Kalanetika zažívá comeback! Zpevněte postavu osvědčeným způsobem

Kalanetika zažívá comeback! Zpevněte postavu osvědčeným způsobem
8. února  2024 
 06:00

Tak jako v módě i ve cvičení se trendy opakují a některé z nich si rozhodně zaslouží vaši pozornost! Právě teď zažívá svůj velký návrat kalanetika, která patří mezi spolehlivé způsoby, jak účinně zpevnit postavu.

Kalanetika je vhodná pro všechny věkové kategorie a výsledky můžete očekávat už po půlhodině denně. Navíc není náročná na prostor ani čas a zapojíte při ní svaly, o kterých jste ani nevěděla, že je máte. Hodí se skvěle pro začátečníky, ale i pokročilé jako doplněk k silovějším tréninkům.

 

Jednoduché cvičení z devadesátek

Na rozdíl od silového cvičení není kalanetika zaměřena na růst svalové hmoty, ale pouze na zpevnění a zformování postavy. Dorazila k nám na začátku devadesátých let z USA a vzbudila u mladých, ale i starších žen obrovskou vlnu nadšení. Pohyby jsou v kalanetice jednoduché a jejich cílem je neustálé opakování v malém rozsahu a pomalém tempu.

Cílem kalanetiky je zaměřit se na práci svalů a uvědomit si jejich správné zapojení. Tím, že jsou cviky pomalejší, jsou i snadno kontrolovatelné. Ačkoli může působit cvičení nenáročně, věřte, že druhý den budete vědět o každém svalu na těle. 

 

 

Jak začít s kalanetikou? Klidně doma

Pokud se rozhodnete cvičit kalanetiku doma, nabízí se vám hned několik možností. Určitě jsou k sehnání nejrůznější DVD, podle kterých cvičily naše maminky a babičky. V antikvariátech a knihovnách jsou dostupné také nejrůznější publikace. Jednou z nich je i Kalanetika od Callan Pinckney. V neposlední řadě se pak nabízí internet. Na YouTube naleznete spoustu videí, a to jak od českých, tak i od zahraničních cvičitelek.

Jelikož se jedná o poněkud staromódní styl cvičení, nenabízí ho v rámci skupinových lekcí hned kdejaké fitcentrum. Pokud ale pořádně zapátráte, možná právě ve vašem okolí lekci kalanetiky objevíte.

 

 

Cvičit můžete kdekoli

Jelikož je kalanetika založena na malých pohybech zaměřených na jednu svalovou partii, můžete cviky praktikovat i v kanceláři nebo třeba MHD. Takové na první pohled nenáročné stahování a povolování hýždí dokáže po několika minutách váš zadeček pořádně rozpálit. Navíc vám tento jednoduchý pohyb pomůže lépe vnímat daný sval.

Kalanetika nezahrnuje žádné aerobní cviky. To však neznamená, že se u ní nezapotíte. Spalování tukových zásob probíhá při každém pohybu. Důkazem je i oblíbená jóga, která je založena z velké části na protahování, ale nenechá na vás jedinou nit suchou.

 

 

Výsledky se dostaví rychle

Sérii jednotlivých cviků se naučíte velice rychle a jejich neustálým opakováním svaly posílíte a zároveň zlepšíte jejich pružnost. Musíte však dodržovat správnou techniku. Zacvičte si kalanetiku každý den po dobu třiceti minut a výsledky se dostaví velice rychle. 

Je-li vaším cílem zhubnout, nezapomínejte, že tou hlavní podmínkou redukování tukových zásob je kalorický deficit. Toho docílíte, pokud snížíte svůj kalorický příjem a zvýšíte výdej. Dodržovat zdravý dietní jídelníček je tak v procesu hubnutí nezbytné. 

Vedle zlepšení fyzické kondice můžete očekávat i pozitivní vliv na duševní stránku. Půlhodina denně vám prospěje už kvůli tomu, že budete věnovat čas jen sama sobě a uděláte něco pro své zdraví. Nezapomínejte cviky správně prodýchávat a plně se soustředit.

 

 

Ke cvičení nepotřebujete vůbec nic

Kalanetika je nenáročná na čas, prostor, ale i cvičební vybavení. Budete totiž potřebovat pouze vlastní tělo. V případě, že budou některé cviky vyžadovat jistou oporu, hravě vám poslouží židle, stůl nebo jiný kus nábytku.

Jelikož je tento druh cvičení i jistou relaxací, doporučuje se během cvičení pustit si příjemnou meditační hudbu. Skladby v rychlejším tempu si šetřete pro aerobní cvičení, jelikož pohyby je při kalanetice potřeba provádět opravdu pomalu a vědomě.

 

Autor: Veronika Duží, autorka je fitness trenérka

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji