7 největších chyb při hubnutí? Pravda o vejcích, tuku a ovoci!

  • 7 největších chyb při hubnutí? Pravda o vejcích, tuku a ovoci!
    28. září  2017 
     06:00

    Hubnutí je nespravedlivá záležitost. Někdo jí, co se mu zlíbí, a má tělo jako proutek. Jiný se jen na dort podívá a hned má kilo navíc. Upíráte si ty největší dobroty a stejně se vám nedaří zhubnout? Možná že v dobrém úmyslu děláte nějaké z těchto chyb!

  • Věříte dietě víc než vlastnímu rozumu!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jste rozhodnutí pro svou vytouženou postavu udělat skutečně cokoliv a do svého nového cíle se pouštíte vyloženě po hlavě? Zabrzděte! Je skvělé, že jste plni odhodlání, ale je třeba najít takovou dietu, kterou budete schopni držet dlouhodobě. Měli byste se proto vyhnout všem extrémním dietám, které zakazují maso, ovoce, mléčné výrobky, pečivo nebo jakékoliv potraviny, které by vám zanedlouho začaly scházet! Vyhledejte dietu, která bude naopak velice pestrá, rozmanitá a umožní vám ve zdravé míře zobat všechno, co jste měli doposud rádi.

    Jakých zlozvyů se zbavit, jestli chcete skutečně zhubnout?

    Video se připravuje ...
    4 zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.com/ccmixter.org

  • Vyhýbáte se plnotučným výrobkům, jako čert kříži!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Věříte, že takzvané „light produkty“ neboli odtučněné výrobky vám pomohou nepřibrat? Není to tak úplně pravda. Tyto produkty mívají sice snížený obsah tuku, aby ale výrobek stále dobře vypadal a chutnal, přidávají se do něj různá zhušťovadla a cukr, což ve výsledku energetickou hodnotu výrobku může zvyšovat. Nemusíte se proto bát polotučných nebo plnotučných výrobků, jako jsou třeba bílé jogurty, tvarohy nebo kefíry bez příchuti s obsahem tuku do 3 %.

  • Ovoce jíte kolik se vám zlíbí, je přece zdravé, ne?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Místo oběda si dáváte banán s jablkem a k večeři zobáte kuličky hroznového vína? Ovoce je sice plné vitaminů, ale mimo to obsahuje také vysoké množství monosacharidů. Ovoce byste proto měli jíst jen dopoledne, ke snídani, svačině nebo před sportovním vyžitím. Vyhnout byste se určitě měli i sušenému nebo kandovanému ovoci. To obsahuje ještě přidané cukry.

  • Vejce nejíte, protože jsou nezdravá!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mnoho dietologů už dlouho bojuje s tímto mýtem kolujícím mezi vyznavači diet. Většina odborníků vejce naopak při redukční dietě doporučuje, protože jsou vhodným zdrojem bílkovin, a navíc nejsou ani příliš kalorické. „Mezi lidmi stále panují obavy z nepříznivého vlivu vajec na zvýšený cholesterol. Ale ten ve většině případů neovlivňuje jeho hladinu v krvi tolik jako druh a množství snědeného tuku,“ říká Kristýna Galová z Institutu Kompliment. Vejce jsou proto vhodná převážně k snídani, protože vás zasytí, a lépe tak udržíte ruce pryč od jiných nezdravých pochoutek.

  • Vyhýbáte se tuku, rychleji přeci zhubnete!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Vyhýbat se jednostranně veškerému tuku by byla velká chyba! I tuk obsahuje pro vaše tělo podstatné látky. Navíc díky tuku lépe zpracováváte vitaminy, proto je vždy dobré obohatit salát zálivkou z olivového oleje. Konzumace tuku je lepší omezit a vyhýbat se smaženým potravinám, příliš tučnému masu a některým tučným mléčným výrobkům. Naopak dopřát byste si měli rybí maso, ořechy, semínka, bílé jogurty a například také avokádo, které je výborným zdrojem zdravého tuku.

  • Smažíte výhradně na olivovém oleji! Je přeci zdravý ne?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Smažení na olivovém oleji je energeticky náročnější než například na másle,“ vysvětluje Kristýna Galová. „100 gramů másla totiž obsahuje 3000 kJ, zatímco stejné množství olivového oleje má asi 3750 kJ. Olivový olej je nicméně přesto zdravější, obsahuje totiž vyšší množství nenasycených mastných kyselin.“ Smažení byste ale měli během diety i tak omezit nebo se mu raději úplně vyhnout. Používejte raději kvalitní teflonové pánve, pečicí papír nebo alobal.

  • Nejíte polévky k předkrmu, abyste ušetřili kalorie!

    ....
    Autor: iStock
     

    Správně děláte, pokud restaurace nabízí jen polévky zahuštěné smetanou nebo jíškou. Zeleninový vývar nebo krém si ale klidně dopřejte. Naopak! Polévka vám v žaludku zabere místo a nedovolí vám už sníst zpravidla mnohem více kalorické hlavní jídlo. Ani doma se polévkám nevyhýbejte. Polévky jsou ideálními dietními pomocníky.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji