Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaké jsou příznaky cukrovky? Nemáte ji i vy? Otestujte se!

  • I časté záněty by pro vás mohli být signálem, že něco není v pořádku.
    25. dubna 2016 | 06:00

    Odpor ke sportu, téměř až přehnaná láska k jídlu, hlavně tomu nezdravému, a v neposlední řadě také rodinná anamnéza. Stačí skutečně málo, aby se u člověka rozjela cukrovka druhého typu, která patří mezi civilizační choroby poslední doby.

  • Skryté příznaky

    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
    Cukrovka patří mezi nejčastější metabolické choroby, které společnost sužují čím dál tím častěji. Může za to náš životní styl, kdy jsme rychlí v jídle a pomalí ve sportování. A pacientů stále přibývá. „Podobně jako v ostatních zemích evropského kontinentu je v České republice zaznamenán postupný nárůst diabetu. Během roku 2013 byl v ČR diabetes nově zjištěn u 72,6 tisíce pacientů,“ vysvětluje Terezie Pelikánová, předsedkyně České diabetologické společnosti. Jenže někdy jsou příznaky této choroby hodně skryté a lze je přehlédnout.
  • Rychlé hubnutí

    Přemýšlíte, proč stále nemůžete dosáhnout plochého břicha? A co takhle pivo? Nemůže za to třeba tento nápoj?
    Autor: Shutterstock.com
    Je to trochu paradoxní, protože zvýšené riziko cukrovky druhého typu mají právě lidé, kteří trpí nadváhou. Ale jedním z častých příznaků je rychlý úbytek na váze. Stává se to sice častěji u prvního typu, nicméně i v tomto případě k tomu dochází. Tělo je inzulinově rezistentní, není schopno zpracovávat glukózu z jídla a transportovat ji do buněk, včetně těch tukových. Ty se pak začnou rozpadat a člověk hubne.
  • Časté cesty na záchod

    Nahlédněte občas do záchodu, můžete z něj vyčíst více o svém zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud potřebujete často na záchod na malou – hlavně když vás to začne budit i v noci, i když se to dříve nestávalo – může to být příznakem cukrovky. Ledviny totiž musí pracovat na plné obrátky, aby se zbavily veškeré glukózy v krvi. Kromě častého močení je také příznakem neobvyklá žízeň, tělo se totiž snaží doplnit všechny ztracené tekutiny. Tyto dva příznaky tak jdou ruku v ruce.
  • Kožní potíže

    Suchá kůže může být také příznakem diabetu.
    Autor: Shutterstock.com
    Svědění kůže může být sice způsobeno suchou kůží, ale také špatným krevním oběhem, což může být často varovným signálem diabetu. Stejně jako další kožní potíže – jako třeba akantóza. Jde o zesílení a ztmavnutí kůže v důsledku zvýšené pigmentace a objevuje se nejčastěji v podpaží, kolem krku nebo v tříslech. Může za to inzulinová rezistence, která se vyskytuje, přestože cukr v krvi nemusí být vysoký.
  • Špatné hojení ran

    Pokud se vám dělají modřiny samovolně, neměli byste to podceňovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jde o obyčejné drobné říznutí, odřeninu nebo modřinu, v případě diabetu druhého typu se najednou nehojí tak rychle jako dříve. Cévy jsou totiž poškozeny nadměrným množstvím glukózy, která putuje žílami a tepnami. A krev je přitom potřeba k rychlejšímu hojení ran.
  • Časté záněty

    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
    I když se může zdát, že to spolu zdánlivě nesouvisí, tak ženy s diabetem mohou trpět častěji gynekologickými záněty. Nadměrné množství glukózy totiž podporuje šíření kvasinek. Příznaky jsou svědění, nadměrný výtok. U dětí to ale můžou být třeba opruzeniny.
  • Špatné vidění

    Z vašich očí se toho dá vyčíst více, než si dovedete představit.
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším příznakem diabetu II. stupně může být i špatné vidění. A to třeba rozostřené nebo různé záblesky, tečky před očima. To je způsobeno vysokou hladinou glukózy v krvi. Tím dochází ke změně tvaru čočky. Dobrou zprávou je, že ve chvíli, kdy se hladina glukózy srovná, mělo by to opět odeznít. Ovšem za předpokladu, že člověk problém s cukrovkou řeší včas. Při dlouhodobé stagnaci může dojít k nenávratnému poškození zraku.
  • Únava

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Důvodů, proč se člověk s cukrovkou cítí unavenější než obvykle, je hned několik. V důsledku častého močení dochází k dehydrataci, ke které patří únava. Glukóza se nedostává do buněk, ty tedy nemají z čeho brát energii, takže člověka zmůžou i činnosti, které jinak zvládá bez problémů. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...