Největší mýty o sacharidech! Přestaňte se jich bát a eliminujte jojo efekt

  • Největší mýty o sacharidech! Přestaňte se jich bát a eliminujte jojo efekt
    2. února  2020 
     06:00

    Keto a nízkosacharidové diety budou horkým trendem v hubnutí ještě nějakou tu dobu. Lidé si je oblíbili pro jejich rychlé výsledky. Jen málokdo však zvládne tento způsob stravování aplikovat dlouhodobě, a tak je s nízkým příjmem sacharidů úzce spojen i jojo efekt. Proč se tedy ubírat směrem, který vám nakonec uškodí? Přestaňte se bát sacharidů a uvidíte, že začnou kila nenávratně mizet.

    Odhalte mýty o sacharidech, které vám brání v tom, abyste si dali to, co máte rádi, v kteroukoli denní dobu. 

  • 1. mýtus: Konzumace sacharidů vede k nabírání tuku

    Autor: istock.com

    Sacharidy – ty ve formě ovoce, celozrnných potravin, rýže a dalších příloh – nemají hned za následek přibývání na váze. Uhlohydráty jsou důležitou součástí zdravé výživy, a to jako palivo i zdroj důležitých živin. Určitě byste se neměli bát zařadit je do svého stravovacího plánu, a to i v případě, že se snažíte zhubnout.

    "Ovoce, celozrnné zdroje, ale i luštěniny jsou v naší stravě primárním zdrojem vlákniny," vysvětluje dietolog Emily Tills. Díky vláknině se budete cítit déle plní, což oceníte zejména při redukci, kdy si hlídáte svůj kalorický příjem. Za pocit plnosti  však mohou i rezistentní škroby, které najdete např. ve fazolích, čočce, těstovinách či bramborech.

  • 2. mýtus: Bílkoviny jsou důležitější než sacharidy

    Autor: istock.com

    Pokud jde o žebříček důležitosti živin v naší stravě, sacharidy nejsou o nic méně důležité než bílkoviny. Všechny tři živiny – bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky – jsou nezbytné pro to, aby naše tělo správně fungovalo, a tak mají všechny živiny podíl i na zdravé redukci.

    Bílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů a regeneraci po cvičení. Sacharidy pro změnu poskytují energii nutnou pro mozek i veškerý pohyb. Jako zdroj energie však slouží i zdravé tuky. Ty pomáhají vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích, tj. A, D, E a K. Všechny tři živiny mají syticí schopnost.

    „I když můžete jednu z živin na krátkou dobu z jídelníčku odstranit, všechny tři makronutrienty jsou z dlouhodobého hlediska pro zdraví nezbytné,“ uvádí Emily Tills a dodává, že pokud rádi a často cvičíte, potřebujete ve stravě dostatek sacharidů. Bez nich byste se velice brzy začali cítit unavení a značně by to mohlo ovlivnit vaše výkony. 

  • 3.mýtus: Sacharidy bychom neměli jíst v každém jídle

    Autor: istock.com

    I když ve výsledku záleží na celkovém denním příjmu, rozdělit si sacharidy do více jídel bude mít lepší dopad na redukci i celkově na to, jak se budete cítit. Pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi je navíc ideální sacharidy kombinovat s bílkovinami nebo zdravými tuky. Jídelníček by se tak měl skládat z nutričně vyvážených jídel.

    Hladinu glukózy také ovlivňuje množství přijatých sacharidů v jedné porci. I proto není rozumné naložit si k obědu či večeři velkou porci těstovin. Přiměřené porce sacharidů vám pomohou udržet déle pocit spokojenosti a plnosti, abyste mezi jídly neměli tendenci mlsat.

  • 4. mýtus: Sacharidy bychom neměli jíst večer

    Autor: istock.com

    Po šesté nebo osmé hodině večerní se nestane nic magického. Vaše tělo nepozná, kolik je hodin, a tak mýtus o zákazu konzumace sacharidů ve večerních hodinách vypusťte z hlavy. Sacharidy se nezačnou s úderem žádné hodiny automaticky proměňovat v tuk.

    Dokonce pokud se vám stane, že máte pozdě večer hlad, měli byste něco malého sníst. Může to být například menší celozrnný toust s avokádem. S hladovým žaludkem se vám nebude dobře spát, ale to ani po konzumaci těžkého kalorického jídla. 

  • 5. mýtus: Sacharidy máme jíst jen ráno, abychom je stihli spálit

    Autor: istock.com

    Podobný mýtus panuje také ohledně ranní konzumace sacharidů, ten má spousta lidí stále za jisté dogma. Emily Tills tvrdí, že neexistuje žádné časové omezení, když se jedná o využití sacharidů pro tělo. Měly by být součástí každého jídla, a to hlavní, čemu byste měli věnovat pozornost, jsou sacharidové zdroje a velikost porcí. Stále totiž zůstává tím nejdůležitějším faktorem celkový denní energetický příjem.

    Opět se tedy vracíme k tomu, že sacharidy ve večerních hodinách nejsou pro vaši dietu rizikem, a naopak mohou mít své velké opodstatnění. Většina lidí stíhá cvičit až po práci, tudíž je pro ně večeře potréninkovým jídlem, a v tom by určitě složené sacharidy neměly chybět!

  • 6. mýtus: Všechny cukry jsou špatné, všechny složené sacharidy jsou dobré

    Autor: istock.com

    I když se všichni shodneme na tom, že spořádat misku quinoy je zdravější než si dát koblihu, ne všechny jednoduché sacharidy jsou špatné! Ovoce také obsahuje pouze jednoduché cukry, ale také je zdrojem vlákniny, mnoha vitaminů, antioxidantů a v neposlední řadě pomáhá tělo hydratovat. Při dietě může uspokojit chutě na sladké, a redukci tak značně zpříjemnit.

    Obecná doporučení ohledně příjmu jednoduchých cukrů se pohybují okolo deseti procent z celkové energetické dávky. Pokud tedy nepatříte mezi vrcholové sportovce, množství cukru by nemělo překročit hranici šedesáti gramů na den. U každého se však gramáž bude lišit v závislosti na jeho energetickém příjmu a individuálním rozložení makroživin.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji