Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?

  • Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
    28. března  2017 
     06:00

    Vodu s citronem prosazují při hubnutí i celebrity, jako jsou Miranda Kerr nebo Gwyneth Paltrow. Zastánci totiž tvrdí, že pití vody s citronem odplavuje z těla toxiny, redukuje chuť k jídlu a zlepšuje trávicí procesy v těle tak, že metabolismus pak tuky spaluje rychleji. Ale skutečně tomu tak je? 

  • Kde se ta myšlenka vzala?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo vůbec přišel s tím, že pití vody s citronem by mohlo být prospěšné pro hubnutí? Podle všeho tuto módu odstartovala japonská studie v roce 2008, která spojila konzumaci citronů s polyfenoly, které jsou v nich obsaženy. Mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají k pročištění organismu, menšímu nárůstu tělesné hmotnosti a ke zlepšení metabolismu tuků. Tedy takto to alespoň fungovalo ve zmíněné studii u myší. Podle všeho polyfenoly obsažené v citronech pomáhají stimulovat játra k produkci enzymů, které pomáhají vstřebávat tuky z potravy.

  • Dobrá zpráva pro všechny lenochy

    Autor: Shutterstock.com

    To samozřejmě vlévá naději do žil všem, kteří hledají ten nejjednodušší způsob, jak zhubnout a nemuset do toho investovat příliš úsilí a energie. Všichni tito rozradostnění by ale měli ubrat trochu energie. Výzkum byl prováděn na myších, nikoliv lidech. To, že citron takto zlepšuje metabolismus u jednoho živočišného druhu, ještě neznamená, že to musí fungovat i u toho lidského.

  • Polovina pravdy

    Citronová šťáva je zdravá.
    Autor: Shutterstock.com

    To ale není jediný důvod, abychom byli skeptičtí vůči účinku pití vody s citronem na hubnutí. Při tvorbě tohoto nápoje se používá šťáva. Jenže myši při pokusu dostávaly kůru. A ano, i když hodíte do vody celý citrus včetně kůry, nikdy to nebude v takovém množství, jako ji konzumovaly myši. Ale nesnažte se ten podíl kůry zvyšovat. Příliš mnoho kyseliny citronové zase může poškodit sklovinu zubů...

  • Nevzdávejte to

    Voda s citronem.
    Autor: Shutterstock.com
    Rozhodně to ale neznamená, že když není vědecky potvrzeno, že by pití citronové vody pomáhalo hubnutí, že to vzdáte. Citron je dobrý zdroj vitaminu C. Některé studie spojují nedostatek tohoto vitaminu s obezitou. Ne snad že byste jen kvůli tomu, že nejíte brokolici a pomeranče, měli nadváhu, ale určitá spojitost tam je. Co je ale pro naše tělo důležité stejně jako vitamin C, ne-li více, je obsah pektinu v citronech.

  • Pektin

    Citrony obsahují vlákninu petkin.
    Autor: shutterstock.com

    Pektin je druh vlákniny, a ta bývá spojována s některými výhodami při hubnutí. Pomáhá totiž snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu, má protizánětlivé účinky. To může pomáhat lepšímu vstřebávání a metabolismu tuků. "Ale většina pektinu pochází z dužiny ovoce, nikoliv z jeho šťávy. Účinnější je tedy jíst třeba jablko," říká Bahram Arjmandi, profesor výživy Floridské univerzity. Museli byste tedy vypít skutečně kvanta citronové šťávy i s dužinou, aby se vám to vyplatilo.

  • Zapomeňte na zázrak

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

    Takže pokud si myslíte, že když vypijete denně jednu dvě skleničky citronové vody, tak vás to spasí, raději na to rychle zapomeňte. Citronová voda není zázrak. Ale na druhou stranu – shodit nějaké to kilo vám skutečně pomůže. Ale v trochu jiném gardu. Žízeň je totiž často mylně považována za hlad, takže jestli budete mít pořád dostatečný přísun tekutin, nebudou vás trápit žízeň ani hlad, jak se žízeň často umí tvářit.

    Dostatečná hydratace navíc pomáhá urychlovat metabolismus, takže skutečně dojde k lepšímu spalování. Kromě toho pití vody s citronem je mnohem lepší než ovocných šťáv. Pokud tedy vyměníte slazené nápoje za toto pití, je nasnadě, že zhubnete o nějaké to kilo.

  • Citron potlačuje chuť k jídlu

    Citrony byste měli jíst.
    Autor: Shutterstock.com

    Nicméně abychom nebyli takoví pesimisté, i při hubnutí se může citron hodit. Malý průzkum ukázal, že citron a jeho šťáva pomáhají stimulovat chuťové pohárky, a potlačovat tak chuť k jídlu. Co je ale také důležité, možná nejvíc, je účinnost placebo efektu. "Když bude vaše mysl pevně věřit, že pití citronové vody má pozitivní vliv na vaši váhu, že potlačuje chuť k jídlu, tak tomu skutečně tak bude," říká Arjmandi. Jestli do toho ale chcete skutečně šlápnout a něco shodit, budete muset upravit v jídelníčku víc věcí než jen pití citronu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji