Dietní večeře: Naučte se večer jíst, může to rozhodnout o úspěchu hubnutí

Dietní večeře: Naučte se večer jíst, může to rozhodnout o úspěchu hubnutí
28. září  2019 
 06:00

Snídaně je důležitá, oběd taky, ale o tom, zda se vám povede zhubnout, někdy rozhoduje večeře. Chybou je jak její vynechávání, tak i večeře příliš hutná nebo nevhodně poskládaná. Stačí moc velká porce nebo pár sladkostí před spaním – a to, že jste se celý den drželi zkrátka, se nepočítá. Jak poskládat správnou dietní večeři?

Snídáte málo, obědváte jen letmo, svačiny vám skoro nic neříkají a jediné větší jídlo, které si dopřejete, je večeře? A přesto kila neubývají, případně jich je dokonce víc a víc? Viník je víc než zřejmý.

Je jím nevhodně zvolená večeře, přesněji řečeno její velikost. Vadí už to, když si dáte největší jídlo dne večer – tím spíš, když to přeženete s porcí. A právě k tomu má mnoho lidí sklony, protože z nich konečně opadá stres nebo pracovní napětí.

Více energie než během dne

Někdy navíc neskončí večerní siesta jídlem u stolu, ale pokračuje mlsáním u televize či knížky, případně i alkoholem. Pak se klidně může stát, že během večera přijmete víc energie než předtím za celý den.

„Na druhou stranu skutečně není nutné držet se mylně šířeného pravidla, že nejpozději se musí jíst v pět, maximálně v šest hodin,“ upozorňuje Iva Málková z webu www.istob.cz. Podle ní se klidně můžete navečeřet i v osm večer, samozřejmě za předpokladu, že si jídlo poskládáte z vhodných potravin.

Zelenina ano, ale nikdy ne samotná

Základem zdravé a lehké večeře by měla být zelenina. S tím samozřejmě jde ruku v ruce poučka, že večeře rozhodně nemusí být teplá, i když zeleninu si samozřejmě můžete podusit, někomu to bude více vyhovovat. Stejně jako fakt, že když použijete mrazený zeleninový základ, ušetříte čas.

„Zeleninu byste však neměli jíst samotnou,“ dodává Málková. Takové jídlo by vás přece jen nenasytilo ani neuspokojilo a i kvůli hubnutí je taková oběť zbytečná. Doplňte ji potravinami s vyšším obsahem bílkovin, a naopak s minimem tuku – jako jsou tuňák, kuřecí či krůtí maso, ideálně prsa, šmakoun z vaječných bílků, tofu či sójové maso.

Neochutnávejte nákupy

Můžete samozřejmě použít i nějaké své oblíbené jídlo, pokud si ho například dává zbytek rodiny. Mají – dejme tomu – párky, protože nebyl čas vařit? Dejte si jen jednu nožičku s trochou hořčice a plátkem celozrnného chleba. Je zbytek pečeného kuřete s brambory od neděle? Dejte si kuře bez kůže a místo brambor zeleninový salát.

Záludné je také ochutnávání jídla při vaření nebo třeba při vybalování nákupů, což rovněž bývá častý podvečerní nešvar. Dejte si na to pozor, protože jediná takhle uzobnutá nožička párku může mít až 700 kilojoulů, kus chleba 500 – a to nemluvě o čokoládové tyčince, kterou jste si koupili u pokladen. Ta pod 800 kilojoulů půjde jen výjimečně, pokud má 1200, snědli jste jen tak mimochodem skoro tolik energie, kolik by nejvýše měla mít celá večeře. Na podobné krize buďte připraveni – například  noste v kabelce třeba pár kousků sušeného ovoce nebo malou mandarinku.

Ostatně ovoce vám může snadno pomoci s podzimním hubnutím. Jaké je při dietě nejlepší a proč se dočtete v posledním čísle magazínu Blesk pro ženy. Koupíte ho na novinových stáncích nebo jednoduše objednáte ZDE >>>

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji