Osm kilo za 8 týdnů: Zpomalte, nehltejte a zhubnete

Osm kilo za 8 týdnů: Zpomalte, nehltejte a zhubnete
2. září  2017 
 06:00

Zkuste se zamyslet, jak jíte. V dnešní uspěchané době se do sebe snažíme nacpat co nejvíce a v co nejkratší době. Čím rychleji to do sebe nasoukáme, tím více času zbyde na práci a další povinnosti. Výsledek? Nadváha, stres a špatná nálada. Proč z jídla odstranit to největší potěšení? Začněte praktikovat tzv. pomalou dietu! Jak na to, najdete v knize Pomalá dieta autora Marca Davida, kterou vydalo nakladatelství Maitrea.

Autor téhle zajímavé knihy je výživovým poradcem a vystudoval psychologii výživy. O co vlastně v téhle pomalé dietě jde? Jak říká Marc David, jíme moc rychle, za pochodu a často pod vlivem stresu, čímž se jednak zbavujeme potěšení z jídla a způsobujeme si také nejrůznější trávicí potíže a poškozujeme svůj metabolismus. Nemůžeme se divit, že pak nezhubneme, ani kdybychom stokrát chtěli. V Pomalé dietě ukazuje autor nový způsob, jak porozumět vztahu k jídlu, zaměřuje se na kvalitu a na možnosti, jak si vylepšit metabolismus. Najdete zde výsledky výzkumů o biochemii těla i příběhy lidí, kterým se konečně podařilo zhubnout.

Autor: Maitrea

V publikaci vám Marc David předkládá osmitýdenní program, který umožní prozkoumat vaše osobní spojení s jídlem, naučí vás bojovat s vašimi strachy, pocity viny a starými návyky, takže se nakonec naučíte zacházet se svým tělem důstojně. Odhalí vám zde i nedostatky rychle účinkujících prostředků na podporu trávení a módních diet a nabourá i ustálené mýty o výživě, jako například: „Nadváhy se zbavíte, pokud budete méně jíst a více cvičit.“ Místo toho vás naučí, jak snížit hladinu stresových hormonů a jak nastartovat metabolismus díky správnému dýchání a výživové strategii. Podle něj totiž nehubnete proto, že jste až moc rychlí. Pohybujete-li se moc rychle, jíte rychle, čímž škodíte metabolismu a působíte si žaludeční nevolnost. „Výsledkem je, že jíte ve fyziologickém stavu stresu, což snižuje vaši schopnost spalovat kalorie,“ tvrdí Marc David. Jádrem „pomalé diety“ je osm univerzálních metabolizérů. K nim patří: Relaxace, Kvalita, Pozornost, Rytmus, Potěšení, Myšlenka, Příběh a Posvátno.

Tip, jak jíst pomaleji:

Během prvního týdne vám tohle cvičení pomůže zpomalit a zklidnit se, tím pádem zvýšit váš metabolismus živin. Věnujte si během jídla dar času, důvěřujte tomu, že svět počká, zatímco vy si dopřejte pár minut navíc na jídlo.

• Trvá-li vaše snídaně pět minut, navyšte ji na deset minut. Pokud vám trvá deset minut, pokuste se o patnáct nebo dvacet.

• Na oběd i na večeři si dejte alespoň půl hodiny a zvažte, jestli byste zvládli jednu hodinu.

• Upravte si svůj pracovní a domácí rozvrh, jak nejlépe dovedete, abyste si mohli dovolit více času. Upřímně se podívejte na to, kde byste mohli získat chvíli navíc.

• Zapojte rodinu, kolegy i šéfa, abyste si mohli na jídlo vyhradit více času a klidu. Najděte si kamaráda či kamarádku na zpomalení a podporujte se vzájemně.

• Jezte pouze vsedě. V době jídla nezvedejte mobil, pager, neřešte pracovní záležitosti, neodpovídejte na maily, ani se nezapojujte do jiné formy práce.

 

Jaké jsou největší zlozvyky při hubnutí? Těchto se musíte zbavit! Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji