Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste spolu deset let? Připravte se na tyhle problémy a zjistěte, jak se jim vyhnout!

  • 27. ledna 2019 | 06:00

    Na začátku každého vztahu mívají oba partneři obvykle pocit, že je přece nezlomí nic. Že všechno bude báječné, všechno bude klapat hned na první dobrou, že se nikdy neodcizí, že… Znáte to možná sami. Co říkají statistiky a vztahoví terapeuti? Následující problémy v manželství či partnerství jsou podle nich po deseti letech nejčastější. Souhlasíte, nebo vás se to netýká?

    Zdá se, že v posledních letech je manželství spíše na ústupu. Lidé se rozvádějí jako na běžícím pásu a snaha o zachování tohoto svazku nebývá často ani na jedné straně. Přitom stačí jediné: pečovat o manželství, protože i to si žádá pravidelnou údržbu jako auto nebo cokoli jiného. Které nejčastější problémy se vyskytují po deseti letech soužití?

  • Začnete si připadat spíše jako spolubydlící než jako partneři

    Autor: iStock

     

    Páry, které jsou spolu deset let, vám velmi často řeknou, že udržení jiskry ve vztahu vyžaduje velké úsilí. A pokud se o tohle udržení jiskry nesnaží oba partneři, ať už prostřednictvím návyků, jako jsou pravidelné erotické středy, malá gesta, květiny nebo cokoliv jiného, pak hrozí, že takový vztah už nikdy nevzkřísí. „Po deseti letech se hodně partnerů soustředí na řešení každodenních starostí místo toho, aby se soustředili i na sebe navzájem,“ tvrdí psychoterapeut Kurt Smith.

     

  • Začnete se spolu nudit

    Autor: iStock

     

    V manželství nebo dlouhodobém svazku je asi nereálné očekávat, že to bude pohádka každý den a vy budete cítit pokaždé tam někde v břiše poletující motýlky. Ovšem to neznamená, že byste měli rezignovat na život, v němž jsou zábava, bláznovství a aktivity. Nuda v manželství je obvykle znamením, že vy i váš partner jste najeli na rutinu. „Přijměte riziko, že se vám ten druhý vysměje, ale odolávejte a nudu zahánějte čímkoli, co je jiné než péče o rodinu. Nezáleží na tom, co děláte, hlavně to musí být odlišné,“ říká psychoterapeutka Tina Tessin.

  • Váš sexuální život nebude takový jako dřív

    Autor: iStock

     

    Sexuální život v dlouhodobém vztahu může procházet během let různými vzestupy a pády. Na vině můžou být zdravotní stav, narození dětí, vedlejší účinky některých léků, stres, problémy se spánkem a tisíc dalších věcí. To, že spolu ale nespíte každý den, neznamená, že je to špatně. Sexuální terapeuti říkají, že úbytek sexuálních aktivit je naprosto přirozený a normální. Horší je to, když jeden z partnerů chce, a ten druhý má opačný problém. „V takovém případě o tom musíte upřímně diskutovat a probrat, co vlastně potřebujete. Rozhodně toho druhého nenuťte násilím a nemějte nerealistická očekávání,“ doporučuje Kurt Smith.

     

  • Můžete si začít myslet, že manželství vám brání v dosažení vašich cílů

    Autor: iStock

     

    Když se vdáte nebo oženíte, vaše priority se posunou trochu jiným směrem. Už to všechno není jen o vás. Váš partner a vaše děti, pokud se rozhodnete je mít, se pro mnohé stanou číslem jedna. Výsledkem toho je, že často děláte kompromisy a skládáte osobní oběti, které můžou způsobit, že vaše životní sny a cíle nejsou naplněny. „Mnoho párů obětuje svoje sny, aby udržely stabilitu vztahu a rodiny,“ říká terapeutka Kari Carrol. „Ale za deset let si začnou uvědomovat, že život ještě nekončí a že musí dělat něco i pro sebe a dosáhnout naplnění.“

  • Vaše vzájemná tolerance je horší

    Autor: iStock

     

    V prvních letech manželství bývají páry tolerantnější. Věci, které vás dráždí, přejdete jen mávnutím ruky. Jenže jak čas letí, začnete být víc a víc alergičtí na to, co vám vadí, jste méně trpěliví a méně odpouštíte. „Na začátku vztahu míváme spoustu trpělivosti, protože naše láska vyrovná všechny nedostatky nebo selhání,“ říká Kurt Smith. „Je smutné, že po deseti letech trpělivost zmizí. Když k tomu dojde, snažte se pamatovat si, že vy i váš partner jste ve stejném týmu, nikoli protihráči. Nepřikládejte věcem negativní motivy a předpokládejte, že ti druzí dělají všechno nejlépe, jak umí."

     

  • Přestanete slavit malé i velké milníky

    Autor: iStock

     

    Zpočátku slavíte první, druhé i třetí nebo páté výročí svatby. Nebo seznámení. Nebo oslavujete den, kdy jste si poprvé vyznali lásku, kdy jste se poprvé spolu milovali. Cokoli stálo za oslavu a vzpomínku. Jak čas běží, tyhle oslavy či vzpomínky řídnou a je jich stále méně. „Neustálé oslavy či připomínky okamžiků, kdy jste byli šťastní, jsou nezbytné a prokazují uznání i lásku. Tím udržíte energii vašeho vztahu vysoko,“ radí Tina Tessin. Jednoduše řečeno, nepřestávejte spolu randit ani po deseti letech a naplánujte si večer v restauraci, procházku k rybníku nebo jděte na koncert.

  • Začnete se méně smát a méně se bavit

    Autor: iStock

     

    Jak stárneme, stresory se hromadí. Mnozí padáme do pastí života a najednou je méně příležitostí se smát a jen tak se bavit. Ztrácíme schopnost být dítětem a taky smysl pro humor. Chcete-li tomu čelit, zkuste to změnit. Vyprávějte si navzájem pitomé vtipy, zábavné příběhy nebo hrajte nějaké stolní hry. Zajděte ven do parku a vlezte na houpačku, vezměte si do ruky bublifuk a hrajte si jako děti.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.