Vsaďte na dietu se zeleným čajem! Jeho síla nespočívá jen v jedinečné chuti a uhašení žízně, ale především v jeho zázračných účincích, díky kterým se můžete zbavit i nadbytečných kilogramů. Zelený čaj dokáže povzbudit organismus, nastartovat váš zpomalený metabolismus a díky vysokému množství antioxidantů působí preventivně i proti rakovině.
Tak jako černý, i zelený čaj vzniká z čajovníku čínského – Camellia sinensis. Není však fermentovaný, ale pouze napařovaný a sušený. Hlavní oblasti pěstování jsou Čína a Japonsko. Protože se zpracovává šetrně, uchovají se v něm vitaminy a minerály. Povzbuzující látky se z něj uvolňují postupně, a proto nejsou pro organismus tak agresivní.
Účinky zeleného čaje a jak ho využít pro hubnutí?
Jeho složení pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má pozitivní účinky při revmatismu, srdečně-cévních chorobách a podporuje imunitu. V kombinaci s lehkými jídly se jeho účinek násobí.
Dietu se zeleným čajem držte jeden týden. Vždy půl hodiny před každým jídlem vypijte jeden větší šálek (asi 250 ml). Zasytí vás a povzbudí látkovou přeměnu. Polyfenoly obsažené v čaji podporují produkci noradrenalinu a rychlejší spalování tuků. Spálíte tedy víc, i když právě nesportujete.
A jak si zelený čaj připravit? Není třeba dělat silný odvar, na zalití nepoužívejte vroucí vodu, ale vodu s teplotou okolo 80 °C. Čaj louhujte asi pět minut.
Recepty pro dietu se zeleným čajem
Abyste zhubli, musíte se držet základního pravidla: váš energetický výdej musí být vyšší než příjem. Jezte nejlépe pětkrát denně menší porce a vybírejte zdravá a lehká jídla. Inspirovat se můžete následujícími recepty.
Cuketová polévka s rybou
Na 2 porce budete potřebovat:
- 600 g zelené cukety
- 400 g rybího filé
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml suchého bílého vína
- 1 stroužek česneku
- 6 lžic nízkotučného jogurtu
- 3 lžíce nasekaného kopru
- sůl, pepř
Postup:
Očistěte cuketu a nastrouhejte ji nahrubo. Nakrájejte na kousky umyté rybí filety a spolu s cuketou je dejte do hrnce. Přilijte zeleninový vývar, bílé víno a přidejte prolisovaný stroužek česneku. Hrnec zakryjte poklicí a pozvolna vařte asi 15 minut. Poté do polévky zamíchejte nízkotučný bílý jogurt, posypte nasekaným koprem a podávejte.
Energetická hodnota jedné porce: 1500 kJ
Krůtí ragú s brokolicí
Na 2 porce budete potřebovat:
- 300 g brokolice
- 350 ml zeleninového vývaru
- 300 g krůtích plátků
- 300 g žampionů
- 1 lžičku oleje
- citronovou šťávu
- 2 lžíce nízkotučného jogurtu
- sůl
Postup:
Omyjte brokolici, odřežte růžičky a dejte je stranou. Stonky rozkrájejte a vařte v zeleninovém vývaru asi 15 minut. Na pásky si nakrájejte krůtí plátky, očistěte a na plátky pokrájejte i žampiony. Na lžičce oleje opečte maso a houby dozlatova. Směs ochuťte lžičkou citronové šťávy, špetkou soli a vše dejte stranou. Brokolicové stonky ve vývaru rozmixujte a vmíchejte 2 lžíce nízkotučného jogurtu. Nakonec přidejte růžičky brokolice a vařte asi 5 minut. Do omáčky přidejte krůtí maso, žampiony a krátce přihřejte.
Energetická hodnota jedné porce: 1000 kJ
Bílková omeleta s chřestem
Na 1 porci budete potřebovat:
- 100 g nakládaného chřestu
- 4 bílky
- půl lžičky oleje
- sůl a pepř
Postup:
Sceďte nakládaný chřest a v misce si ušlehejte dotuha bílky. Na pánvi rozehřejte půl lžičky oleje, nalijte na pánev rozšlehané bílky a smažte dvě až tři minuty. Omeletu vyklopte na talíř. Na pánev dejte chřest, dochuťte solí, pepřem, popř. libovolným kořením a položte na ni omeletu neopečenou stranou. Smažte ji s chřestem dvě až tři minuty, dokud omeleta neztuhne.
Energetická hodnota jedné porce: 500 kJ
TIP NA VIDEO: Podívejte se také, na co při hubnutí nejčastěji zapomínáme. Tipy od Petra Havlíčka.