Zmrzlina při dietě? Klidně! Není o nic horší než ovoce

  • Zmrzlina při dietě? Klidně! Není o nic horší než ovoce
    21. května  2018 
     06:00

    Držíte dietu a zoufáte si, že si nebudete moct dovolit žádnou zmrzlinu? Nemusíte, i při hubnutí si můžete dopřát tuhle ledovou dobrotu. Ovšem musíte si vybrat takovou, po které nepřiberete. Jak vybírat a které dát přednost?

  • Zmrzliny ano, ale vybírejte pečlivě!

    Autor: Shutterstock.com

    Horké dny si neumím představit bez zmrzliny. Letos budu ale více přemýšlet, kterou si dám, protože se snažím hubnout. A moc dobře vím, že není zmrzlina jako zmrzlina a že některá může znamenat velkou kalorickou bombu. Takže, co s tím? Podle hlavní nutriční specialistky Světa zdraví Moniky Bartolomějové byste měli mít na paměti, že ať už budete mlsat zmrzlinu nebo si naložíte na talíř hromadu ovoce, vždy platí, že při redukci musíte vydat více energie, než přijmete.

     

  • Sledujte složení, nutriční hodnoty a velikost balení

    Autor: iStock

     

    Ve složení jednotlivých zmrzlin a nanuků je veliký rozdíl. Proto při výběru sledujte, co obsahují, jaké mají nutriční hodnoty, a samozřejmě sledujte taky množství. Některé vypadají sice vábně, ale jsou plné tuků a cukrů, takže vybírejte ty, které obsahují kvalitní suroviny (mléko, tvaroh, ovoce, kakao, ořechy), ty, které v sobě nemají moc rostlinného tuku, ale nevybírejte ty, u nichž jsou ve složení uvedeny na prvním místě voda a cukr. Podle Hany Málkové ze STOB tyhle rozhodně nebrat!

  • Mléčná a smetanová zmrzlina

    Autor: iStock

     

    Tyhle zmrzliny obsahují výhradně mléčný tuk. Mléčné mají minimálně 2,5 procenta tuku, smetanové 8 procent. Bohužel většina zmrzlin na trhu obsahuje taky rostlinný tuk (tam je mléčný tuk nahrazen rostlinným), zejména palmový, který nemá dobré jméno (pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin). Tohle všechno najdete především v nanucích (nanuky Peggas, Nogger, Magnum).

     

  • Vodové zmrzliny

    Autor: iStock

     

    I když se tyhle zmrzky tváří velmi zdravě, zase tak velkou výhrou při hubnutí nejsou. Obsahují totiž spoustu cukru, ochucovadel a barviv. Mají v sobě jen minimum bílkovin a tuků, takže nic moc. Podle Hany Málkové má sice „vodovka“ méně kalorií, ale rozhoupe vám glykemický index, takže budete mít velmi brzo opět chuť na sladké.

  • Ovocné zmrzliny a sorbety

    Autor: iStock

     

    Na rozdíl od vodových obsahují určitý podíl ovoce, čím více, tím lépe. Pokud si tedy kupujete takovou zmrzlinu, pak by měla mít minimálně 15 procent ovoce, sorbety pak dokonce 25 procent. Ovocná zmrzlina obsahuje ale poměrně dost cukru, takže vás podobně jako ta vodová nezasytí na dlouho. Ideální varianta je ovocná zmrzlina s podílem kvalitního jogurtu nebo tvarohu. „Tam si ale musíte ověřit, že obsahují vysoký podíl ovoce a minimálně či ideálně vůbec nejsou uměle doslazené,“ radí Monika Bartolomějová.

     

  • Tvarohové zmrzliny

    Autor: iStock

     

    Ze zmrzlin naprosto nejlepší volba, a jak říká Monika Bartolomějová, lze je použít zejména při zvýšené fyzické aktivitě jako náhradu za svačinu. U tvarohových si ale hlídejte, aby neměly moc tuku a zbytečně moc cukru. A proč jsou nejlepší? Protože mají i dostatek bílkovin, které pomůžou v tom, aby vás zase nehonila mlsná. Jedna porce tvarohové zmrzliny má kolem 560 kJ. A kterou si kupovat? Chybu neuděláte s Míšou, který má nejméně sacharidů i tuků.

  • Kopečková zmrzlina

     

    Autor: iStock

     

    U kopečkové zmrzliny to je blbé v tom, že nemáte moc šanci zjistit, co v ní všechno opravdu je. I když se zeptáte, obsluha to bude jen stěží vědět. Pokud jste někde v soukromé cukrárně, kde je vyrábějí podle vlastního receptu, asi budete mít štěstí a odpověď dostanete. Pokud si už chcete dopřát kopečkovou, tak si dejte jeden kopeček extra ovocné, kde je hodně ovoce, minimum cukru a žádná smetana. A když neznáte složení, pro jistotu snězte jen půlku kopečku.

     

  • Domácí zmrzlina

     

    Autor: iStock

     

    Naprosto nejlepší varianta „dietní“ zmrzliny. Ta, kterou si sami vyrobíte. „U sorbetů si vystačíte se zmrzlým ovocem podle preferencí. Kaloricky vydatnější, ale přesto zdravá je například banánová zmrzlina s proteinem. Stačí rozšlehat zmrzlý banán (potřebujete k tomu kvalitní mixér) a pak jen vmíchat oblíbený protein. Takto připravená zmrzlina vás osvěží, uspokojí vaše chuťové buňky a poslouží i jako plnohodnotná svačina. I tady ale platí: všeho s mírou,“ říká nutriční specialistka Bartolomějová.

  • A jaké si určitě nedávat?

    Autor: iStock

     

    Zcela vyvarovat byste se měli tučných polev na zmrzlinách i nanucích. „Pokud už přece jen kupujete s polevou, pak si ohlídejte, aby byla vyrobena opravdu z čokolády,“ říká Hana Málková. Monika Bartolomějová dále varuje před takovými kalorickými bombami, jako jsou sušenky ve zmrzlině, lentilky a podobně. A ještě jedna rada platí: Kupujte menší balení a dávejte si jen jeden kopeček, protože v případě zmrzliny si vychutnáte hlavně první sousta.

     

    Jak dopadly zmrzliny v redakčním testu? Podívejte se na naše VIDEO:

     

    Video se připravuje ...
    Jak dopadly zmrzliny v našem testu?

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji