Začali jste s dietou a pořád umíráte hlady? Víme, co děláte špatně!

  • Začali jste s dietou a pořád umíráte hlady? Víme, co děláte špatně!
    3. ledna  2020 
     06:00

    S Novým rokem si spousta lidí dává předsevzetí zhubnout, a tak se bezhlavě pustí do první diety, kterou na internetu objeví. Ať už se jedná o detox nebo o zdravý redukční jídelníček, brzy se může dostavit hlad. Jak se v tu chvíli zachovat? Přestože budete mít po svátcích roztažený žaludek, hladovění určitě není tou správnou cestou k hubnutí. Zjistěte proto, jak účinně hubnout i bez zbytečného trápení.

    Zaměřte svou pozornost hned na několik zdravých zásad, díky kterým budete mít jistotu, že vám v průběhu dne nebude kručet v žaludku.

  • Jíte hrozně málo!

    Autor: iStock.com

    Většina detoxů a redukčních diet, které slibují podezřele rychlý úbytek na váze, je většinou kaloricky podhodnocena. Ať už takovou dietu začne dodržovat žena o padesáti kilogramech nebo stokilový muž, výsledek je zaručen. Pro některé to ale může představovat poměrně velké zdravotní riziko.

    Příliš nízký kalorický příjem a nedostatek sacharidů ve stravě se můžou projevit poklesem energie, bolestí hlavy, ale i závratěmi. Neriskujte, že omdlíte na ulici, a zkontrolujte kalorické nastavení své diety. Stačí do kalorických tabulek naklikat vše, co máte za den sníst. Výsledná hodnota by neměla být nižší, než je hodnota vašeho bazálního metabolismu.

  • Nemáte v jídelníčku vlákninu

    Autor: istock.com

    Vláknina v žaludku zvětšuje svůj objem, a tím zajistí, že se cítíte dostatečně plní. Hladu tak můžete snadno předejít už jen tím, že si budete vybírat potraviny, které vás zasytí. Patří sem nejen zelenina a ovoce, ale i celozrnné výrobky, vločky, luštěniny a semínka. 

    K tomu, abyste přijímali dostatek vlákniny, nepotřebujete nic počítat. Stačí si pohlídat, abyste měli v každém jídle potravinu, která vlákninu obsahuje. Naštěstí většina zdravých potravin tuto podmínku splňuje, a pokud si nebudete jistí, stačí doplnit pokrm zeleninou.

  • Zapomínáte na pitný režim

    Autor: istock.com

    Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Pokud máte po svátcích a silvestrovských oslavách roztažený žaludek, pak ani dostatečný kalorický příjem a vláknina nemusí zabránit hladu. Velký podíl na zaplnění žaludku ale mají i tekutiny.

    Mezi jídly se proto snažte dostatečně pít. Položte si na stůl sklenici vody, abyste ji měli stále na očích a na pitný režim nezapomínali. Napijte se také těsně před jídlem, abyste zbytečně nesnědli větší porci. Do vody můžete přidat čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo čerstvé ovoce pro osvěžení.

  • Podceňujete snídani

    Autor: iStock.com

    Snídaní si nastavíte režim na celý den, proto ji nepodceňte a snídejte opravdu vydatně. Bílý jogurt s ovocem je opravdu málo. Pokud preferujete ráno sladká jídla, ideální pro vás bude ovesná kaše.

    Vločky obsahují složené sacharidy, které vám zajistí energii až na několik hodin, a vláknina vás dostatečně zasytí. Zároveň vás kaše zahřeje a ukojí vám chutě na sladké. Nebojte se do ní přidat i hrst oříšků a pár kousků ovoce. Každý den může kaše vypadat i chutnat úplně jinak, a tak vás hned tak neomrzí.

    Milovníkům slaných snídaní se nabízejí míchaná vajíčka s celozrnným pečivem. Tato vyvážená snídaně plná kvalitních bílkovin, tuků, ale i složených sacharidů je velice oblíbená a doporučována je i předními výživovými odborníky.

  • Neumíte připravit objemná jídla

    Autor: istock.com

    Spousta zdravých potravin má velký objem, což vám může značně dietu usnadnit. Poskládejte si proto jídlo strategicky. Do snídaně zakomponujte lesní ovoce, které obsahuje malé množství cukru. Můžete si ho dopřát poměrně velké množství. Dále je výborným pomocníkem při dietě okurek, ale i cuketa, kterou můžete přidat do sladkých jídel.

    Nastrouhejte mrkev nebo cuketu najemno a přidejte zeleninu v průběhu vaření do ovesné kaše. Objem jídla až ztrojnásobíte, a to za cenu pouze pár desítek kalorií. Obědy a večeře doplňujte ledovým salátem, zelenými fazolkami, chřestem, žampiony, brokolicí nebo květákem. Pečené brambory z části nahraďte celerem a nezapomínejte ani na listovou zeleninu.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji