Chcete zhubnout? Nejezte z velkého talíře! Za den sníte o 2000 kJ méně!

Chcete zhubnout? Nejezte z velkého talíře! Za den sníte o 2000 kJ méně!
2. listopadu  2016 
 06:00

Když se nad tím zamyslíte, dojdete k názoru, že čím menší talíř, tím méně jídla se na něj vejde – a nemusíte být ani nutriční terapeut. No a čím větší talíř, tím se toho na něj vejde víc, a tím taky mnohem víc sníte. Teorii týkající se velikosti talíře teď potvrzuje i vědecká studie, kterou provedli na University of Cambridge. K čemu odborníci došli?

Pokud patříte k početnému klubu chronických dietářů, pak už jste asi vyzkoušeli kdejakou dietu. Ovšem – zkusili jste udělat tu nejjednodušší změnu, která vás nebude stát ani korunu? Vyměnit velký talíř za malý. Na ten se vám totiž vejde mnohem méně, a tudíž toho méně sníte. Samozřejmě si pak nesmíte dvakrát přidat.

Video se připravuje ...
Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete • VIDEO: Vím, co jím a piju

Studie provedená odborníky na University of Cambridge, které se zúčastnilo téměř sedm tisíc osob v rámci šedesátky nejrůznějších dílčích studií, zjistila, že lidé zkonzumují obecně více jídla a pití, když mají větší porce – ať zabalené či na talíři. Jakmile jim bylo nabídnuto jídlo na menších talířích či v menších obalech, neměli touhu sníst více.

Kvůli velkým talířům a obalům lidé podle výsledků výzkumu přijímali za den v průměru o 2000 kJ více, než když jedli z menších talířů. „Tohle zjištění vypovídá o tom, jak moc má na stravovací návyky vliv prostředí,“ říká spoluautor studie doktor Gareth Hollands. „Ideální cesta, jak přirozeně hubnout, je tedy nabízet lidem i v obchodech menší balení a v restauracích i doma servírovat jídlo na menších talířích,“ říká.

3084443:gallery:true:true

Podle výzkumníků i malé změny týkající se velikosti talíře, typu sklenice, příborů či nádobí mají velmi podstatný vliv na změnu stravovacích návyků. Je sice pravděpodobné, že výrobci v zájmu zvýšení prodeje jen těžko zmenší svá balení jídla, ovšem vy můžete vzít věc do vlastních rukou a malé změny provést aspoň doma. 

Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji