- 13. prosince 2019 06:00
Saháte v obchodě pouze po kvalitních potravinách, za které jste ochotni zaplatit i vyšší cenu? Pak jste si určitě mohli všimnout, že rozdíly ve složení nabízených produktů jsou mnohdy až propastné. I přes důkladné čtení etiket si ale nemůžete být jistí, zda vás výrobce nevodí za nos. Co všechno se dá z údajů na obalech produktů poznat?
Některé informace se na etiketách nedočtete, jiné mohou být zavádějící. Udělejte si v nakupování zdravých potravin jasno.
Etikety nesmějí lhát, ale má to háček
Autor: istock.comÚdaje na etiketách potravin musí být pravdivé a nesmějí zákazníky klamat ve složení potraviny, jejím původu, vlastnostech, způsobu výroby, trvanlivosti či množství. V případě potravin označených jako raw však řada výrobců své spotřebitele klame. „V české ani evropské legislativě není ustálené, co přesně raw znamená, takže na to výrobci velice často hřeší. Často tak označují produkty, které jsou sice vyrobeny za nízké teploty, ale ze surovin, které byly tepelně zpracované – a to jaksi ztrácí pointu. Kromě nekvalitních ořechů, které mnohdy ani raw nejsou, jsou na trhu třeba tyčinky obsahující nekvalitní datlový základ,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.
Zajímavost: Věděli jste, že raw strava dodává tělu nutné živiny, energii a vedle toho nás dokáže zbavit špatných jídelních návyků, což se pozitivně odráží nejen na naší postavě, ale i na celkovém zdraví? Zařaďte do jídelníčku více syrové stravy.
Některé přísady lze beztrestně zatajit
Autor: istock.comTím ovšem mezery v legislativě nekončí. O některých přísadách může výrobce beztrestně pomlčet. S výjimkou masných výrobků se u potravin nemusí uvádět podíl vody nižší než pět procent a dovědět se nemusíme ani o vodě použité pro obnovu koncentrovaných složek, což je typické u džusů z koncentrátu.
„Co však na obalu musí být výrazně vyznačeno, je případná přítomnost potravinových alergenů, a to včetně takových, které se do výrobku mohou dostat neúmyslně a v naprosto zanedbatelném množství,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NutriAdapt Weight Management Clinic.
Čím kratší etiketa, tím lépe
Autor: istock.comVedle výše zmíněných zvláštností, které z etiket nevyčteme nebo které se tam v horším případě ani nemusí objevit, může etiketa obsahovat informace, se kterými si nebudeme vědět rady – například s názvy "éček". Pokud neznáte "éčka" a nechcete se je učit, snažte se vybírat potraviny, které obsahují maximálně tři. Samozřejmě jsou i potraviny, kde stačí jedno "éčko".
Podle Terezy Havrlandové by dokonce potraviny neměly obsahovat žádná "éčka". „I přidávaný vitamin C už je krok mimo přirozenou stravu,“ tvrdí Tereza Havrlandová. Další pomůckou je dívat se na pořadí surovin na etiketě. „Suroviny musí totiž být vedle sebe seřazeny tak, že ta s nejvyšším obsahem v produktu stojí na prvním místě. Když tedy chcete kvalitní smetanovou zmrzlinu, nemůže být na prvním místě voda. Musí tam být smetana nebo mléko,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.
Zajímavost: Věděli jste, že ne každé "éčko" znamená jeden hřebík do rakve? Například pod označením E300, což je kyselina askorbová, se skrývá vitamin C.
Vyznáte se v etiketách, ale stejně nevíte, co k svačině?
Autor: istock.com„U jídla je potřeba přemýšlet z hlediska obsahu živin, které postupně uvolňují do těla energii, a tím ho i zasytí,“ říká hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Pokud máte možnost připravit si svačinku doma, můžete si připravit domácí pomazánku z čerstvých ingrediencí a namazat si ji na kousek kváskového či celozrnného chleba. „Jestliže jste na cestách, pospícháte nebo potřebujete doplnit energii před či po sportu, můžete sáhnout i po energetické nebo proteinové tyčince, ale snažte se vyčíst z etikety maximum informací o jejím složení a nutričních hodnotách,“ upozorňuje Kateřina Hollerová.
Zajímavost: Věděli jste, že v případě raw tyčinek často platí, že vyšší cena je odrazem kvality? Je to poměrně logické, protože například raw ořechy – celé, v bio kvalitě – stojí přibližně čtyři sta korun za kilogram (nákupní cena pro výrobce, nikoliv spotřebitele). Za nekvalitní a často tepelně upravené polámané ořechy zaplatí výrobce sto padesát korun za kilo. Rozdíl v ceně surovin může být až trojnásobný.
Dejte si pozor na označení natural
Autor: istock.comVedle informací na etiketách si všímejte také dalších označení na obalech produktů. „Označení natural nebo přírodní nemá v legislativě žádnou velkou oporu a může znamenat ledacos. Rozhodně to není srovnatelné se slovy bio nebo eko, která mohou být užívána jen v případě existence certifikátu,“ upřesňuje Tereza Havrlandová.
Označení natural například nezajistí nulový obsah pesticidů, ba naopak je téměř jisté, že v potravině jsou, protože kdyby nebyly, výrobce by si pořídil bio certifikát. Stejně tak není nic přírodního na pesticidech, a kdo chce jíst zdravě a hlídat si postavu, měl by se jim vyhýbat. Označení natural maximálně může znamenat, že výrobce nepoužil aditiva při výrobě, ale neříká nic o použitých ingrediencích, které téměř jistě obsahují rezidua pesticidů.
/
Klíčová slova: