Bramborová dieta: Za týden o pět kilo méně. Na co si musíte dát pozor?

  • Bramborová dieta: Za týden o pět kilo méně. Na co si musíte dát pozor?
    29. září  2019 
     06:00

    Zkoušíte neustále nějaké diety a tuhle jste ještě nevyzkoušeli? Bramborová dieta, neboli „bramborový hack“, jak jí říkají v Americe, je krátkodobá dieta, která slibuje rychlé zhubnutí. Přestože se většinou hubnoucím lidem radí, aby se zaměřili především na bílkoviny, tahle dieta je pravý opak. Je vůbec tedy efektivní? Můžete při ní skutečně zhubnout?

    Existuje bezpočet bramborových dietních variant, nejzákladnější slibuje a tvrdí to, že díky ní zhubnete zhruba o 0,45 kilogramu denně tím, že budete jíst jen brambory. Je známo, že brambory jsou skvělým zdrojem živin, ale taky sacharidů. Pomůže vám tedy jejich konzumace, abyste zhubli? Jaké jsou výhody a nevýhody této diety?

  • Co je bramborová dieta?

    Autor: iStock

    Bramborová dieta trvá 3 až 5 dnů a jíte při ní pouze brambory. I odborníci tvrdí, že vám pomůže zhubnout, ale na druhou stranu je extrémně restriktivní (omezující), protože v bramborách chybějí určité živiny a může vést k nezdravému stravovacímu chování. Při bramborové dietě můžete zhubnout skutečně až o půl kilogramu za den, a to jen díky tomu, že po dobu tří až pěti dnů nejíte nic jiného než obyčejné brambory.

    Tenhle dietní koncept pochází už z roku 1849, modernizoval ho ale výživový specialista Tim Steel, který v roce 2016 vydal knihu Potato Hack – jednoduché hubnutí. Ve své knize navrhuje, abychom jedli brambory, protože právě brambory jsou nejlepší dietní pilulkou, jakou kdy někdo vynalezl. Navíc říká, že konzumace brambor posiluje imunitu, zlepšuje funkci střev a poskytuje dostatek živin, které nás udrží v pohodě a zároveň rozjedou hubnoucí proces.

  • Pravidla bramborové diety

    Autor: iStock

    Bramborová dieta je v podstatě velmi snadná. Existuje sice několik variant, ale základem by měla být následující pravidla. Při dietě budete jíst pouze obyčejné vařené brambory po dobu 3 až 5 dnů, denně sníte asi 0,9 až 2,3 kilogramu brambor, kromě brambor nesmíte jíst žádné další potraviny, a to včetně koření a zálivek, kečupu, másla, zakysané smetany či sýru. Sůl používat smíte, ale pokud po ní neprahnete, raději se jí vyhněte. Když máte žízeň, pijte jen vodu, obyčejný čaj nebo černou kávu (bez cukru samozřejmě). Náročnější fyzická aktivita se nedoporučuje, cvičte jen lehce nebo choďte.

    Pokud užíváte nějaké léky na chronické nemoci, užívejte je dál, ale nekonzumujte žádné nepředepsané potravinové doplňky. Podle Tima Steela jsou povoleny jen bílé brambory, ovšem jiné alternativy umožňují jíst i červené brambory nebo sladké brambory (batáty). V případě, že jíte i sladké brambory, jsou povoleny v minimální míře i bylinky a koření. Záleží samozřejmě na způsobu úpravy – smažené nebo jinak zpracované brambory, jako jsou hranolky či lupínky, nejsou povolené.

  • Zhubnete po bramborách?

    Autor: iStock

    Studie týkající se bramborové stravy nejsou bohužel k dispozici, ale stačí zapojit selský rozum a zjistíte, že zhubnout samozřejmě lze, protože brambory samy o sobě mají velmi málo kalorií. Je taky prokázáno, že brambory obsahují složený inhibitor proteinázy 2, který může pomoci snižovat hlad tím, že zpomaluje trávení. Jedna studie zjistila, že myši, které konzumovaly jen tuto bramborovou sloučeninu, snědly podstatně méně ve srovnání s myšmi, které ji ve stravě neměly.

    Ačkoli bramborová strava může být při krátkodobém hubnutí účinná, neměla by být součástí dlouhodobého řešení. Brambory jsou sice zdravé, ale neobsahují všechny potřebné živiny, které pro své zdraví potřebujeme. Vedle toho je prokázáno, že diety s velmi nízkým obsahem kalorií zpomalují metabolismus a snižují množství svalové hmoty. Když se pak vrátíte k obvyklému stravování, pravděpodobně zase naberete.

  • Jaké další výhody bramborová strava má?

    Autor: iStock

    Vedle rychlého zhubnutí má bramborová dieta i jiné potenciální výhody. Brambory jsou vysoce výživné a jsou zdrojem mnoha nezbytných vitaminů a minerálů (C, draslík, folát, železo), jsou cenově dostupné (brambory jsou jedna z nejlevnějších potravin), mají vysoký obsah vlákniny (studie ukazují, že strava s vysokým obsahem vlákniny podporuje zdraví střev a může hrát roli v prevenci obezity, srdečních chorob a cukrovky 2. typu).

    Přesto brambory neobsahují všechny potřebné živiny – například v nich chybějí vitamin B12, vápník a zinek a také zdravé tuky a proteiny. Navíc je bramborová strava skutečně jednou z nejvíce restriktivních a tento typ přísného stravování může vést k nezdravému vztahu k jídlu. Při drastickém snížení příjmu kalorií dochází také k úbytku svaloviny, a svaly při hubnutí potřebujeme.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji