Jaké tajné rady na hubnutí dávají lékaři svým přátelům? Budete se divit

  • Jaké tajné rady na hubnutí dávají lékaři svým přátelům? Budete se divit
    15. prosince  2019 
     06:00

    Zhubnout bývá pro spoustu lidí téměř neřešitelným problémem, s nímž si nedokážou poradit. Kolik diet a rad jste už vyzkoušeli vy sami? Možná desítky, možná to zkoušíte sami podle sebe. A co takhle doporučení od odborníků? Následující rady prý dávají lékaři svým přátelům – a fungují!

    K tomu, abyste začali hubnout, většinou lékař nestačí, k tomu potřebujete mnohem víc. Ovšem někdy je dobré dát na jejich odborné rady týkající se udržení zdravé váhy nebo zhubnutí. Rozhodně k jejich radám nepatří striktní diety! Jaké jsou tedy jejich tajemné rady, díky nimž shodíte přebytečná kila?

  • „Zdravé“ potraviny mají obvykle hodně kalorií

    Autor: istock.com

    „Mám kamarádku, která najednou ve 40 přibrala za rok 9 kilogramů. Byla zmatená, a abych byla upřímná, já taky, protože jsem o ní věděla, že jí zdravě. Pak se ukázalo, že si doma začala vyrábět sama granolu plnou různých ořechů, což je sice dobrá svačina bohatá na antioxidanty, ale může být taky hodně kalorická. Navíc měla ve svém jídelníčku hodně ovoce, konkrétně banánů a hroznového vína, které mají vysoký obsah cukru. Navrhla jsem jí, aby vyměnila müsli za mandle (mají méně kalorií, když jich sníte asi 10 denně), banány a hrozny za bobuloviny (borůvky, maliny). Během tří měsíců těch 9 kilogramů zase shodila, aniž by provedla nějaké další změny. Takže si pamatujte – i když budete denně konzumovat ty nejzdravější potraviny, vybírejte mezi nimi moudře.“ (Amy Rothberg, dietoložka, University of Michigan)

     

  • Vaše džíny jsou lepší než osobní váha

    Autor: iStock

    „Přítelkyně mi loni v zimě zavolala a byla opravdu velmi frustrovaná. Snažila se zhubnout, cvičila každý den, a o nic nezhubla. Zeptala jsem se jí: Jak ti sedí kalhoty v pase? I když se číslo na stupnici vaší váhy nepohybuje směrem dolů, tak pokud vám jsou volné džíny v pase a předtím nebyly, je jasné, že jste se zbavila tuku na břiše – a to je první známka úspěchu. To, že jste zdánlivě nezhubla, může znamenat jen to, že jste tuk přeměnila na svaly – a svaly váží více než tuk. Svaly navíc pomáhají spalovat více tuku, takže se soustřeďte hlavně na to, jak vám sednou vaše kalhoty.“ (Judith Korner, profesorka medicíny a ředitelka Centra pro kontrolu hmotnosti v Columbia University Medical Center v New Yorku)

  • Emoční jedení vám může bránit zhubnout

    Autor: istock.com

    „Znám ženu, která přibrala po konzumaci sladkostí, které jedla, kdykoli byla naštvaná nebo ve stresu. Může se to stát komukoli. Stresový hormon kortizol říká tělu, aby si opatřilo glukózu, ta pak hraje roli v uvolnění inzulinu, který je nakonec viníkem ukládání tuku. Když budete jíst jen sacharidy, doplatí na to váš krevní oběh, takže jsem téhle ženě navrhl dietu s nízkým obsahem sacharidů. Místo sladkostí měla povoleno jíst neomezené množství zdrojů bílkovin, jako jsou drůbež, ryby, vejce, ve chvíli, kdy se bude cítit ve stresu a hladová. Dále jsem jí doporučil škrobovou zeleninu a jiné nízkosacharidové potraviny, jako jsou avokádo či sýry, které snadno zasytí. Taky jsem jí poradil, aby si zapisovala to, co by mohla dělat kromě jídla, když je ve stresu. Aby tak mohla odvrátit pozornost od jídla. Mou radu si vzala k srdci a opravdu brzo velmi rychle zhubla.“ (William Yancy, programový ředitel Duke Diet University a Dietního centra v Durhamu)

     

  • Zjistěte, zda nejste „skinny fat“

    Autor: iStock.com

    „Spousta žen zná termín skinny fat, což znamená, že na první pohled mají velmi štíhlou postavu, ale ve skutečnosti jejich postava nemá aktivní svalovou hmotu, což vypadá nezdravě, je to také velké riziko. A to i tehdy, když nosí oblečení velikosti 34–36. Jejich hmotnost je sice v normálním rozmezí, ale mívají tuk kolem břicha a vnitřních orgánů, což zvyšuje riziko vzniku cukrovky II. typu, srdečních chorob a onemocnění ledvin. To nastává tehdy, pokud je obvod pasu u žen větší než 80 cm. Nejúčinnějším způsobem, jak ztratit břišní tuk, jsou dieta a cvičení. Omezte sodovky, džusy, kečupy, jezte více pestré zeleniny a ovoce s minimem cukrů. Cvičit byste měla pravidelně aspoň 20 minut denně, a to minimálně 3x týdně.“ (Marijane Hynes, internistka a dietoložka na George Washington University ve Washingtonu)

  • Neužívejte léky na hubnutí bez doporučení lékaře

    Autor: iStock

    „Mí přátelé se mě často ptají, jestli prášky na hubnutí opravdu fungují. Krátká odpověď zní – ano. Existují léky, které jsou určené jako podpůrné přípravky pro hubnutí a opravdu mohou potlačit chuť k jídlu nebo vás udržet delší dobu plné – ovšem pokud taky zároveň zdravě jíte a jste fyzicky aktivní. Nikdy byste ale neměli užívat nic, pokud se o tom neporadíte s lékařem. Mnoho z těchto léků může způsobit zvýšení srdeční frekvence nebo krevního tlaku, takže je nutné být pod kontrolou. Sami si nic neobjednávejte přes internet ani neordinujte.“ (Amy Rothberg)

  • Vždycky můžete začít znova

    Autor: istock.com

    „Mám pacientku, která je inspirací pro všechny, kterým se nedaří zhubnout. Je ve své profesi velmi úspěšná, ale měla jedno tajemství – vždy bojovala tajně s nadměrnou konzumací jídla, a to až do té míry, že měla nadváhu asi 30 kilogramů. Mnohokrát začínala hubnout a mnohokrát své úsilí restartovala. Její odhodlání nevzdat se bylo a je pozoruhodné. Vyprávím lidem, kteří se snaží zůstat motivovaní, o tom, jak se naučila přetvářet svá očekávání a přístup k hubnutí a jak odmítala připouštět si chyby a selhání. Vyplatilo se to nakonec a ona se nadváhy zbavila. Ukazuje se, že když hubnete, na své cestě se můžete zastavit, a to je v pořádku. Jen se znova zaměřte na svůj cíl, začněte znova tolikrát, kolikrát potřebujete, a opravdu věřte, že to dokážete.“ (Kelly Costello Allison, ředitelka Centra pro nadváhu a poruchy příjmu potravy na Pensylvánské lékařské fakultě ve Philadelphii)

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji