- 16. května 2018 14:00
Ať už chystáte večeři pro vzácnou návštěvu nebo jste už prostě jen přesyceni tím, že vaříte dokola stále ty stejné věci, těchto šest receptů vás rozhodně nadchne. Všechny mají specifickou netradiční chuť, jsou bohaté na všechny důležité živiny a obsahují pouze minimum sacharidů, kterým byste se ve večerních hodinách měli vyhnout. Inspirace k receptům jsme našli na webech Eating Well a Shape.
Cuketové špagety s kuřecím masem
Autor: istock.comBudete potřebovat (na 2 porce):
- 1 cuketa
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1/4 šálku čerstvé bazalky
- 1 lžíce panenského oleje
- 1 polévka citronové šťávy
- 1 lžíce vody
- špetka vody
- kuřecí prsa
Postup:
1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.
2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte z toho pyré.
3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.
4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem!
Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou
Autor: istock.comBudete potřebovat (ne 2 porce):
- 2 filety lososa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 šálku najemno nakrájené bazalky
- 2 rajčata nakrájená na tenké plátky
- pepř
Postup:
1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkýnku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.
2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.
3. Losos vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut.
Středomořská sekaná
Autor: istock.comBudete potřebovat (na 4 porce):
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky
- 1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
- 1/4 šálku jemně nakrájených oliv
- 500 g libového mletého krůtího masa
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
- 2 lžíce jemně nakrájené bazalky
- 1 vaječný bílek
- 1/4 šálku strouhanky
- 1/4 šálku sýru feta
- pepř podle chuti
Postup:
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.
2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.
3. Vytvořte malé bochníčky nebo válečky, dejte je na pekáč a do trouby.
4. Pečte po dobu 40 minut.
5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.
Pikantní kuskus v rajčatech
Autor: istock.comBudete potřebovat (na 4 porce):
- 8 velkých rajčat
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku mandlí nasekaných na plátky
- 1 malý lilek nakrájený na kostky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- špetka skořice
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1/2 šálku kuskusu
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty
- 1/2 šálku nasekaných sušených meruněk
- 1 lžička harissa pasty
Postup:
1. Odřízněte vršek rajčat a vnitřek vydlabejte.
2. Vnitřek rajčat si dejte na stranu a přeceďte šťávu tak, abyste propasírovali tvrdý vnitřek a odstranili semínka. Vnitřek rajčat lehce osolte. Poté je postavte vzhůru nohama, aby vykapal všechen vnitřek.
3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na něj mandle, které dozlatova orestujte. Poté je odsypejte stranou a opečte lilek, dokud není křehký. Vmíchejte koriandr, kmín, skořici a za stálého míchání povařte.
4. Mezitím si připravte dle návodu kuskus
5. Do pánve s lilkem přilijte vývar a přidejte kuskus. Vše za stálého míchání přiveďte k varu. Poté sundejte z ohně a nechte pět minut odstát. Zastudena přidejte opečené mandle, mátu a meruňky, vše důkladně promíchejte. Nakonec vše spojte harissa pastou.
6. Opatrně vložte do rajčat a můžete servírovat!
Chřestová pizza
Autor: istock.comBudete potřebovat (na 4 porce):
- 450 gramů těsta na pizzu, nejlépe celozrnného
- 4 plátky sušené šunky
- 3/4 hrnku nakrájené šalotky
- 450 gramů nakrájeného chřestu
- 4 velká vejce
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 šálek strouhaného sýru mozzarella
Postup:
1. Rozválejte si těsto na pizzu a položte jej na pečicí papír a dejte do trouby zapéct, zhruba na 8 minut, než bude křupavé.
2. Šalotku na pánvi s trochou oleje orestujte dozlatova. Přidejte chřest a vařte za stálého míchání zhruba 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
3. Na upečené těsto položte zeleninu a navrch naskládejte slaninu.
4. Rozšlehejte vejce, přidejte sůl a pepř a zeleninu tím zalijte. Snažte se, aby vám vejce nepřetekla přes okraj pizzy.
5. Posypte sýrem a poklaďte šunkou a dejte zapéct, dokud se vejce a sýr neroztaví.
Hovězí s tortillou
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 stroužek česneku
- 200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky
- 1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky
- 1/2 nakrájené cibule
- 2 celozrnné tortilly
- 4 lžíce salsy
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:1. Rozehřejte v pánvi olivový olej.
2. Nudličky steaku posypte kmínem a česnekem a hoďte na pánev a orestujte.
3. Přidejte pepř a cibuli a vařte cca 8 minut.
4. Přesypte do misky a přidejte salsu a zakysanou smetanu.
5. Celou směs poté zabalte do tortilly.
Jak snadno zhubnout tam, kde se vám ukládá tuk? Musíte vědět, co a kdy jíst! Vše, co o hubnutí potřebujete vědět, najdete ZDE >>>
/
Klíčová slova: