- 12. ledna 2020 06:00
Nemáte přes zimu na zeleninu příliš chuť? Studené saláty si nechte na léto a vybírejte si teď jídla, která vám zahřejí žaludek a zároveň jsou plná zeleniny. Zahrnout do svého jídelníčku můžete husté zeleninové polévky, populární bowls, dušené pokrmy i zapečené směsi. Vegetariánské recepty jsou jednoduché na přípravu a díky vysokému obsahu vlákniny dostatečně zasytí.
Navíc je můžete snadno obměňovat dle dostupných surovin a inspirovat se můžete jen základním postupem.
Zeleninová Buddha bowl
Autor: iStock.comNení nic jednoduššího než naskládat pár surovin do misky a užít si jednotlivé chutě. Nakombinujte teplé i studené suroviny a nezapomeňte na zálivku nebo dip, který dodá jídlu šmrnc.
Na jednu bowl budete potřebovat:
- 1/3 brokolice
- 1/2 cukety
- 1 mrkev
- 3 ředkvičky
- 1/2 šálku uvařené (sterilované) cizrny
- 1/2 uzeného tofu
- 50 g hummusu
- čerstvé bylinky (např. petržel)
- olivový olej
- himálajskou sůl, uzenou papriku
Postup:
Brokolici připravte na páře nebo uvařte ve vodě. Cuketu, mrkev nakrájejte na kolečka a vyložte na plech s pečicím papírem. Zeleninu zakápněte olivovým olejem a posolte. Cizrnu osušte a smíchejte se lžičkou olivového oleje, uzenou paprikou a přidejte na plech k ostatní zelenině. Tu pečte při 200 stupních Celsia přibližně 15 až 20 minut. Mezitím si nakrájejte na kolečka ředkvičky a tofu.
Uvařenou brokolici a upečenou zeleninu spolu s cizrnou vyskládejte do misky a nakonec přidejte hummus a čerstvé bylinky. V případě, že byste toužili po sytějším jídle, na dno misky dejte uvařený kuskus.
Polévka z bílých fazolí s kokosovým mlékem
Autor: iStock.comPolévka v zimě zaručeně zahřeje, a pokud obsahuje i luštěniny, díky bílkovinám a vláknině dostatečně zasytí. Přidejte do polévky i kokosovou smetanu a získejte lahodný pokrm plný důležitých živin.
Budete potřebovat:
- 4 šálky bílých (předem uvařených) fazolí
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 bramboru
- 1 mrkev
- 1 lžičku sušené majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 100 ml kokosového mléka
- 1 lžičku najemno nasekané petrželky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 a 1/2 lžičky soli
- špetku kajenského pepře
- 1 bobkový list
Postup:
Smíchejte všechny ingredience v hrnci, přiveďte k varu a následně ztlumte na nízkou teplotu. Polévku vařte přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Hotový pokrm v závěru dle potřeby dochuťte.
Květákové kari s rýží
Autor: iStock.comŽluté, zelené a červené kari najdete na jídelním lístku v mnoha restauracích, a to nejen asijských. Vyzkoušeli jste ale někdy květákové kari? Tento originální recept je v zahraničí velice oblíbený.
Budete potřebovat:
- 1 květák (rozdělaný na růžičky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 cibuli
- 2 lžíce žlutého kari koření
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sušeného koriandru
- 2 (400ml) konzervy kokosového mléka
- 1 plechovku drcených rajčat
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia. Vyskládejte na plech s pečicím papírem růžičky květáku, pokapte lžící olivového oleje a posypte kurkumou a lžičkou kmínu. Pečte přibližně 20 minut, dokud nezezlátne.
Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno a na lžíci olivového oleje osmahněte dozlatova. Přidejte kari koření, zbylý kmín, sušený koriandr a nechte dvě minuty rozvonět. Následně vše zalijte kokosovým mlékem, přidejte drcená rajčata a nechte 30 minut vařit. Těsně před koncem varu přidejte pečený květák a servírujte s jasmínovou rýží nebo rýží basmati.
Zapečené brambory s pórkem
Autor: iStock.comNa 3 porce budete potřebovat:
- 1 a 1/2 pórku
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky himálajské soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 větší brambory
- 125 ml rostlinné smetany (např. rýžové)
- 60 ml (rostlinného) mléka
- 40 g (nízkotučného) strouhaného sýra
Postup:
Na olivovém oleji osmahněte nakrájený pórek a česnek, osolte a duste pět minut, dokud pórek nezměkne. Do máslem vymazané zapékací misky dejte tenké plátky brambor, následně část podušeného pórku, další vrstvu brambor, zbývající pórek a nakonec opět vrstvu brambor. Brambory vždy nezapomeňte posolit.
V misce si prošlehejte mléko se smetanou a směs nalijte pomalu do zapékací mísy. Tu přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia přibližně 45 minut. Na posledních 15 minut přidejte na povrch i strouhaný sýr.
Zapečené batáty s guacamole
Autor: iStock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 2 větší batáty
- 1 avokádo
- šťávu z 1/2 citronu
- hrst mandlí
- sójové klíčky
- 2 hrsti rukoly
- 50 g sušených rajčat
Postup:
Batáty propíchejte vidličkou, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 stupních Celsia přibližně 35 až 40 minut. Upečené batáty nechte chvíli vychladnout a podélně nařízněte.
Avokádo rozmačkejte vidličkou dohladka, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Každý batát naplňte rukolou, hotovým guacamole, přidejte nasekané ořechy, sušená rajčata a sójové klíčky.
/
Klíčová slova: