Stačí změnit jediný návyk a zhubnete! Tajný trik, jak denně sníst o 1200 kilojoulů méně

  • Stačí změnit jediný návyk a zhubnete! Tajný trik, jak denně sníst o 1200 kilojoulů méně
    8. listopadu  2016 
     06:00

    Tisíc kilojoulů, to je třeba půlka klasické mléčné čokolády. Tu byste bez výčitek nesnědli, ne? Tak vězte, že denně přesně o tolik více sníte ve srovnání s tím, kolik by vám mělo stačit. Ani si to neuvědomíte. Navíc v naprosto obyčejných jídlech, na kterých si třeba ani tolik nepochutnáte. Jak je to možné? 

  • Může za to spánek

    Snažte se teplotu v ložnici udržovat kolem 18 °C.
    Autor: Shutterstock.com
    Všimli jste si někdy, že čím méně spíte, tím větší hlad a mlsná vás potom druhý den honí? Není to jen pocit, skutečně doba spánku může ovlivňovat naši váhu. Podle studie, která vyšla v European Journey of Clinical Nutrition, je spánek třetím pilířem, na kterém stojí naše tělesné zdraví a fyzická kondice. Prvními dvěma jsou samozřejmě strava a pohyb. A to není všechno! Předešlé studie ukazují na to, že dlouhodobý nedostatek spánku může ovlivňovat i diabetes II. typu.

  • Více tuku, méně bílkovin

    Autor: Shutterstock.com
    Studie zahrnula 172 lidí věkové kategorie od 18 do 50 let, a to jak muže, tak ženy. Byli rozděleni na dvě skupiny. První spali v průměru 7 až 12 hodin denně, zbylí mezi 3 a půl a 5 a půl hodiny denně. Vědci zjistili, že druhá skupina lidí denně spotřebovala v průměru o 1200 kJ více než zbytek. To je ekvivalent zhruba půl tabulky mléčné čokolády. "Tito lidé navíc jedli mnohem více tuku a méně bílkovin, než by měli," říká Gerda Pot, která na výzkumu pracovala. Tělu totiž chybí energie a potřebuje ji nutně dočerpat. A kašle na nějakou vaši štíhlou linii. 

  • Ovlivnění hormony

    Autor: Shutterstock.com
    Že nedostatek spánku může ovlivnit velikost našeho oblečení, ale není žádná novinka. Podle dalších průzkumů totiž za přibírání na váze můžou hormony, které se nám vyplavují při spánku, a které tak nedokážou správně pracovat. A tak ukládají více energie, než by bylo potřeba, a na druhé straně nás ponoukají k tomu, abychom toho snědli více, než skutečně potřebujeme. 

  • Pozor na nekvalitní spánek

    Autor: Shutterstock.com
    Dospělý člověk potřebuje spát v průměru 7 až 9 hodin denně. To ale neznamená, že jen na tuto nutně dlouhou dobu ulehnete do postele. Pokud váš spánek bude něco narušovat, ve výsledku to bude mít stejný vliv, jako když nespíte. Proto byste třeba mobilní telefon měli používat naposled hodinu před spaním, aby vás nerušilo jeho modré záření. Stejně tak je to s televizí. Postel používejte skutečně jen na to, na co je uzpůsobena, aby tělo a mozek vnímaly, že jakmile zalehnete, bude se spát. Negativní vliv může mít i alkohol. Po něm se rozhodně nehubne, a navíc tím, jak jej musí tělo zpracovat a spálit, nikdy neupadne do plnohodnotného spánku. Proto se stává, že jste ráno po pár skleničkách vína jak praštění. 

  • Před spaním necvičte

    Autor: shutterstock
    Někteří mají také ve zvyku jít si večer třeba zaběhat a pak rovnou do postele – a spát. To také není úplně ideální. Mezi sportovní aktivitou a spánkem by měly být tak tři hodiny pauzy, kdy se v těle vyplaví všechny endorfiny. Dokud totiž na nich "frčíte", tělu se nebude chtít spát, a jen tak pak nezaberete. 
    Video se připravuje ...
    Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Co když nemůžu spát?

    Autor: Shutterstock.com
    Čím déle člověk nemůže spát, tím hůře se do toho pak skutečně dostává. Začarovaný kruh. Dříve než se uchýlíte třeba k práškům na spaní, vyzkoušejte předem některé z triků, které vás do říše snů pošlou mnohem rychleji. Můžou to být teplá sprcha nebo vana, teplý čaj (bez kofeinu) nebo mléko s medem. Pokud vás to nutí přemýšlet nad prací, například, sepište si na papír své myšlenky, ať je z hlavy dostanete. A pusťte si uklidňující hudbu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji