- 29. března 2019 06:00
Probouzíte se ráno s myšlenkou na křehké palačinky nebo nadýchané lívance? Vykouzlete si svou snídani snů i při dietě. Ze zdravých surovin si můžete vytvořit lívance bez mouky, lívance s práškem matcha nebo se můžete pustit do přípravy slané palačinky plněné houbami nebo mozzarellou.
Zatímco u sladkých receptů je pro servírování vhodnější velikost lívanců, u slaných se držte tenčí vrstvy těsta a tvořte velké palačinky, které se vám budou snadno plnit.
Banánové lívance s kokosem
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 2 zralé rozmačkané banány
- 4 vejce
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- kokosový olej
Postup:
Vybírejte zralejší banány, aby šly dobře rozmačkat a lívanečky byly dostatečně sladké. K banánům přidejte vejce a skořici a vše dohladka vidličkou rozmíchejte. Na pánvi rozpalte tenkou vrstvu kokosového oleje a smažte malé lívanečky.
Tyto lívance jsou velice dietní, jelikož neobsahují žádnou mouku, ale zato je v nich dostatek bílkovin a tuku. Hodí se zejména do nízkosacharidové diety nebo jako lehká snídaně či svačina.
Pohankovo-ovesné lívance s kakaem
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 300 g bílého 5% jogurtu
- 3 vejce
- 60 g pohankové mouky
- 70 g ovesné mouky
- 1 lžíci javorového sirupu
- 1 lžíci holandského kakaa
- špetku soli
- kokosový olej
Postup:
Nejprve si v misce smíchejte tekuté suroviny a poté do nich přisypejte mouku a kakao. Těsto by mělo mít jogurtovou konzistenci. Na pánvi rozpalte lžičku kokosového oleje a tvořte z těsta malé lívanečky. Ty servírujte nejlépe s horkým lesním ovocem.
Celozrnné matcha lívance
Autor: istock.comNa 2 až 3 porce budete potřebovat:
- 60 g celozrnné mouky
- 60 g pšeničné hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 120 ml polotučného mléka
- 3 vejce
- 1 lžičku matcha prášku
- špetku soli
- kokosový olej
Postup:
Smíchejte celozrnnou mouku s hladkou pšeničnou, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a matcha prášek. Vejce si v misce rozšlehejte a přilijte mléko. Následně smíchejte tekutou směs se sypkou. Na tenké vrstvě kokosového oleje smažte malé lívanečky a ty podávejte samostatně nebo s bílým jogurtem.
Palačinka plněná špenátem a ricottou
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 2 vejce
- 50 g celozrnné mouky
- 50 g hladké pšeničné mouky
- 100 ml polotučného mléka
- špetku himálajské soli
- špetku sušeného oregana
- olivový olej
Směs: 4 hrsti baby špenátu, 1 stroužek česneku, 1 ks (100 až 125 g) nastrouhané mozzarelly light, sůl, pepř
Postup:
Těsto vytvoříme snadno smícháním tekutých a sypkých surovin. Následně na olivovém oleji tvoříme tenké palačinky.
Na druhé pánvi krátce opečeme stroužek česneku, přidáme špenát, sůl a pepř. Hotový špenát dáme na palačinku, posypeme ho nastrouhanou mozzarellou a přeložíme na čtvrtinu do tvaru trojúhelníku. Vrstvy ještě teplého těsta zahřejí mozzarellu, a ta se tak následně rozteče.
Celozrnná palačinka s houbovou směsí
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 1 vejce
- 120 g ovesné mouky
- 300 ml polotučného nebo rostlinného mléka
- špetku soli
- olivový olej
Směs: 1 červená cibule, 250 g čerstvých žampionů, 100 g ricotty, 1 lžíce parmazánu, 1 stroužek česneku, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř
Postup:
Rozšlehejte vejce, smíchejte s mlékem a přisypávejte postupně mouku, dokud nedocílíte hladké konzistence. Nakonec těsto osolte.
Na olivovém oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte na plátky nakrájené žampiony a zprudka opečte. Po pár minutách přidejte ricottu, prolisovaný stroužek česneku a lžíci parmazánu. Nakonec směs opepřete a dle chuti osolte.
/
Klíčová slova: