Chcete hubnout během oběda? Takhle musí vypadat, abyste nastartovali metabolismus!

  • Chcete hubnout během oběda? Takhle musí vypadat, abyste nastartovali metabolismus!
    27. září  2019 
     06:00

    Oběd by měl být tím největším jídlem dne. Pokud ale zvolíte kombinaci nesprávných potravin, které váš žaludek akorát zatíží, brzy se dostaví únava a z hubnutí stejně nic nebude. Proto je důležité věnovat pozornost tomu, z čeho je oběd složen. Co jíst, abychom během oběda podpořili ztrátu kilogramů a nastartovali metabolismus?

  • Sacharidy

    Autor: iStock

    Ano, sacharidy ve vašem jídelníčku opravdu nesmějí chybět! Vyhýbání se sacharidům často vede k poklesu energie, naopak nadměrná konzumace sacharidů také není úplně ideální. Doporučené množství, které bychom měli během oběda sníst, se pohybuje okolo 50 až 65 gramů. Vyhýbejte se však rafinovaným sacharidům, které jsou obsaženy v potravinách vyrobených z bílé mouky a bílého cukru.

    Naopak sacharidy obsažené v ovoci vám můžou s hubnutím dokonce pomoci! Jaké ovoce je k tomu nejvhodnější, se dočtete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy, které koupíte na novinových stáncích nebo jednoduše objednáte ZDE >>>

    Autor: red

  • Bílkoviny

    Autor: iStock

    Bílkoviny jsou základem každého poledního jídla. Oběd by měl být složen hlavně z masa, případně vhodných luštěnin. Pokud bílkoviny vypustíte úplně, přepne se váš metabolismus do úsporného režimu. Zdravá dávka bílkovin zabrání polednímu poklesu energie, a navíc vás oběd bohatý na tyto živiny zasytí na delší dobu. Doporučená dávka je 20 až 30 gramů.

  • Tuky

    Autor: iStock

    Zdravé tuky dělají váš oběd mnohem uspokojivější. Navíc chrání vaše srdce a celkově podporují zdraví. Je však důležité vybírat ty správné. Důležitým zdrojem zdravých tuků jsou losos, avokádo, ořechy nebo olivový olej. Doporučené množství se pohybuje mezi 13 až 18 gramy.

  • Vláknina

    Autor: iStock

    Vláknina je důležitou složkou potravin, která nejen pomáhá při hubnutí, ale funguje také jako prevence rakoviny a napomáhá trávení. Pokud nestíháte připravit si teplý oběd, zvolte jako náhradu celozrnný sendvič s uzeným lososem a avokádem. Jako příloha jsou vhodné celozrnné těstoviny. Doporučená dávka vlákniny se pohybuje mezi 10 až 20 gramy.

  • Svou roli hraje také čas

    Autor: iStock

    Jestliže snídáte kolem 7. až 8. hodiny, snažte se nejpozději obědvat kolem dvanácté hodiny dopolední. Pokud jste zaneprázdnění a často zapomínáte jíst, nastavte si na svém mobilním telefonu budík, který vás upozorní na to, že je čas oběda. Rozhodně nevynechávejte přes den žádné jídlo. Tělo si pak ukládá zásoby, což vede k tloustnutí. A to si určitě nepřejete!

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji