Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 potravin, které musíte jíst, aby byla vaše vagina zdravá a šťastná

  • Které potraviny jsou pro vaše intimní zdraví nejdůležitější?
    10. února 2017 | 06:00

    Míváte potíže s výtoky, záněty v pochvě, bolestivou menstruací a podobně? Pomoci vám může i vhodná strava, protože některé potraviny přímo ovlivňují zdraví intimních partií. Tady je deset nejlepších z nich.

  • Jogurt (mléčné výrobky)

    Mléčné výrobky
    Autor: Shutterstock
    Všechny zakysané mléčné výrobky obsahují léčivé bakterie, které pomáhají zajistit vyrovnané pH v pochvě. Aby však splnily svůj zdravotní účel, musí být přírodní a bez umělých přísad, obzvlášť by neměly obsahovat modifikované škroby. Vhodné jsou proto hlavně kvalitní bílé jogurty, do kterých se dá přidat ovoce, ořechy a podobně. Osvědčily se i acidofilní mléko nebo kefír.

  • Dýňová semínka

    Dýňová semínka
    Autor: Shutterstock.com
    Obsahují velké množství zinku. Ten pomáhá především při silné a nepravidelné menstruaci. V klimakteriu se zase osvědčil při zvlhčování poševní sliznice.

    Zajímá vás více na téma ženských potíží? Gynekologické záněty, rakovina prsu, urologické potíže – jak poznat, že se něco děje, a jaká je prevence? Čtěte zde.

  • Avokádo

    Avokádo
    Autor: shutterstock.com
    Opakované infekce a mykózy léčí avokádo. Obsahuje hodně vitaminu B6, který ovlivňuje potřebnou mikroflóru ve vagině. Avokádo pomáhá i zvyšovat vlhkost ve vagině, a působí tak jako přírodní lubrikant.

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká

  • Brusinky

    Brusinky
    Autor: shutterstock.com
    Brusinky a brusinková šťáva léčí potíže s močovými cestami, ale zároveň jsou i dobrým přírodním léčivem při poševních infekcích. Obsahují totiž vysoké množství vitaminu C a ovocných kyselin, které pomáhají zvyšovat imunitu a zlepšovat přirozené pH v pochvě.

  • Voda

    Voda
    Autor: Shutterstock.com
    Když nebudete dostatečně pít, okamžitě se zhorší i vaginální prostředí. Postupně začne jakoby vysychat, což znesnadní sexuální styk, a navíc se může přidružit nepříjemný zápach, někdy provázený i výtokem. Nejlepší je pití čisté vody, naopak se vyvarujte slazených limonád, protože cukr podporuje vznik mykotických potíží.

  • Batáty

    Batáty
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou ideální potravinou na podporu vaginálního zdraví. Obsahují totiž vitamin A, který zároveň zpevňuje poševní stěny. Vagina se tak lépe udrží v dobré kondici a bude omlazená. Batáty také stabilizují hladinu ženských hormonů v krvi.

  • Hořká čokoláda

    Hořká čokoláda
    Autor: shutterstock.com
    Vhodná je jen kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (nad 75 %), která má vysoký obsah tzv. flavonoidů a magnézia. To pomáhá zlepšit libido a zároveň pročišťuje vaginální prostředí.

  • Sója

    Sója
    Autor: shutterstock.com
    Podporuje samočisticí schopnosti vaginy a pomáhá ji udržet v dobré kondici. Zabraňuje tvorbě zánětů a podílí se i na úpravě menstruačního cyklu. Sója pomáhá zlepšit přirozenou lubrikaci.

  • Česnek

    Česnek
    Autor: Shutterstock
    Je velmi dobrý proti vaginálním infekcím, opakujícím se mykózám nebo bakteriálním výtokům. Když vás obtěžuje česnekový odér, můžete menší nebo překrojené stroužky polykat celé jako tablety a zapít je vodou, a to minimálně jednou denně alespoň týden.

  • Citrusy

    Citrusy
    Autor: Shutterstock
    Když se chcete zbavit problémů s infekcemi, upravit menstruační cyklus a zmírnit menstruační bolesti, měla byste každý den ráno vypít čerstvou pomerančovou nebo citronovou šťávu. Vysoký obsah vitaminu C zajišťuje pro vaginu ochranu před nevhodnými bakteriemi a celkově zlepšuje stav pohlavních orgánů.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...