Jaký přístup by měl mít podle Petra Havlíčka důvěryhodný výživový poradce?

9. listopadu  2020 
 06:00

Někteří si z poradenství dělají byznys s doplňky, jiní jsou posedlí denními zápisy jídelníčku, další zohledňují především zdravotní stránku věci nebo volí spíše terapeutický pohled. Přední výživový specialista Petr Havlíček rozdělil výživové poradce do několika skupin. Kterým byste se měli vyhnout, a které naopak upřednostnit? Nezáleží jen na kvalifikaci odborníka, ale i vašich potřebách. Zjistěte, kdo je pro vás nejvhodnější.

„Prošla mi rukama celá řada klientů, a ti mají různé zkušenosti s různými výživovými poradci," říká výživový odborník Petr Havlíček. Následně rozdělil výživové poradce do několika skupin. Tou první jsou "namílači". „To jsou výživoví poradci, kteří s vámi možná řeší nějakým způsobem, co máte jíst a kolik toho máte jíst, ale zároveň jedním dechem dodávají, že nezbytně nutná je i konzumace určitých potravinových doplňků," popisuje Petr Havlíček. Jejich cílem tak není vám dát kvalitní radu ohledně výživy, ale prodat co nejvíce potravinových doplňků, ze kterých mají mnohem zajímavější finanční zisk. Nehledě na to, že jejich vědomosti v oblasti výživy velice často pokulhávají.

Druhým typem jsou "kontroloři", kteří vyžadují, abyste si zapisovali každé své sousto. Konzultace jsou pak založeny pouze na chválení, nebo naopak kárání za to, co jste snědli. Neustálé zapisování si jídla může některým vyhovovat, ale pro jiné může být velice svazující, což může vést ke značnému omezení pestrosti jídelníčku. Tento typ poradců málokdy řeší psychickou stránku člověka a další faktory. Dalším typem poradce je tzv. "guru", který má obrovské charizma a vytvořil odlišný stravovací systém, na který jsou navázána specifická pravidla. Guru se stává vaší "modlou" v rámci vašeho nového stravování. „Je to trend, který je velice rozšířený, a to právě kvůli internetu a především sociálním sítím," tvrdí Petr Havlíček. Podle něj může mít takový guru tisíce až desetitisíce následovníků, kterým paradoxně daný systém ani nevyhovuje. 

Další skupinou, která už má pozitivní vliv na své klienty, jsou "zdravotníci". Ty byste měli následovat v případě, že máte nějaký zásadnější zdravotní problém, který se váže k určitému striktnějšímu stravování. „Není to ale úplně optimální pro člověka, který řeší jenom pár kilo nadváhy a potřebuje mít z jídla i potěšení a radost," upozorňuje Petr Havlíček a radí, abyste tento typ výživových poradců vyhledávali právě ve chvíli, kdy budete mít nějaký zdravotní problém. Pátou skupinou jsou "koučové a psychologové", kteří řeší stravování ve spojení s psychikou, emocemi a životním stylem, což považuje Petr Havlíček za nezbytné. „Naše emoce a naše pudy jsou největší hybatele toho, jakým způsobem se stravujeme," tvrdí, a poukazuje tak na to, že je důležité mít své emoce pod kontrolou. V případě vážných problémů, jako jsou poruchy příjmu potravy, by se měla role výživového poradce upozadit a nahradit by ji měl spíše psycholog či psychiatr.

U správného výživového poradce je podle názoru Petra Havlíčka nutná kombinace více profesí a směrů dohromady. Měl by mít znalosti výživy, pohybu, fyziologie, psychologie, být empatický, chápavý, ale i pokorný a hlavně by vás měl dané věci naučit, abyste dosáhli naprosté samostatnosti. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji