Chcete zhubnout? Zjistěte, jaký jste metabolický typ, a podle toho jezte!

Chcete zhubnout? Zjistěte, jaký jste metabolický typ, a podle toho jezte!
29. července  2017 
 06:00

Jak to, že sousedka shodila Atkinsonovou dietou už deset kilo, a vy jste nezhubla o víc než trapné tři kilogramy? Možná je to tím, že každá dieta není vhodná pro každého. Zkuste jíst podle svého metabolického typu a tahle „dieta“ vám zaručí optimální tělesnou váhu a taky spoustu energie! Stačí otevřít knížku Ann Louise Gittleman Výživa podle metabolických typů a uvidíte, jak se ručička na váze pohne směrem dolů!

I když autorka knihy Výživa podle metabolických typů je přední americká odbornice na výživu a tvrdí, že jde o revoluční program, vlastně o nic tak revolučního nejde. Stravování totiž vychází ze starodávného medicínského učení indického, čínského, egyptského i řeckého. Jde o to, že různí lidé potřebují různou stravu. Někdo má krevní skupinu A, jiný B, další 0, každý máme jiné genetické předpoklady a taky genetickou zátěž.

Když budou mít tři rozdílné ženy stejný jídelníček, může se stát, že zhubne jen jedna a další se prostě budou cítit mizerně. Proč? Protože určitá potravina vyvolává v každém těle trochu jiné chemické reakce. Proto potřebujeme stravu „ušitou na míru“ – nic nového pod sluncem.

 

Autor: Eminent

V knize se dozvíte spoustu zajímavých věcí o tradiční čínské medicíně a také o tom, co je naše genetická výbava. Dozvíte se, jaká je souvislost mezi rodinným původem a zdravím, a co bychom tedy měli podle toho jíst.

Pro někoho může například pomeranč znamenat doslova katastrofu, protože vyvolá v jeho těle nepřiměřenou reakci a překyselení. V kapitole 6 se dozvíte, jak zjistit svůj metabolický typ a jak si podle toho stanovit stravovací program – podle dotazníku, který zde najdete, zjistíte, jestli jste metabolický typ 1, 2 nebo 3 (smíšený).

Autorka dále doporučuje optimalizovat stravu podle krevní skupiny. Zároveň ale připomíná, že byste neměli zapomínat na hlavní princip – tedy na to, jak rychle spalujete. Obšírné pojednání o vhodných potravinách a příklady jídelníčku v knize najdete v 9. kapitole.


Co byste měli o metabolických typech a stravování vědět?

• Existují dva typy lidí, jejichž metabolismus energii nespaluje efektivně – pomalý spalovač a rychlý spalovač. Oba mohou mít problém s nadváhou a obezitou.

• Jak rychlí, tak pomalí spalovači tíhnou ke stravě bohaté na sacharidy, po níž se tloustne. Pomalí spalovači štěpí potravu pomalu, tak bývají unavení a snadno přibírají na váze. Rychlí spalovači využívají energii z potravy příliš rychle, proto bývají hyperaktivní a nervózní a snadno se stresují. Pokud jedí nesprávné potraviny a nemají dostatek energie, aby mohli cvičit, hrozí i jim tloustnutí.

• Sacharidy se v těle pomalého spalovače nespalují dost rychle a přeměňují se na tuky, u rychlého spalovače ještě víc zrychlují. Bílkoviny pomalého spalovače zrychlují, poskytují další energii rychlému spalovači, přičemž vyrovnávají prudké energetické výkyvy. Tuky pomalého spalovače ještě víc zpomalují a ukládají se mu v těle, zatímco rychlému spalovači takové zpomalování prospívá.

• Rychlí spalovači potřebují víc tmavého masa, hovězí, vepřové, jehněčí, krůtí a tučné ryby. Mohou taky přijímat více tuku než pomalí spalovači, například plnotučné mléčné výrobky.

• Pomalým spalovačům nejvíc prospívají nízkotučné zdroje bílkovin, především drůbeží bílé maso a libové ryby. Mohou přijímat více sacharidů než rychlí spalovači, ale měli by jíst méně tuků v podobě mléčných výrobků a olejů. Pomalým spalovačům taky prospívá ostré koření – kari, chilli, pálivé omáčky a kajenský pepř.

 

Tip: Zásady stravování pro metabolický typ 1

Přibíráte výrazně kolem pasu a břicha, potřebujete klid a kvalitní spánek. Když ho nemáte, začnete přibírat. Omezit byste měli kofein a všechny energetické nápoje. Hlavním nepřítelem jsou cukry. Sacharidy byste měli přijímat sice ve větší míře, ale jezte pouze zdroje s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.

Každý den byste měli zkonzumovat:

1 polévkovou lžíci esenciálních a zdravých tuků

120 až 180 g nízkotučných bílkovin s nízkým obsahem purinů

nejméně 4 porce zeleniny

2 až 4 porce ovoce

nejméně 4 porce zdrojů složených sacharidů

2 porce netučných mléčných výrobků (podle vlastního výběru, pokud s nimi nemáte problémy)

 

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete trvale zhubnout? Podívejte se na naše  VIDEO:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji