Ovoce večer před spaním? Názor dietologů vás překvapí!

Ovoce večer před spaním? Názor dietologů vás překvapí!
7. dubna  2019 
 06:00

Pokud držíte dietu nebo se snažíte hubnout, většinou vám každý řekne, že po večeři už nemáte skoro nic jíst, máte zamknout ledničku, zapomenout na víno nebo na zmrzlinu, a dokonce i na ovoce! Ovoce je sice zdravé, ale obsahuje fruktózu, kvůli níž přibereme, zvláště když si budeme dopřávat ovoce večer! Jak to tedy je? Není to mnoholetý mýtus, kterému všichni věříme?

Podle Ali Webster, registrované dietoložky a profesorky výživy na univerzitě v Minnesotě, neexistují žádné důkazy o tom, že by konzumace ovoce večer a v noci vedla ke zvýšení váhy! „Ve skutečnosti pokud sníte ovoce před spaním, tak se zase tak moc nestane. Ovoce má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů,“ říká odbornice. Rozhodně je lepší dát si jablko nebo pomeranč než si dát dvě sklenky vína, bramborové chipsy nebo zmrzlinu!

Pozor ale, samotná konzumace ovoce před spaním však nemůže nadlouho potlačit váš hlad nebo chutě. „Proto je ideální zkombinovat ovoce s potravinami, které mají aspoň nějaký tuk a bílkoviny. To vám zajistí delší pocit sytosti a nebudete trpět vlčím hladem,“ dodává Ali Webster. Záleží samozřejmě také na výběru ovoce a na množství. Odbornice navrhuje jedno malé jablko s hrstí ořechů nebo šálek hroznů s několika kostkami sýra.

Na druhou stranu by ale měli být obezřetní ti, kteří mívají problém s pálením žáhy. „V takovém případě se vyhněte kyselejšímu ovoci, jako jsou citrusy nebo ananas.“ Je také důležité zvážit, jak se noční jídlo nebo ovocná svačinka hodí do kontextu vašeho celkového zdraví, a to včetně toho, kolik toho za celý den opravdu sníte a kolik tělesné aktivity máte.

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji