Co se stane, když skutečně přestanete jíst všechny polotovary?

Co se stane, když skutečně přestanete jíst všechny polotovary?
7. března  2018 
 06:00

Jíst čistě? To zní trochu jako nějaké sektářské heslo. Co tenhle nový trend ve stravování obnáší? Jeho základ je jasný: konzumovat co nejméně chemie a průmyslově zpracovaných potravin. Prostě začít u jídla víc přemýšlet. Výsledkem by mělo být zdraví i štíhlá linie.  

Možná si říkáte, že moc průmyslově zpracovaného jídla nejíte, nenavštěvujete fast foody a snažíte se vařit si doma. To je dobře. Ale jíte třeba sušenky? Dáte si na výletě párek v rohlíku? K snídani chleba se sýrem? Všechno tohle už jsou potraviny, které prošly chemickým zpracováním. 

Proč jsou špatné? Obsahují například hodně cukru. A to i tam, kde byste ho nečekali – třeba v toustovém chlebu nebo salátovém dresingu. Vedle toho v nich najdete také řadu transmastných kyselin, soli.

A pak jsou zde aditiva, která jsou ve větším množství toxická až karcinogenní – používají se jako konzervanty, emulzifikátory a stabilizátory. Zapomenout nesmíme ani na umělá barviva, sladidla a dochucovadla. Ta můžou být příčinou některých změn chování u dětí, obezity, a dokonce srdečních obtíží.

V důsledku takového stravování vážíme stále víc, jsme nemocnější, letargičtější a stále závislejší na předepisovaných lécích. A přitom stačí málo – například místo po balíčku sušenek sáhnout po čerstvém ovoci. 

Bez polotovarů budete mít hezčí pleť

Naproti tomu čisté potraviny s sebou nesou řadu benefitů. Když začnete jíst čistě, můžete čekat úbytek kilogramů (přestože budete pravděpodobně jíst víc než předtím), čistší pleť a lepší kvalitu vlasů. Budete se cítit silnější, mít víc energie a lépe spát.

V poslední době se tento způsob stravování spojuje také se zlepšením trávení, snížením krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi i s lepší psychickou kondicí. Protože čisté potraviny obsahují víc výživných látek, jejich zpracování v těle probíhá déle, což znamená, že se budete cítit déle sytí. A dokážou zmírnit také vaši alergii nebo přecitlivělost.

Principy čistého stravování

  • Jezte 5 až 6 menších porcí denně.
  • Jezte každé 2 až 3 hodiny.
  • V každém jídle kombinujte bílkoviny a komplexní sacharidy.
  • Pijte minimálně 2 l čisté vody denně.
  •  Nikdy nevynechávejte jídlo, hlavně snídani!
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným, rafinovaným potravinám, zejména bílé mouce a cukru.
  • Vyhýbejte se všem nasyceným a transmastným tukům.
  • Vyhýbejte se cukrem naplněným limonádám a alkoholu.
  • Konzumujte adekvátní množství zdravých tuků každý den.
  •  Vyhýbejte se všem kalorickým potravinám, které nemají pro vaše tělo žádnou nutriční hodnotu (obsahují tzv. prázdné kalorie).
  • Dbejte na příjem čerstvé zeleniny a ovoce, které obsahují velké množství vlákniny, vitaminů a enzymů.
  • Držte se vhodných velikostí porcí.

Více o hubnutí a principu čistého stravování se dozvíte na Mojezdravi.cz.

  

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji