Akupunktura vám může pomoci v hubnutí. Co ale musíte vědět?

Akupunktura vám může pomoci v hubnutí. Co ale musíte vědět?
30. prosince  2018 
 06:00

Tahle hubnoucí metoda podle čínské medicíny je prověřená stovkami let, ovšem její schopnost odstranit nadbytečné kilogramy není zcela jednoznačná. Pokud se nebojíte jehel, můžete tuhle čínskou metodu na podporu hubnutí samozřejmě vyzkoušet. Výzkumy sice její účinnost nezatracují, ale ani nevyzdvihují. Zázraky totiž neexistují.

Výzkumy zjistily, že díky akupunktuře můžete zmírnit některé zdravotní problémy, jako jsou bolesti zad, sportovní zranění, a dokonce i úzkost. Moderní akupunktura se totiž používá ke stimulaci nervů, svalů a průtoku krve. Vedle toho se v posledních letech využívá i jako podpora hubnutí.

Ve studii publikované v britském lékařském časopise korejští výzkumníci náhodně přiřadili kolem stovky pacientů s nadváhou do skupiny, která podstoupila léčbu akupunkturou, a to aplikováním jehliček do konkrétních bodů na uchu a na těle. Ti, kteří akupunkturu podstoupili, po osmi týdnech aplikace zhubli a jejich BMI se snížilo zhruba o 6 procent!

Můžou tedy jehličky opravdu docílit toho, že se zbavíte nadváhy? Vědci si nejsou zcela jistí. Existuje teorie, že zavedení jehliček do konkrétního místa v uchu stimuluje různé spouštěcí body, které hrají roli ve vytváření chuti k jídlu a také rychlosti metabolismu.

Jak říká Sharon Zarabi, která pracuje v Lenox Hill Hospital, souvislost mezi terapií akupunkturou a hubnutím může být v tom, že jehličky uvolňují napětí ve svalech a zvyšují produkci endorfinů, hormonů štěstí. Ty pak pomohou být více v klidu, a tím i minimalizovat chutě k jídlu. „Dá se říct, že akupunktura funguje jako resetovací tlačítko pro autonomní nervový systém,“ říká Tim Rhudy, který se hubnutím s pomocí akupunktury zabývá.

Nicméně ani to nelze brát jako rychlou a stoprocentní metodu k hubnutí. „Když nebudete cvičit a držet vhodnou dietu, ani akupunktura vám nepomůže,“ dodává Tim Rhudy. Jednoduše: zázraky na počkání neexistují, a přestože se můžete po aplikaci jehliček cítit fajn a ne tak hladoví, jen tím rozhodně neshodíte. Chcete-li, aby to fungovalo, je nutné vynechat alkohol, pít jen vodu nebo neslazené čaje a vypustit z jídelníčku cukr, med i sladkosti.

 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji