Celebrity přísahají na nový hit v hubnutí! Injekce vitaminu B12

Celebrity přísahají na nový hit v hubnutí! Injekce vitaminu B12
3. února  2019 
 06:00

Mezi věčnými dietářkami se pořád objevuje nějaká novinka a samozřejmě zaručeně efektivní. Hollywoodské hvězdy mají nyní nový způsob hubnutí. Nechávají si aplikovat do těla injekce s vitaminem B12. Téhle novince podlehly takové hvězdy, jako jsou Rihanna, Miranda Kerr, Madonna, Katy Perry či Justin Timberlake. Jak to s tím „béčkem“ vlastně je? Dá se po něm shodit, nebo vám pouze dodá energii?

Vitamin B12 je opravdu velmi prospěšný vitamin. Je rozpustný ve vodě a v přirozené formě ho najdete například v rybách, drůbeži, vejcích, mléce a mléčných výrobcích. Je úžasný v tom, že udržuje nervový systém a krevní buňky zdravé, pomáhá udržovat i DNA vašeho těla a dokáže ochránit před anémií, kvůli níž se můžete cítit unavení a slabí. Je ale opravdu tak zázračný, aby vám pouhé injekce tohoto vitaminu pomohly zhubnout?

Injekce vitaminu B12 obsahuje poměrně velkou dávku „béčka“, kolem 1000 mikrogramů. Musí vám ho samozřejmě aplikovat zdravotní sestra nebo lékař. Speciální kúra prý dokáže vytvarovat tělo, ale především vám dodá spoustu energie. Podle obezitoložky Fatimy Cod Stanfordové jde ale spíše o placebo. Podle ní by se vitamin B12 měl aplikovat jen těm lidem, kteří trpí jeho skutečným nedostatkem. „Obvykle jde o vegetariány či vegany, kteří bývají nedostatkem B12 ohroženi,“ říká lékařka.

Podle jejího názoru tedy injekční podávání B12 pomůže pouze v případě, že někdo jeho deficitem trpí. Jinak se nestane nic tak dramatického, natož abyste po něm zhubli o deset kilogramů. „Vitamin B12 není strategie pro úbytek hmotnosti. Jistě, jestli vám chybí, pak zcela jasně energii díky němu získáte, což vám pomůže začít znova cvičit a hubnout.“ 

Hollywoodské hvězdy si ale aplikaci vitaminu B12 nemůžou vynachválit. Přesto odborníci varují před jeho nekontrolovaným injekčním podáváním. Pravdou je, že jeho popularita je vysoká a některé zahraniční kliniky ho nabízejí jako životabudič za poměrně vysokou částku. A některá zkrášlovací centra v USA injekční aplikaci nabízejí pro zvýraznění křivek. Doktorka Stanfordová ale tvrdí, že mnohem lepší je změnit stravovací návyky a začít se hýbat. Pokud k tomu chcete přidat ještě injekci B12, aby se projevil nějaký efekt (třeba u vlasů či nehtů), musela byste dostat aspoň pět dávek.

Náš tip: Pokud to se změnou životního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete začít kdykoli. Zaznamenáváte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník je právě teď v síti knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

Autor: red

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji