Chcete se dietně najíst v restauraci nebo kavárně? Tohle si musíte pohlídat

  • Chcete se dietně najíst v restauraci nebo kavárně? Tohle si musíte pohlídat
    26. ledna  2020 
     06:00

    Shodit nadbytečná kila si často žádá disciplínu a odříkání. Vyhýbat se ale několik měsíců všem kavárnám, bistrům a restauracím nemůžete. Občas budete muset vyřešit jídlo za pochodu. Ať už jídlo zapomenete v lednici nebo se vám předchozí večer nechtělo vařit, budete si holt muset poradit. A protože je vaším cílem zhubnout, měli byste vědět, jak se dietně najíst i mimo domov.

    Saláty nejsou vždy sázkou na jistotu. Mnohdy mohou představovat větší riziko než jídlo z fast foodu.

  • Dejte si pozor na skryté tuky

    Autor: istock.com

    I když byste se při dietě tukům rozhodně neměli vyhýbat, představují pro vás jisté riziko. To, že spořádat balíček oříšků na posezení není dobrý nápad, asi víte, ale co tuky, které na první pohled nevidíte? Jelikož se jedná o živinu, která má oproti sacharidům a bílkovinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu, je třeba jí věnovat o to větší pozornost.

    Při stravování mimo domov, kde nemáte plnou kontrolu nad složením jídla, to však může být obtížné. V salátu může být zálivka, která má vyšší kalorickou hodnotu než samotný salát. Grilovaný sýr, který v salátu nahrazuje či doplňuje maso, může obsahovat až padesát gramů tuku. A co teprve další přísady, jako jsou semínka, oříšky nebo přidaný olej?

    Tip: Zálivku si nechte naservírovat zvlášť a informujte se o složení celého jídla. Pokud budete kupovat pokrm již hotový, přečtěte si na obalu složení i nutriční hodnoty.

  • Vybírejte si bílkoviny

    Autor: istock.com

    Ať už si vybíráte z jídelního lístku nebo si naberete na talíř jídlo sami v jídelně nebo kantýně, vždy nejprve sáhněte po zdroji bílkovin. Bílkoviny by měly tvořit základ vašeho jídla. Pokud nemáte v oblibě maso, můžete si dát vegetariánskou náhradu v podobě sýru, vajec, luštěnin, tofu nebo sójového masa. 

    Dále jídlo doplňte pořádným množstvím zeleniny, a to nejlépe v čerstvé nebo dušené podobě. Nejmenší podíl na talíři by měly tvořit sacharidy, mezi které patří zdravým způsobem tepelně upravená příloha. Příkladem můžou být rýže, vařený brambor, pohanka, quinoa, bulgur nebo těstoviny. Při přípravě smažených, ale i pečených příloh, jako jsou americké brambory, bývá použito více tuku, a tak se jim raději vyhněte.

  • Neodsuzujte fast foody

    Autor: istock.com

    Zní to neuvěřitelně, ale fast foody už v dnešní době, kdy zdravá strava není neznámým pojmem, nabízejí spoustu poměrně dietních jídel. Mohou tak sloužit jako nouzové řešení. Vedle salátů si můžete objednat například wrap. Když opomenete, že tortilla nebude z celozrnné mouky, tak její náplň tvoří maso, zelenina, popř. sýr a malé množství dresinku, které můžete klidně vynechat. Maso vybírejte grilované, které už je v nabídce většiny fast foodů. 

    V případě, že si dáte v některém z fast foodů bagetu, vybírejte co nejmenší velikost. Zdravou náplní můžou být uzený losos, mozzarella, tuňák, roastbeef, kvalitní šunka nebo kuřecí maso. Abyste se vyhnuli kalorické bombě, přečtěte si nutriční hodnoty, které už jsou dostupné na stránkách většiny fast foodů.

  • V kavárně si dopřejte i dortík

    Autor: istock.com

    Vždy byste měli upřednostnit nutričně vyvážené a zdravé jídlo před zpracovanými potravinami nebo sladkým mlsáním. Stoprocentní disciplína ale není pro všechny udržitelná a často nepřispívá k psychické pohodě. Neustálé odpírání si může naopak vést k přejídání, nebo dokonce vzniku poruchy příjmu potravy.

    Dvacetiprocentní podíl ve stravě proto může být věnován jídlům, která si jednou za čas jednoduše odpustit nechcete. Především dámy si rády dopřejí u kávy dortík, a tak si ho projednou dejte! Jak si ale vybrat tzv. nejmenší zlo? Sáhněte po co nejmenším zákusku nebo tvarohovém řezu, který obsahuje i bílkoviny. Čím větší, hutnější a těžší dort, tím více kalorií se v něm bude pravděpodobně skrývat.

    Tip: Nechcete ohrozit své výsledky hubnutí? Dortík si do jídelníčku naplánujte! Kalorický příjem si snadno upravíte tak, že vynecháte svačinu a k večeři si dáte lehké jídlo, kterým může být třeba salát.

  • Nepřejídejte se

    Autor: istock.com

    Jsou pro vás kalorie velkou neznámou? Vsaďte na zdravý rozum, vybírejte zdravá čerstvá jídla a jezte do polosyta. Nikdo po vás nechce, abyste trpěli hlady, ale tím nejlepším měřítkem při redukční dietě je jíst menší porce. Pokud už hubnete nějakou tu dobu a váš žaludek není tak roztažený, snadno mu můžete důvěřovat. Tělo vám řekne, kdy se cítí syté, a tak se nebojte na talíři něco nechat. Vymést talíř se totiž ne vždy vyplácí.

    V případě, že ještě nemáte tzv. "záklopku" a jídlo do vás padá jak do odpadkového koše, spolehněte se na pitný režim a zeleninu. Před jídlem vypijte alespoň sklenici vody a k hlavnímu jídlu si objednejte zeleninový salát.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji