Budete díky bio zdravější a štíhlejší? Tato fakta vás překvapí

  • Budete díky bio zdravější a štíhlejší? Tato fakta vás překvapí
    20. ledna  2020 
     06:00

    O biopotravinách stále koluje spousta mýtů, které bohužel s realitou často nemají mnoho společného. Co se pod označením bio skutečně skrývá? Je konzumace biopotravin zárukou toho, že budeme zdravější a nebudeme tloustnout? Na to jsme se zeptali přímo odborníků. Zjistěte konečně pravdu a udělejte si ohledně označení bio jednou provždy jasno!

    Zdravé stravování je proces neustálého učení se nových věcí, a to ať už v kuchyni nebo při samotném nákupu zdravých surovin.

  • Co se skrývá pod označením bio?

    Autor: istock.com

    I když někteří lidé nahlížejí na biopotraviny jako na podvod nebo módní trend, biopotravinám nelze odepřít to, že se vyrábějí s ohledem k životnímu prostředí. „Biopotraviny musí splňovat řadu přísných pravidel, která jsou zakotvena v legislativě. Řeči o tom, že potravina s označením bio ve skutečnosti ani bio není, jsou tak naprosto scestné. Biopotraviny neobsahují pesticidy, umělá hnojiva ani umělá potravinářská aditiva,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

    Vedle toho biopotraviny neobsahují ani geneticky modifikované suroviny a nejsou ozařované. V případě živočišné výroby se zvířatům nepodávají žádná antibiotika nebo růstové hormony. „Co se týká pesticidů, mají negativní vliv jak na samotnou planetu Zemi, tak i na organismus člověka,“ doplňuje ještě Tereza Havrlandová.

  • Jak vypadá ekologické zemědělství v praxi?

    Autor: istock.com

    1. Žádná syntetická hnojiva. K hnojení se používá kompost nebo hnůj.
    2. Žádné pesticidy. Omezení agrochemikálií chrání nejen kvalitu půdy a vody, ale výsledkem jsou i potraviny, které nejsou pesticidy kontaminované.
    3. Zachování biodiverzity. Ekologické zemědělství usiluje o zachovávání co největšího počtu původních oblastí a rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů.
    4. Slušné podmínky pro chov zvířat. Zvířata chovaná v rámci ekologického zemědělství mají volný výběh, množství zvířat na jedné farmě je limitované, zvíře nesmí být svázané a omezované v pohybu.

  • Jsou na tom biopotraviny nutričně lépe?

    Autor: istock.com

    Způsob pěstování rostlin a chovu zvířat nemalou mírou ovlivňuje kvalitu výrobků z nich. „Opatření v rámci ekologického zemědělství se pozitivně odráží v kvalitě potravin. Takže je pravda, že biopotraviny jsou na tom lépe než konvenční potraviny,“ tvrdí hlavní nutriční specialistka sítě výživových poraden NutriAdapt Weight Management Clinic Ing. Monika Bartolomějová. „Podle některých studií obsahuje bio zelenina více karotenoidů, maso z ekologického zemědělství je obecně libovější a má méně nasycených mastných kyselin,“ říká Monika Bartolomějová.

  • Biopotraviny nejsou zárukou štíhlé postavy

    Autor: istock.com

    Ačkoliv jsou biopotraviny nutričně bohatší, nejsou zázračné. „Biopotraviny vás samy o sobě neudělají štíhlejší ani zdravější. K tomu je potřeba změnit celkově životní styl a vedle zdravých potravin zařadit i každodenní pohyb,“ přidává svůj názor hlavní fitness trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Biopotraviny obsahují stejně jako každá jiná potravina energii. Pokud vám tedy někdo tvrdí, že můžete jíst neomezené množství biopotravin, a přitom se zbavíte tukových zásob, není to pravda.

    „Jsem velkým příznivcem ekologického zemědělství a konzumaci biopotravin doporučuji, ale abyste zhubli a byli zdraví, musíte mít správně sestavený jídelníček. V bio kvalitě totiž seženete nejen zeleninu a ovoce, ale i čokoládu, sušenky nebo alkohol. Z pohledu obsahu energie se bio a konvenční potraviny prakticky neliší,“ vysvětluje Kateřina Hollerová.

  • Pozor na správné označení biopotravin

    Autor: istock.com

    Pokud chcete podpořit planetu Zemi a jíst skutečné a kvalitní potraviny, dávejte si pozor, jaké produkty kupujete. „Obchodníci používají líbivé slogany jako farmářské produkty či domácí výroba, ale ne vždy se jedná o potraviny v bio kvalitě. Aby byla potravina bio, musí být označena grafickým znakem bio, tzv. biozebrou, s nápisem Produkt ekologického zemědělství (národní označení pro ČR) nebo zeleným logem s obrázkem lístku, které je povinné pro všechny biopotraviny vyrobené v Evropské unii,“ vysvětluje Tereza Havrlandová.

  • Jsou biopotraviny opravdu drahé?

    Autor: istock.com

    Na závěr je potřeba zmínit ještě jeden fakt – bio není drahé. I když podle cenovek v obchodech s potravinami to vypadá tak, že bio je luxus, který si mohou dovolit jen někteří, ve skutečnosti při nákupu konvenčních potravin neušetříme.

    Chybějící živiny z konvenčně pěstovaných potravin pak doplňujeme uměle vyrobenými drahými doplňky stravy, které se navíc hůře vstřebávají než přirozené vitaminy, minerály a enzymy obsažené v kvalitních biopotravinách. Navíc napáchané škody například v podobě znečištěného vzduchu, půdy, špatného hospodaření s energií nebo vodou nedobrovolně a většinou i nevědomě zaplatíme v podobě daní.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji