5 trvanlivých potravin, které byste měli mít vždy ve spíži

  • 5 trvanlivých potravin, které byste měli mít vždy ve spíži
    22. dubna  2021 
     06:00

    Hubnete nebo se jen snažíte jíst zdravě? Někdy se může stát, že otevřete lednici a tam zkrátka není vůbec nic, co byste si mohli dát. Jak takovou situaci řešit? Než popadnete telefon, abyste si objednali pizzu nebo burger, otevřete svou spíž a důkladně ji prozkoumejte. Protože pokud v ní najdete některou z těchto potravin, vytvoříte si plnohodnotné zdravé jídlo, které váš hlad zažene.

    Při nákupu potravin vložte do košíku alespoň tři z vybraných potravin a budete mít jistotu, že se vždy chutně a zdravě najíte.

  • Vločky

    Autor: istock.com

    Vločky jsou zdrojem komplexních sacharidů a také vlákniny. Jejich využití je natolik všestranné, že by ve vaší spíži rozhodně neměly chybět! Vedle sladké ovesné kaše si z nich můžete vytvořit i slanou s přidáním zeleniny a vajec nebo vyzkoušejte ovesnou placku. Vločky navíc můžete rozemlít na mouku a v tu chvíli máte základ na jakékoli těsto – ať už na slané či sladké lívance, palačinku nebo koláč.

    Ovesná placka

    • 40 g ovesných vloček (ovesné mouky)
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • trocha mléka
    • 20 g nastrouhaného sýru
    • 2 plátky šunky
    • 1/2 avokáda

    Vejce rozšlehejte, osolte, přidejte trochu mléka nebo vody a smíchejte s vločkami. Následně přimíchejte nastrouhaný sýr a nakrájenou šunku. Vzniklé těsto vlijte na pánev a opečte z obou stran. Servírujte s nakrájeným zralým avokádem.

  • Ořechové máslo

    Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, ale obsahují také poměrně dost bílkovin. Taková sklenice arašídového nebo mandlového másla je nutričně bohatou potravinou, která se rozhodně ve vaší spíži neztratí. Dá se jíst prakticky kdykoli – ráno ke snídani, odpoledne ke svačině nebo k večeři. To se dá totiž využít i k přípravě dresinků. Skvěle se doplňuje s kuřecím masem, ale přidat ho můžete i do asijských pokrmů, jako jsou rýžové nudle se zeleninou a vejcem.

    Jarní závitky s arašídovou omáčkou

    • 4 rýžové papíry
    • 30 g rýžových vlasových nudlí
    • 100 g uvařených kuřecích prsou
    • zelenina: mrkev, okurka, zelí
    • 1/3 manga

    Dresink: 2 lžíce arašídového másla, 50 ml kokosového mléka, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička třtinového cukru, limetková šťáva, trocha česneku.

    Rýžový papír namočte v horké vodě a položte na něj pár rýžových nudlí, tence nakrájenou zeleninu, kousek kuřecího prsa a mango. Umotejte závitek a ten následně namáčejte v připraveném dresinku.

  • Ryby v konzervě

    Jestli je nějaká potravina trvanlivá, pak to jsou všelijaké konzervy. Ty, které využijete v rámci zdravého stravování nejvíce, jsou rybí. K nejběžnějším patří tuňák, ale také losos, sardinky, šproty a další. Zatímco sardinky využijete zejména při přípravě pomazánek, tuňák nebo losos můžou být základem hlavního jídla. Stačí smíchat s přílohou, přidat kvalitní zdroj tuků, jako je olivový olej, a zeleninu. Ve vybraných obchodech se setkáte i s konzervovaným kuřecím masem ve slaném nálevu, ale vybírejte opravdu jen to s kvalitním složením.

    Tuňákový salát s kuskusem

    • 50 g celozrnného kuskusu
    • 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
    • 1/3 plechovky sterilované kukuřice
    • hrst cherry rajčat
    • 1/2 avokáda
    • sůl a pepř

    Kuskus zalijte v hrnci vroucí vodou a zakryjte poklicí. Jakmile nabyde na objemu, smíchejte ho se zeleninou, tuňákem a nakonec přidejte i na kostičky nakrájené avokádo, které celý pokrm zjemní. Salát osolte, opepřete a podávejte nejlépe za studena.

  • Rýže

    Z příloh byste měli mít doma stálou zásobu přinejmenším jednoho druhu, a tím může být například rýže. Její výhodou jsou všestranné využití a rychlá tepelná úprava. Zároveň se však díky neutrální chuti hodí prakticky ke každé surovině, a dokonce si na ní pochutnáte i ve sladké variantě. Jako bezlepková příloha udělá vašemu zažívání dobře, a navíc má ve střevech čisticí schopnost jako vláknina. 

    Smažená rýže se zeleninou

    • 60 g rýže basmati
    • 1/3 cukety
    • 1 menší mrkev
    • 1/3 červené papriky
    • 1 svazek jarní cibulky
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 vejce
    • kari koření, sůl a pepř

    Rýži si předem uvařte. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu a zprudka opékejte. Jakmile zelenina změkne, přidejte uvařenou rýži, zasypte kari kořením, osolte a opepřete. Směs opékejte alespoň tři minuty a na závěr do směsi zamíchejte vejce.

  • Sterilovaná zelenina

    Přestože by měl být základem každého zdravého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, ne vždy je musíme v lednici najít. Co v takové situaci dělat? Sáhněte po mražené zelenině nebo té kvašené, která je plná vitaminu C. Ideální volbou jsou kyselé zelí nebo kimchi salát. Svůj jídelníček však můžete zpestřit také sterilovanou kukuřicí, hráškem, žampiony... Ve spíži vám vydrží věčnost a za cenu malého množství kalorií zvětší objem jídla. 

    V případě ovoce můžete zařadit sušené neslazené druhy nebo lépe ty lyofilizované (tj. sušené mrazem). 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji