- 1. března 2019 06:00
Každý má občas den, kdy se sotva stíhá nadechnout. To poslední, na co pak myslíte, je zdlouhavé vaření a chystání jídla. Řešením takové situace by však neměly být fast food ani hladovka, ale pouze nouzový plán, který je třeba mít vždy na paměti. Naučte se stravovat ve spěchu, když nemáte čas nakoupit, nebo na cestách. Stačí znát pět jednoduchých triků!
Jste bez své krabičky s jídlem bezmocní? Svou dietu zvládnete dodržet i bez ní. Víme, jak na to.
Využijte mrazák
Autor: istock.comDen v práci byl dlouhý a náročný a vy už se vidíte doma na pohovce, jak oddychujete. Přitom byste se ale měli vydat na nákup a uvařit si zdravou dietní večeři. V takové situaci potřebujete rychlovku, pro kterou nebudete muset dál než do svého mrazáku. Mějte v něm připraveno několik zdravých potravin či předpřipravených jídel, která jsou hotová za pár minut, zaženou hlad a zdaleka neohrozí vaši dietu.
Mraženou zeleninu zvládnete připravit i v mikrovlnné troubě a mleté hovězí maso na burgery stačí zprudka opéct na rozehřáté pánvi. Celková příprava plnohodnotné večeře plné bílkovin vám v tu chvíli nezabere více než pět minut.
Dostáváte se do takové situace často? Věnujte jeden den v týdnu navaření tzv. hotovek, které stačí zamrazit a které budete mít vždy po ruce. Dejte si ale pozor, abyste na ně příliš nespoléhali – a aby vás jednoho dne nepřekvapil prázdný mrazák.
Kupte si kvalitní hotovku
Autor: istock.comNaštěstí už se v obchodních řetězcích vyskytují i hotovky, které jsou zdravé a zachrání vás před hladem v kterýkoli čas. Nespoléhejte však na pouhý "zdravý název" jídla, jelikož může jídlo obsahovat až trojnásobek kalorií, než byste očekávali. Příkladem mohou být "zdravé těstovinové saláty", do kterých se často pro lahodnější chuť přidává majonéza.
Složení baleného jídla by mělo obsahovat pouze čerstvé suroviny, nikoli nespočet aditiv, konzervantů a dalších chemických látek. Ty lze očekávat zejména u konzervovaných jídel, která obsahují velké množství soli. Zařazujte je proto zcela výjimečně!
Mějte na paměti pár nouzových jídel
Autor: istock.comPokud jste ochotni se kvůli své lenosti uskromnit, pak sáhněte po jídle, které je hotové hned a na nějž vždy doma máte suroviny. Zaručenou jistotou jsou v takovém případě vejce. S nimi vykouzlíte teplé jídlo během pár minut a vždy si pochutnáte.
Do omelety můžete zakomponovat téměř nejrůznější suroviny, a to jakýkoli druh zeleniny, šunku, sýr nebo i tuňáka. Máte-li v lednici opravdu jen vejce, pak si uchovávejte na mrazu kus parmazánu, který pozvedne omeletu na zcela jinou úroveň.
Dalším nouzovým řešením může být zmíněný tuňák, ze kterého vykouzlíte studenou, ale zato neméně chutnou večeři. Zatímco jednou z něj můžete připravit pomazánku, jindy to může být salát. Do salátu však nezapomeňte přidat i zdravý zdroj tuku v podobě olivového oleje, oliv, sýru feta nebo vajec, aby vás dostatečně zasytil.
Vybírejte chytře a jídlo si objednejte
Autor: istock.comZapomněli jste si vzít do práce krabičku? Nemusíte strádat a s klidným svědomím si můžete objednat jídlo z rozvozu. Nespočet zdravých bister nabízí jídla, která jsou chutná, zdravá i dietní. Vybrat si však můžete i v běžném fast foodu nebo restauraci. Stačí zvolit libové maso, zeleninu a nesmaženou přílohu.
U salátů buďte opatrní s dresinky, které často představují kalorickou bombu. Zálivku si nechte naservírovat odděleně a poté ji do salátu přidejte ve střídmém množství. Nebo ji vynechte a doplňte tuky vlastním olejem či oříšky.
Pár svačin místo hlavního jídla
Autor: istock.comNemáte čas si v klidu sednout a dát si oběd nebo večeři? Vyřešte to menšími svačinami v rozestupu pár hodin. Společně tak výživově i kaloricky splní účel a vy nebudete nijak strádat.
Kelímek tvarohu nebo kvalitního řeckého jogurtu obsahuje stejně bílkovin jako plátek masa, a tak vám snadno nahradí i oběd. Nezapomínejte ale ani na další nutriční složky, jako jsou složené sacharidy a zdravé tuky. Další svačinkou tak může být plátek žitného chleba s avokádem.
Nesnažte se nahrazovat vyvážená jídla pouze ovocem, nebo dokonce kávou. Přesvědčte se o tom, že přijmete ve svačinách stejné množství živin, jako kdybyste si dali jedno hlavní jídlo.
/
Klíčová slova: