Hubnete pomocí vyšší konzumace bílkovin na úkor sacharidů a tuků? To je v pořádku. Jen si dejte pozor, abyste to nepřehnali. Můžete si zničit játra a ledviny.
Tělo spaluje bílkoviny mnohem pomaleji než tuky a cukry, proto vás více zasytí. Zrychlí se metabolismus, jídla s nimi dodávají tělu kromě energie také vitaminy a minerální látky. Jenže v tom je právě také ten háček.
Spalování bílkovin je hodně náročné pro játra a ledviny. Pokud dlouhodobě překračujete jejich doporučenou denní dávku, můžete si ledviny a játra i trvale poškodit. A navíc si kvůli tomu způsobit i odvápnění kostí. Své by o tom měli vědět někteří nezodpovědní kulturisté.
Proč je důležité jíst bílkoviny před sportovním výkonem? Podívejte se na naše video:
"Bezpečná hranice je 2 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti a den. Důvodem je ochrana ledvin. Je to ovšem stanovení, které počítá s tím, že nevíme, jak zdravé máme ledviny. Taková předběžná opatrnost. Tato hodnota je bezpečná pro zdravé lidi. Pokud mám vyšetření ledvin a mám je v pořádku, mohu jít krátkodobě na vyšší hodnoty, například při sportovním soustředění, ale měl bych si pravidelně kontrolovat, zda se funkce ledvin nezhoršila,“ říká Pavel Suchánek, výživový specialista z www.fitbee.cz.
Dva gramy bílkovin na kilo váhy znamenají, že 70 kilo vážící člověk by jich měl denně sníst nejvíce 140 gramů. Pro představu: ve 100 gramech tvarohu jich je 12 gramů, ve sto gramech mozzarelly light zhruba 19 gramů, ve 100 gramech tuňáka ve vlastní šťávě 25 gramů.
Více o důsledcích nadměrného příjmu bílkovin se dočtete na mojezdravi.cz