Atkinsova dieta: Jak s ní zhubnete a co na ni říká odborník na výživu?

Atkinsova dieta: Jak s ní zhubnete a co na ni říká odborník na výživu?
6. září  2019 
 06:00

Atkinsova dieta není ve světě diet nic nového, vlastně právě naopak. Vznikla už v sedmdesátých letech díky doktoru Robertu Atkinsovi, který sám potřeboval shodit kila navíc. Je ale vhodná, abyste s ní opravdu trvale zhubli a nehrozil vám jo-jo efekt? A i když ji vymyslel lékař – je opravdu vhodná pro vaše zdraví?

Stejně jako keto dieta, Dukanova dieta nebo paleo dieta patří i Atkinsova dieta mezi nízkosacharidové diety, které fungují na principu, že pokud se tělu nedostává energie právě z cukrů, sáhne do tukových zásob. Její principy jsou rozděleny do tří fází.

 

 

První fáze: Které potraviny jsou povolené?

Je nejnáročnější ze všech fází této diety. Není proto divu, že to právě při ní vysoké procento lidí vzdá. V této fázi si můžete dovolit pouze 20 gramů sacharidů za den, což je velmi málo. Nepředstavujte si přílohy nebo pečivo. Takto nízké množství sacharidů přijmete pouze ze zeleniny, a to navíc zelené (brokolice, špenát, salát) nebo z fazolí. Tuků a bílkovin můžete sníst v podstatě, kolik chcete. Můžete jíst maso, mléčné výrobky, vajíčka, oříšky, dejte si pozor jen na skrytý cukr.

Naprosto zakázány jsou v této fázi těstoviny, rýže, brambory, bílá mouka, cereálie, alkohol a uzeniny.

Určitě nezapomínejte na dostatek tekutin (1,5–2 litry vody denně). Délka této fáze by neměla překročit čtrnáct dní a můžete během ní shodit až 5–7 kg. Tento pokles je ale z velké části způsoben tím, že se organismus silně odvodní.

 

Druhá fáze: Sacharidů je stále málo

Po dvou týdnech můžete příjem sacharidů zdvojnásobit na 40 gramů denně. To je ovšem stále velmi málo a stále platí, že sacharidy získáváte především ze zeleniny. Tato fáze má trvat tak dlouho, dokud téměř nedosáhnete optimální váhy.

 

Třetí fáze: Do jídelníčku se vrací přílohy

Během třetí fáze pak pomalu přidáváte přílohy a sacharidy tak, aby to vaše tělo zvládlo bez opětovného přibírání na váze. Proto je přidávejte opravdu velmi postupně a zvolna.

 

 

Výhody a nevýhody Atkinsovy diety

O tom, že je dieta velmi populární, není pochyb. Jedním z důvodů může být i ten, že bílkoviny dokážou zasytit a člověk opravdu nemá hlad. Lékaři ovšem nevidí rádi konzumaci vysokotučných výrobků, protože ty zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních a nádorových onemocnění.

Výhodou této diety je bezesporu to, že nemusíte počítat žádné kalorie. Prostě jíte tak, abyste neměli hlad, a i přesto máte jistotu, že zhubnete. Ovšem nejprve vodu a teprve až poté tuk. Což není základem zdravého a trvale udržitelného hubnutí. Počítejte tedy s tím, že vás po přechodu na běžný režim bude jistě čekat jojo efekt. Pokud ji přesto chcete zkusit, držte ji pouze po dobu nezbytně nutnou. Poté přejděte na nutričně vyváženou stravu a dodržujte zásady zdravého životního stylu.

 

Co na Atkinsovu dietu říká výživový odborník Petr Havlíček?

Atkins Diet byla původně považována za nezdravou a démonizována mnohými odborníky a lékaři, především kvůli vysokému obsahu živočišných (nasycených) tuků. Nejnovější studie ale naznačují, že nasycené tuky nám nemusí až tak škodit, jak se původně předpokládalo (samozřejmě vyjma určitých onemocnění).

Atkinsova dieta má za sebou řadu klinických studií, které potvrdily její vliv na úbytek hmotnosti a zlepšení metabolického zdraví. Je třeba mít ale na paměti, že se jedná o dietu vyřazující celé skupiny základních potravin, a proto je nutná konzultace s odborníkem při tvorbě stravovacího plánu pro zajištění dostatečného množství všech potřebných živin a pravidelné „vyskakování“ ze stavu ketózy.

 

TIP NA VIDEO: Zjistěte toho víc také o tzv. carnivore diet, která je nejextrémnější formou ketogenní diety.

Autor: red

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji