prevenci na všechno. U malých dětí někteří slivovici používají jako dezinfekci při prořezávání zoubků. Dospělí pro změnu sáhnou po panáku slivovice při podezření na nachlazení nebo pro zlepšení trávení. Jelikož alkohol roztahuje cévy, může se používat panák alkoholu i jako prevence proti nadměrnému pocení. Když se ale oprostíte od všemožných tradic, opět vypluje na povrch jen další negativum. „V souvislosti s pálenkami se diskutuje jeden problém, který je zvaný ethylkarbamát,“ vysvětluje Petr Havlíček, který ve spojitostí s touto látkou upozorňuje na vyšší riziko vzniku rakoviny. Pokud se ale přece jen nechcete vzdát alkoholu, stejně jak u potravin upřednostňujte kvalitu. „Vybírejte slivovici, kterou producent vyrábí z celého nerozdrceného ovoce nebo z vypeckovaného ovoce,“ radí na závěr Petr Havlíček a dodává, že pevné zdraví je výsledkem celé řady faktorů a nestojí za tím frťan slivovice denně.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji