Meditace – cesta ke štíhlosti. Nastavte svou mysl na hubnutí

Meditace – cesta ke štíhlosti. Nastavte svou mysl na hubnutí
11. května  2020 
 06:00

Snažíte se zhubnout, už jste vyzkoušeli ledacos, ale váha se ne a ne pohnout? Odhalte tu pravou příčinu neúspěchu v hubnutí. Ta totiž nemusí spočívat v nevyváženém jídelníčku ani v nedostatku pohybu, ale ve vašem myšlení. Správné propojení těla a mysli, vizualizace cíle a uvolnění od stresu dokážou hotové zázraky. Změňte to, jak smýšlíte sami o sobě, a dosáhnete konečně vysněné postavy.

Jste vystresovaní z práce, cítíte se pod tlakem a celé tělo máte neustále v napětí? Možná je jídlo tím jediným prostředkem, který vás alespoň na chvíli uklidní. Důvod, proč v takových situacích sáhnete po nezdravém jídle, je snadné vysvětlit. Stresový hormon kortizol vyvolává chuť na sladká a mastná jídla. Studie obezity z roku 2007 prokázala vliv chronického stresu na stravovací návyky, a to u více než dvou tisíc dospělých.

„Stres ale patří k největším zabijákům pokroku v hubnutí a viditelných výsledků. Naším cílem by tak mělo být tento faktor ze života co nejvíce eliminovat. A právě cílená meditace může být jeden z prostředků, jak toho účinně dosáhnout," tvrdí specialistka na výživu Markéta Gajdošová, která sama na sobě meditační techniky praktikuje a doporučuje je i svým klientům. „Zklidnění mysli a lepší naslouchání potřebám těla vedou k efektivnějšímu nastavení dietního režimu," dodává. Nadváha bývá většinou voláním duše o pomoc. Zkuste se proto zamyslet nad tím, co za nadbytečnými kily opravdu stojí.

Díky meditaci se lépe poznáte. A zhubnete

Špatná životospráva nemusí být nutně propojena se zajídáním stresu, neznalostí či leností. Spousta lidí také zajídá své hlubší emoce. Máte na sebe příliš vysoké nároky a očekávání? Nemáte se dostatečně rádi? Jsou kila navíc vaším obranným štítem před zlem či konkrétními osobami? Naučte se pokládat sami sobě osobní otázky. Možná na ně nebudete hned znát odpověď, ale postupně začnete prozkoumávat vlastní nitro. Vyřešit několikaletý problém může nějakou chvíli trvat. Čím dřív se však do uzdravení mysli pustíte, tím dřív se svých problémů zbavíte. Najděte si proto každý den alespoň pár minut na meditaci. 

Nelamte si hlavu nad tím, jak na to, a jednoduše začněte. Jelikož meditace není jako posilování, neexistuje přesný návod. Místo i čas si vybíráte sami. Pak už se stačí jen pohodlně jakkoli posadit, soustředit se na dýchání, usmívat se a vnímat vlastní dech a tělo. Pokud je pro vás větší výzvou meditovat o samotě než ve skupině, můžete zvolit řízenou meditaci. Ta bývá součástí mnoha lekcí jógy. 

 

Sankalpa aneb "vymeditujte si" vysněnou váhu

V józe existuje účinná technika, která pracuje s vědomou myslí. Nazývá se  sankalpa a jedná se o tzv. předsevzetí či přání ve formě myšlenky, která pomáhá v sebeovlivňování. Při opakování svých vnitřních slov či představ můžete své myšlenky proměnit v realitu. Svou ideální váhu si tak můžete "vymeditovat".

Během meditace dochází k postupnému uvolňování dechu, těla, mysli, a tím snížení mozkové aktivity. Tělo se tak zrelaxuje alespoň na několik minut. Už nalézání vnitřního klidu bude mít na hubnutí pozitivní vliv. Zkuste však po zklidnění zahájit druhou fázi meditace, a to zmíněnou sankalpu.

Sankalpa ve čtyřech krocích:

  1. Jasně formulujte své přání či cíl.
  2. To vyjádřete pozitivně a v přítomném čase.
  3. Uvolněte se a do meditace zapojte své emoce a představy.
  4. Sankalpu opakujte pravidelně, nejlépe každý večer před spaním, a neměňte ji, dokud se nestane realitou.

Např.: „Cítím se zdravá a štíhlá, chutnají mi zdravé věci, baví mě cvičení.“

Pozice při meditaci

Na meditaci si najděte klidné místo, kde vás nebudou rušit okolní zvuky. „Usaďte se tak, aby páteř byla vzpřímená, ale záda bez napětí. Bradu jemně přitáhněte ke krku, uvolněte ramena, paže nechte složené v klíně či opřené o hřbety na kolenou nebo si k sobě spojte palce a ukazováky obou rukou,“ popisuje meditační sed Barbora Hu, lektorka jógy a jógové terapie. U meditace byste měli mít zavřené oči a být zcela uvolnění. „Pozorujte vlastní myšlenky jako oblaka na nebi, bez potřeby je rozvíjet či potlačovat," radí závěrem lektorka.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji