Zemřel dietolog Rajko Doleček: K večeři jen ovoce, hlásal a jedl bigmaky

  • Zemřel dietolog Rajko Doleček: K večeři jen ovoce, hlásal a jedl bigmaky
    21. prosince  2017 
     10:00

    Když se v 70. letech minulého století objevil na televizních obrazovkách seriál Nebezpečný svět kalorií, hvězda dietologa Rajko Dolečka začala stoupat. Před několika lety znovu vydal stejnojmennou knihu, ještě v roce 2016 ordinoval. Tento týden zemřel po krátké těžké nemoci, bylo mu 92 let. Která jeho doporučení platí dodnes? 

  • Hájil srbské zájmy

    Rajko Doleček s přítelem Mladičem.
    Autor: Jiří Hadač

    Rajko Doleček byl po otci Čech a po matce bosenský Srb. Když se v roce 1991 rozpadla bývalá Jugoslávie a začaly několik let trvající občansko-etnicko-náboženské boje, přihlásil se k srbskému národu a jeho zájmy opakovaně hájil jak v novinových článcích, tak ve svých knihách. Hrdě se prohlašoval za blízkého přítele srbského generála Ratka Mladiče, který byl letos v listopadu Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii usvědčen z válečných zločinů a genocidy a odsouzen na doživotí. 

  • Nebezpečný svět Rajka Dolečka

    Obezitolog Rajko Doleček se snažil z televizní obrazovky přesvědčit pupkaté Čechy, jak je nebezpečný svět kalorií.
    Autor: Jiří Hadač, Alexandr Malachovský

    Režisérka Kristýna Bartošová o dietologovi v roce 2015 natočila dokumentární film, který nazvala Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Názvem parafrázovala jeho někdejší televizní pořad a knihu Nebezpečný svět kalorií. 

    Mladá režisérka se podle anotace k filmu vydala za stárnoucím profesorem hledat recepty na život těla a duše, narazila však na poněkud sebestředného starého muže, který vedl spíše vlastní monolog než cokoli jiného. Kritika film nehodnotila moc dobře, dokument nicméně odhalil, že Rajko Doleček skutečně odmítá přiznat vinu Srbů na válečných zločinech. Když se ho zeptala, zda je mu líto Srebrenice, kde Srbové zabili přes osm tisíc bosenských muslimů, odvětil, že je mu líto rozbití Jugoslávie. 

  • Jedl nezdravě

    Domácí hovězí hamburger
    Autor: Shutterstock.com

    Byl na sebe, minimálně co se týká jídelníčku, hodně přísný. Ale jednou za čas hřešil a nestyděl se to přiznat, protože to s váhou dlouhodobě hýbnout směrem nahoru nemůže. Přiznal se, že si jednou za čtvrt roku dává dokonce knedlo-vepřo-zelo, miloval hamburgery BigMac z McDonaldu. V pořádku podle něj je i občasná sklenice vína, v tom se rozhodně shodne i s většinou dnešních dietologů. 

  • Měl populární televizní pořad

    Rajko Doleček v době, kdy nutil Čechy a Slováky hubnout.
    Autor: Jiří Hadač

    Jeho odborné působení coby dietologa přitom kolegové hodnotí celkem dobře, zvláště osvětu v 70. a 80. letech, kdy lidi upozorňoval na to, kde se bere nadváha a obezita. Jeho sdělení měla vědecký základ vycházející z nejnovějších poznatků. Největší popularitu mu zajistil desetidílný televizní seriál Nebezpečný svět kalorií z roku 1974. Ostravský endokrinolog v něm navíc nejen poučoval, ale navíc i informace podával vtipně a zábavně. 

    "Pan doktor Rajko Doleček byl v dobré slova smyslu vizionář, odhadl, že obezita bude velkým problémem a věnoval se jí už v době, kdy to byla záležitost velmi malé skupiny lidí. Pokud vím, vždy propagoval principy, které s mírnými obměnami platí do dnes a co bych vyzdvihl tak bylo to, že přikládal velkou důležitost pohybové aktivitě, tím si myslím, že docela předběhl dobu. On sám byl důkazem toho, že zdravý životní styl vede k delšímu a aktivnějšímu životu. Myslím si, že jeho přínos doceníme až časem," míní odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského IKEM. 

  • K večeři jen ovoce!

    Rajko Doleček v době, kdy nutil Čechy a Slováky hubnout.
    Autor: Jiří Hadač

    On sám tvrdil, že hodně snídá, obědvá něco běžného ze závodní jídelny a k večeři si dá pouze ovoce – banán nebo pomeranč. Na to ovšem lékaři namítají, že nevečeřet znamená, že člověk už se nikdy nebude moci pořádně najíst, protože tělo si na nízký příjem energie zvykne. 

    Doleček měl i další populární televizní pořady na téma nadváhy, cukrovky, hormonálních poruch a stárnutí, vydal také množství knih o této problematice, před několika lety vyšlo i revidované, čtyři sta stran tlusté vydání jeho klasiky: Nebezpečného světa kalorií. Spoluautory se stali další lékaři Leoš Středa a Kateřina Cajthamlová. 

  • Celý život vážil stejně

    Nebezpečný svět kalorií v televizní podobě.
    Autor: K. Janeček, rodinný archiv

    Za důkaz toho, že jeho rady mají smysl a fungují, považoval i svou vlastní váhu. Jak tvrdil, celý dospělý život vážil 69 až 71 kilo. Pozor, zdaleka ne všechno, co se pod jeho jménem šíří mezi lidmi, vymyslel, týká se to například různých striktních diet, které naopak kritizoval. Odmítl tak například, že by byl autorem mléčné diety, která slibuje zhubnutí o osm kilo za třináct dní, protože takové tempo je nebezpečné. 

  • Léčil skoro sedmdesát let, napsal stovky příruček

    Prof. MUDr. Rajko Doleček (90) pracuje ve zdravotnictví už 65 let!
    Autor: K. Janeček, rodinný archiv

    Wikipedie uvádí, že Rajko Doleček začal medicínu studovat na univerzitě v Bělehradě, dokončil ji na Karlově univerzitě. Jako lékař od začátku působil v Ostravě, docentem byl od roku 1965, profesorem od 1993. Lékařskou práci zahájil 29. října 1950, ještě loni ordinoval, což znamená přes šedesát šest let nepřetržité lékařské praxe. Kromě toho napsal přes 200 publikací o zdravé výživě. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji