Dieta podle Mačingové: Vy možná zhubnete, já určitě zbohatnu!

26. června  2020 
 06:00

Slovenka Antónia Mačingová vydala před lety knihu Zhubněte jednou provždy – plnou zdravých receptů, díky kterým se údajně můžete projíst až ke štíhlosti. Ve své knize však zdůrazňuje, že se nejedná o dietu, ale měsíční detox, který nejenže dodá vašemu tělu všechny vitaminy a minerály, ale dokonce vám i pomůže vyrovnat vnitřní pH. Je to vůbec možné, nebo se jedná o holý nesmysl? K tomu se v pořadu Rozum v troubě na Mall.TV vyjádřili výživový specialista Petr Havlíček a šéf PRAKUL Roman Vaněk.

Mačingová svůj detox doporučuje ženám s osteoporózou, kterou podle ní trpí asi devadesát procent naší populace. Co na to statistická data? „Osteoporóza postihuje odhadem 75 milionů lidí v Evropě, USA a Japonsku, což představuje jednu třetinu žen a jednu pětinu mužů nad 50 let...," kontruje aktuálními daty výživový odborník Petr Havlíček.

Překyselení organismu: Velký hubnoucí mýtus

Tento výrok z knihy Zhubněte jednou provždy ale není jediný, který lze považovat za nesmysl. „Já vám nabízím způsob stravování, kterým si do těla dopravíte všechny potřebné vitaminy a minerály a vyrovnáte vnitřní pH," cituje úryvek z knihy Roman Vaněk. Nejen dieta Mačingové, ale i další alkalické diety upozorňují na překyselenost organismu. „Kdykoli si změříš pH krve, tak je stále stabilní a rozhodně není kyselé. Kdyby se vychýlilo, tak ležíš na metabolické jednotce, a tam tě tahají hrobníkovi z lopaty," komentuje jeden z velkých hubnoucích mýtů Petr Havlíček.

3 až 4 litry vody denně mohou být nebezpečné

Dieta podle Mačingové ale také slibuje, že se zbavíte chuti na sladké a ztratíte až pětinu své váhy, kterou v těle představují lepek z bílého pečiva, cukr a překyselení. „To by ve tvém případě představoval lepek dvacet kilo. To je jeden a půl kýble! Kde by se to v tobě vzalo?" reaguje na absurdní informaci, citovanou Romanem Vaňkem, Petr Havlíček. Dále paní Mačingová doporučuje pít tři až čtyři litry vody za den. To může být ale pro mnohé nebezpečné. „Když budeš padesátikilová žena, tak ve čtyřech litrech se můžeš utopit. Dojde k tzv. hypotonické dehydrataci," tvrdí Petr Havlíček.

Tenhle detox raději netestujte

Roman Vaněk dále nachází v knize další nesmyslné výroky o tom, že med, a dokonce i jogurt jsou zásadité potraviny. Opak je ale pravdou. „Vše, co fermentuje, kde kvasí cukr, je kyselé," reaguje rozhořčeně Petr Havlíček. Mačingová také v knize píše, že po medu nepřiberete, a o olivovém oleji tvrdí, že obsahuje kyseliny, které pomáhají při odbourávání podkožního tuku. To považuje Petr Havlíček za největší absurditu! Na pouhých devíti stránkách se tedy podle něj objevilo osmnáct slaboduchých nesmyslných informací. Detox podle Mačingové tak rozhodně nelze považovat za něco, co byste na svém zdraví měli testovat.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji