Šest kilo za šest týdnů? Kontroverzní dieta OMG to dokáže!

Šest kilo za šest týdnů? Kontroverzní dieta OMG to dokáže!
12. května  2018 
 06:00

Chcete zhubnout rychle a co nejvíce kilogramů? Zkuste dietu OMG, s níž hubnou i světové celebrity. Odborníci z ní ale moc nadšení nejsou, hrozí totiž jojo efekt. Venice A. Fulton pravidla této revoluční diety shrnul ve své knize OMG dieta a je na vás, jestli ji skutečně vyzkoušíte. O co v ní vlastně jde?

Autorem knihy, kterou vydalo nakladatelství Ikar, je odborník na výživu a osobní trenér. Tuhle dietu sestavil pro své VIP klienty a ti s ní pomocí OMG diety shodili dokonce deset kilogramů za pouhých šest týdnů. Není to ale moc? Rychlé hubnutí má svá negativa, většina odborníků radí hubnout pomalu, maximálně půl až jeden kilogram týdně. Jinak hrozí jo-jo efekt.

V čem spočívá princip téhle diety? Jak říká Venice A. Fulton, využívá v ní poznatky z výživy, biochemie, genetiky, fyziky a psychologie. Během šestitýdenní diety musíte podle něj udělat následující:

Autor: Ikar

• Vynechávat snídaně nebo nesnídat dříve než v deset hodin dopoledne.

• Jíst jen třikrát denně. Naposledy byste měli jíst v podvečer, a to lehké jídlo.

• Ráno se vykoupat ve studené vodě, čímž nastartujete metabolismus a zbavíte se celulitidy.

• Po koupeli si dáte kávu a omezit byste měli ovocné šťávy a smoothies.

• Cvičit je důležité, ale musíte vědět, jak často a jak intenzivně.

• Ve vašem jídelníčku by měly převažovat bílkoviny, na sacharidy si musíte dát pozor.

• Existují zakázané potraviny, kterým se musíte vyhnout (alkohol, nízkotučné potraviny, cukr, některé druhy ovoce, jako jsou hrušky a meruňky).

 

A co si o téhle dietě myslí čeští odborníci? Hana Málková říká, že nebezpečí spočívá v radikálním omezení sacharidů. „Ty jsou pro naše tělo hlavním zdrojem energie a určitě není vhodné je zcela vylučovat. Tělu bude energie ze sacharidů chybět a bude se o ně hlásit nejčastěji v podobě chuti na sladké.“ Pokud jde o pravidlo „jíst jen třikrát denně“ nebo vyloučit snídaně či svačiny, může být tato rada skutečně přínosem.

To ostatně potvrzuje i Iva Málková ze STOBu: „Doporučení ve vztahu k počtu jídel za den se liší. Nejnovější výzkumy ukazují, že stačí jíst dokonce jen dvakrát denně. My doporučujeme jíst 3–5x denně podle toho, jak to komu vyhovuje a také podle složení jídla. Musíme jíst prostě tolikrát, abychom neměli hlad.“ Na druhou stranu bychom ale neměli dělat velké pauzy mezi jídly, takže snídat má smysl, navíc snídaně pomůže doplnit energii po dlouhé noci.

Co bychom měli snídat? To nám poradí odborníci z iniciativy Vím, co jím. Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji