Mám jíst při hubnutí 3, nebo 5 jídel denně? Podívejte se na názory odborníků!

  • Mám jíst při hubnutí 3, nebo 5 jídel denně? Podívejte se na názory odborníků!
    1. listopadu  2016 
     06:00

    Přesně to je otázka, o kterou tu běží. Jsou totiž odborníci, kteří se přiklánějí k většímu počtu jídel za den, ale je i druhá skupina zastánců menšího množství. Jaká jsou jejich pro a proti? Zeptaly jsme se známých výživových expertů.

     

  • Nikola Hanyšová, Budveforme.cz

    ...
    Autor: Shutterstock
    Existuje několik studií, které se snažily zkoumat, zda obézním lidem bude více vyhovovat konzumace několika menších porcí denně, nebo tři větší jídla za den. Podle mě ale více než na počtu záleží na složení konzumovaných jídel a důležitá je především nutriční hodnota celého dne. Ale k otázce: osobně se přikláním spíše ke konzumaci většího počtu menších porcí.

    Mnoho lidí totiž při představě pouze tří jídel za den zkonzumuje příliš velké porce, aby si udělali zásobu na dobu, než bude další pokrm. Ve finále těmito většími porcemi zatěžují trávení a nadbytečnou energii tělo ukládá do tukových zásob. Stejně tak hladina cukru v krvi nemůže být udržována v tak stabilní hodnotě, jako je tomu při pravidelné konzumaci menšího množství sacharidů v průběhu dne.

    Další výhodou většího počtu menších jídel v rámci dne je psychické uspokojení. Mnohem snáze se drží redukční režim s představou, že si můžu dopřát v rámci dne pět jídel, ne pouze tři. Máme tak i větší výběr potravin, snáze uspokojíme své chutě a v neposlední řadě dodáme tělu pestřejší přísun vitaminů a minerálních látek, což považuji také za dost důležitý bod pro úspěšné hubnutí bez jojo efektu.

  • Madlen Mikulandová, Metabolic Balance

    ...
    Autor: Shutterstock
    To záleží na tom, o co vám jde. Pokud chcete pouze zhubnout, pak je pro ty z vás, kteří jste hodně jedli a jste obézní, lepší, když začnete po malých dávkách pětkrát denně.

    Pokud se bavíme o metabolickém systému, pak jde o komplexní úpravu metabolismu, zhubnutí je pouze vedlejší efekt, a tam je zapotřebí jíst pouze třikrát denně, protože musíte respektovat práci inzulinu. Ale pokud nemáte vyvážený metabolický jídelníček, opravdu nemá cenu jíst pouze třikrát denně. Nedělalo by vám to dobře.

  • Martin Škába, skaba.cz

    Hrstka mandlí dokáže spalovat tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Na základě mých zkušeností – vše si na sobě testuji, než to učím klienty – a také na základě informací od zahraničních uznávaných lékařů a specialistů na výživu vnímám, že jíst pětkrát denně je zastaralé. Jsem zastánce tří jídel, svačiny nejsou potřeba. Ale pokud se změnou stravy (ať už z důvodu hubnutí nebo podpory vitality) začínáte, doporučuji zpočátku lehké svačiny, například zeleninové šťávy, mandle natural, semínka nebo různé druhy domácky připravených koktejlů.

    Cílem svačin je dodat hlavně nutriční živiny. Lidé si totiž neuvědomují, že strava se neskládá jen z energie (z tuků, bílkovin a sacharidů). Tělo potřebuje vitaminy, minerály, antioxidanty, fytochemikálie, enzymy, probiotické bakterie…

    Postupně při práci s klienty od svačin odstupujeme. Pokud si člověk vytrénuje tělo a mysl, stačí mu bohatě tři jídla za den. Pochopitelně výrazně záleží na kvalitě. Proto je třeba rozumět stravě, vědět, co obsahuje, co doplňovat a kdy.

  • Radek Mirovský, kondiční trenér

    Základnu celého jídelníčku u prasoud stravování je zelenina a luštěniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato otázka je poměrně nejednoznačná. Záleží na tom, jak se na to díváte. Z pozice výsledků je podle mě naprosto jedno, jestli daný souhrn jídla rozdělíte na tři větší hromady nebo na pět menších hromádek. Výsledek by se podle mě o mnoho nelišil. Z pozice hubnoucího člověka je ale lepší rozdělit denní příjem na pět jídel, aby neměl pocit omezení. Aby zbytečně nepočítal relativně dlouhý čas, který zbývá do dalšího jídla. Takže z hlediska vyššího komfortu celého procesu bych volil pět jídel, kdy jsou tři hlavní pokrmy obsahující více živin a energie a dva menší, které můžou obsahovat třeba jen ovoce nebo zeleninu.

  • Iva Málková, STOB

    jídlo v krabiččce
    Autor: Shutterstock
    Pokud jste byli zvyklí jíst třikrát denně, a teď se podle rad některých výživových poradců nutíte nosit u sebe stále krabičky a jíst minimálně pětkrát za den – a přitom to jde proti vašim zvyklostem – nedělejte to. Nejsme všichni stejní, každý člověk je jinak citlivý na výkyvy hladiny cukru v krvi, a proto někomu vyhovuje jíst jen třikrát denně, ale jiný by trpěl hlady. Snažte se vnímat, co vyhovuje právě vám.

  • Lada Nosková, Dietplan.cz

    Při tuňákové dietě můžete klidně jíst ryby z plechovky.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsem pro pět jídel. Mám zkušenost, že lidé jsou pak během hubnutí více v klidu – mají stabilnější hladinu cukru v krvi. Tolik netrpí na chutě, a to je při hubnutí základ komfortu. Nedokážu si představit ani u sebe, že bych pět nebo šest hodin nejedla. Zvlášť pokud má člověk náročnou práci (stres, fyzické výkony), dochází mu energie, a tak poté, co stres opadne, se snadno přejí. Proto považuji pravidelnost v jídle za klíčovou. Dokonce je ze začátku dobré jíst, i když nemáte hlad. Je to kvůli tomu, abyste měli stálou hladinu krevního cukru. Když přijdou ženy a tvrdí, že jsou závislé na sladkém, po týdnu vyváženého jídelníčku – pravidelně po třech hodinách – už návaly chuti na sladké tolik netrpí.

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji