Čerstvé ovoce sice obsahuje až 95% vody a zbytek tvoří vláknina, cukr, vitamíny a minerály, ale i přesto není zcela bez kalorií. Jakou má tedy energertickou hodnotu? Najeďte na ovoce níže myší a dozvíte se to.
Cukr v ovoci nepodceňujte. Kolik ho tam je?
Pokud hubnete, měli byste mít přehled i o tom, kolik cukru je ve vašem oblíbeném ovoci. Například:
5 % cukrů najdete v melounech, ať už vodních nebo žlutých.
5-10 % cukrů mají peckoviny (třešně, višně, švestky, nektarinky, broskve apod.) a jádroviny ( jablka, hrušky apod.)
15-20 % cukrů je obsaženo v hroznovém vínu.
Sušené ovoce má více kalorií
Sušené ovoce je na tom s kaloriemi mnohem hůře, než ovoce čerstvé. Díky dehydrataci jsou cukry koncentrovanější a to až o 5%, a proto má také více kalorií. Pokud se tedy rozhodnete zobat rozinky, měli byste vědět, že mají 280 kcal, v sušených banánech se skrývá 273 kcal a sušené meruňky pak 266 kcal.