- 11. března 2019 06:00
Trend vyhladovělých modelek už je dávno pryč. Na sociálních sítích nově kralují celebrity, jako je Cameron Diaz – nebo z českých modelka Nikol Švantnerová – které nabádají ke zdravému životnímu stylu. Hladovky tak nahradily zelená smoothie a potraviny, jako jsou quinoa, batáty nebo avokádo. Vyzkoušejte i vy pár zdravých receptů, po kterých rozhodně nepřiberete. A hotové jsou do dvaceti minut.
Zeleninová bowl s grepem, klíčky a kuřecím masem
Autor: istock.comZatímco dosud jste možná měla tendenci vždy suroviny při přípravě jídla míchat, kouzlo tzv. bowls tkví v servírování surovin zvlášť, díky čemuž je na první pohled patrná různorodost potravin a pestrých chutí. Nebojte se kombinovat slané se sladkým i kyselým. Do této bowl patří dokonce i ovoce!
Suroviny na 2 porce:
- 80 g quinoy
- 1 avokádo
- 1 grep
- 200 g kuřecích prsou
- zelenina: okurka, červená paprika, 2 mrkve, 2 hrsti sójových klíčků
- citronová šťáva
- bylinková směs
- sůl, pepř
- olivový olej
- pasta tahini
Postup:
Quinou uvařte dle návodu, a to buď ve vodě, nebo zeleninovém vývaru. Kuřecí prso osolte, ochuťte směsí bylinek a zprudka opečte na lžičce olivového oleje. Avokádo rozřízněte napůl, vyndejte pecku a nožem ještě ve slupce nakrájejte na tenké plátky. Ty následně lžící přemístěte do mísy, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Zeleninu omyjte, očistěte a každý druh naskládejte do misky. Nakonec přidejte i hotové kuřecí prso a grep, který dodá celému pokrmu svěžest a příjemnou kyselost.
Stejně jako saláty jsou chutnější se zálivkou, i v tomto případě nezapomeňte přidat pastu tahini, která celý pokrm nejen ochutí, ale dodá mu i příjemnější konzistenci. Stejně dobře však poslouží i zálivka z jogurtu, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
Papriky plněné quinoou a hovězím masem
Autor: istock.comPlněné papriky vypadají krásně na talíři, a tak s nimi můžete pohostit i návštěvu. V případě, že jsou hosté vegetariáni nebo vegani, náplň lze snadno upravit. Stačí maso nahradit červenou čočkou.
Suroviny na 2 porce (tj. 4 větší papriky):
- 4 barevné (červené, žluté) papriky
- 50 g quinoy
- 200 g mletého hovězího masa s obsahem tuku 10 %
- 1 lžička olivového oleje
- grilovací koření, sladká paprika, sůl a pepř
- 1 větší rajče
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- čerstvá pažitka (můžete vynechat)
Postup:
Zatímco se ve vodě vaří quinoa, připravte si papriky. Seřízněte vrchní část a odstraňte semínka a dužinu. Na pánvi rozpalte olivový olej a přidejte hovězí maso. To důkladně okořeňte a nechte přibližně tři minuty opékat. Poté přidejte nadrobno nakrájené rajče, protlak a sójovou omáčku. Dle chuti můžete přidat i třtinový cukr. Směs nechte deset minut povařit, a jakmile je hotová, přimíchejte do ní uvařenou quinou a posekanou pažitku. Papriky směsí naplňte, vložte do předem rozehřáté trouby – na 200 °C (nejlépe na gril) – a pečte přibližně deset minut.
Zoodles s cherry rajčátky a čerstvým bazalkovým pestem
Autor: istock.comZoodles, neboli cuketové nudle, se staly na sociálních sítích modelek, ale i běžných dietářů velkým hitem. Cuketa je totiž tvořena převážně vodou, a tyto nudle tak obsahují velice málo kalorií. K jejich přípravě je nejrychlejší použít spiralizér. Snadno si však poradíte i se škrabkou a nožem.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 1 střední cuketu
- 100 g cherry rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku
- plnou hrst čerstvých listů bazalky
- 1 lžíci piniových oříšků
- sůl
- lžíci parmazánu (možno vynechat)
Postup:
Z cukety odstraňte zelenou slupku a škrabkou tvořte dlouhé pásy. Ty nožem ještě rozpulte, aby se co nejvíce podobaly tenkým nudlím, neboli špagetám. Na pánvi si rozpalte lžíci olivového oleje a nudle spolu s rajčaty zprudka opečte – dokud cuketa nezměkne. Pomocí mixéru si vytvořte čerstvé bazalkové pesto, a to ze zbývajícího oleje, česneku, bazalkových listů, piniových oříšků a špetky soli. Hotové pesto přimíchejte k zelenině. Pokrm můžete servírovat i s najemno nastrouhaným parmazánem.
Čerstvé jarní závitky s arašídovou omáčkou
Autor: istock.comVietnamská kuchyně nabízí spoustu čerstvých jídel, která vám pomohou v hubnutí. K jejich přípravě poslouží zcela dostupné suroviny. Jedním z jídel, která nemusíte ani vařit, jsou čerstvé jarní závitky. Náplň si můžete přizpůsobit vlastním chutím, ale určitě nevynechte arašídovou omáčku, která celý pokrm pozvedne na vyšší úroveň.
Na 6 závitků budete potřebovat:
- 6 ks rýžového papíru
- 50 g tenkých rýžových nudlí
- 6 listů hlávkového salátu
- pár snítků koriandru a listy máty
- 1 střední mrkev
- 1 avokádo
- 100 g čerstvého ananasu
Arašídová omáčka:
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička šťávy z limety
- 2 lžíce vody
- 1/2 lžičky cukru
- malý prolisovaný stroužek česneku (lze vynechat)
Postup:
Nudle nechte 5 až 10 minut odstát ve vroucí vodě, dokud nezměknou. Mrkev nakrájejte na tenké hranolky, avokádo na tenké plátky a hlávkový salát i ananas na menší kousky, aby se s nimi lépe manipulovalo. Rýžový papír namočte ve vodě a ihned ho vyndejte. Na jeho spodní část naskládejte všechny druhy zeleniny a papír přes kousky přehněte. Následně uzavřete boční části rýžového papíru a závitek smotejte až do konce.
Hotové závitky servírujte s arašídovou omáčkou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí. Máte-li rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky i chilli.
Květáková nízkosacharidová pizza
Autor: istock.comPizza si s dietou příliš nerozumí, a tak se jí musíte alespoň na nějakou dobu vzdát. Naštěstí však existuje i pár zdravějších alternativ, které vaše chutě dostatečně uspokojí. Tento recept si připravte na večeři, jelikož obsahuje spoustu bílkovin, a naopak nízký podíl sacharidů.
Na 1 květákovou pizzu (2 až 3 porce) budete potřebovat:
- 1 květák
- 1 vejce
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1 lžičku soli
- pepř, oregano
Náplň:
- rajčatový protlak, popř. pesto z medvědího česneku
- mozzarella
- zelenina dle vlastního výběru
Postup:
Květák rozdělte na růžičky a rozmixujte, popř. nakrájejte na jemnou drť. Jelikož květák obsahuje spoustu vody, je třeba ho krátce (cca 5 minut) vařit v mikrovlnné troubě a následně je třeba z něj přes sítko nebo útěrku vymačkat všechnu přebytečnou vodu.
Ke květáku přidejte rozšlehané vejce, najemno nastrouhaný parmazán a směs dochuťte solí, pepřem a oreganem. Těsto na pizzu rozprostřete na pečicí papír a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 minut. Jakmile povrch korpusu zezlátne, potřete ho rajčatovým protlakem nebo pestem z medvědího česneku, položte na něj plátky mozzarelly, libovolnou zeleninu a pečte dalších 5 až 10 minut.
Kuřecí burrito s avokádem
Autor: istock.comBurrito je mexická pochoutka mnoha variací. Jednu z těch zdravějších si můžete udělat i doma. Tohle vyvážené jídlo plné zdravých tuků i bílkovin oceníte v době oběda i na večeři. Pro ještě lepší výsledek hotové burrito krátce zapečte v kontaktním grilu nebo sendvičovači.
Na 4 buritta budete potřebovat:
- 4 ks pšeničných celozrnných tortill
- 1 avokádo
- 300 g kuřecích prsou
- 6 listů hlávkového, popř. baby špenátu
- citronovou šťávu
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl, pepř
- grilovací koření s bylinkami
Postup:
Na olivovém oleji opečte okořeněné a osolené plátky kuřecího masa. Na spodní část tortilly položte salátové listy, kousky kuřecího masa a na kostičky nakrájené avokádo. To zakápněte citronovou šťávou, mírně osolte a opepřete. Tortillu zatočte do tvaru burrita a podávejte samostatně nebo se zakysanou smetanou.
/
Klíčová slova: