Zítra začínáme hubnout: Jaká je vaše ideální váha? Zjistěte si to a držte si ji!

Zítra začínáme hubnout: Jaká je vaše ideální váha? Zjistěte si to a držte si ji!
31. prosince  2023 
 06:00

Tímhle začněte! Než se dáte do hubnutí, zjistěte si, jaká vůbec je vaše ideální váha, o kterou byste měli usilovat. Pozor, není to nutně ta váha, o které sníte a kterou jste měli třeba ve dvaceti. Lidské tělo se mění, a tak se i s věkem ideální váha o něco zvyšuje. Přečtěte si, jak s tím souvisejí BMI – neboli body mass index – a typ postavy a co doporučují odborníci. 

Klasikou, ale už hodně zastaralou při výpočtu ideální váhy je Brockův index. Podle něj bychom měli vážit tolik, kolik měříme, minus 100. Ženy by si měly od tohoto výsledku odečíst asi 10 procent, muži mohou naopak 10 procent přičíst.

Žena měřící 1,70 m by tak měla vážit 63 kilo, stejně vysoký muž 77 kilo. Je ale jasné, že tento index vůbec nebere v potaz typ postavy, a je proto hodně orientační. 

VIDEO: Od dětství jsem slýchala, že jsem tlusté prase, sebevědomí jsem si dodávala střídáním partnerů.

Video se připravuje ...
Od dětství jsem slýchala, že jsem tlusté prase, sebevědomí jsem si dodávala střídáním parterů • VIDEO: Videohub

Jak spočítat BMI?

Přesnější je výpočet BMI – neboli body mass indexu. I ten vychází z tělesné výšky a celkové hmotnosti (BMI = kg/m2). Optimální rozmezí BMI pro ženy leží mezi hodnotami 18,5 až 24, u mužů 20 až 25.

Má-li žena 60 kg a měří 165 cm, vyjde jí BMI 22,05 – její tělesná hmotnost je v normě. Ani body mass index vám však neřekne, zda vaše váha odpovídá vašemu věku a typu postavy. Navíc svaly paradoxně BMI zvyšují, protože váží víc než tuk. 

Ideální váha se odvíjí od věku

Nejlepší je zjistit si, jaký je ve vašem těle poměr svalů a tuků, a vztáhnout to k typu postavy a věku. A s tím už vám lépe poradí odborník. Pokud chcete mít trochu jasno i doma, pořiďte si váhu, která vám ukáže poměr tuků a svalů v těle. Přesnější výsledky získáte na profesionálních přístrojích ve fitness centrech, v dietologických poradnách či u nutričních odborníků, kteří vám rovněž mohou výsledky hned interpretovat a poradit vám. Ženy by v těle měly mít 15 až 28 procent tuku a muži 10 až 20 procent. 

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji