Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potraviny, které vám pomohou zahnat jarní únavu

Není jídlo jako jídlo, některá vám mohou pomoci, třeba s jarní únavou
5. března 2014 | 06:00

Jarní únava je pěkná potvůrka a je to k nevíře, že když se po dlouhém zimním spánku všechno probouzí k životu, že právě v téhle chvíli se rozhodne na nás zaútočit. Existují ovšem potraviny, které nás z téhle podivné letargie dokážou probrat a pomoci nám s ní zatočit.

Vyzrálé sýry

ss
Autor: archiv firem
Ano, je pravda, že už kolikrát jen jejich odér dokáže pořádně profackovat a únava je rázem ta tam, ale vysvětlení toho, proč vás tahle pochoutka probere, má ještě vědecké základy. Vysoké množství aminokyselin, které jsou v nich obsaženy, vás udrží vzhůru.

Pálivé jídlo

Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
Autor: Shutterstock

Pálivá křidélka jsou pochoutkou, které mnozí z nás těžko odolávají. Dejte si ale pozor, abyste si je nedali na noc, protože by se vám mohlo špatně usínat, především pokud třeba trpíte pálením žáhy, to by vás mohlo pořádně potrápit. Ovšem během dne, kdy budete mít dostatek času pálivé jídlo řádně strávit, můžete se těšit na pořádný energetický kopanec.

Salámy a uzená masa

Uzené
Autor: shutterstock.cz

Tento druh masných výrobků nepatří zrovna mezi ty nejzdravější, takže se jim pokoušejte pokud možno vyhnout. Ovšem je pravdou, že obsahují značně vysoké hladiny tyraminu, který posílá signály do mozku a ten zůstává ve střehu.

Alkohol

Drinky
Autor: Shutterstock.com

Přesto, že je alkohol v podstatě sedativum, tak nás může udržet na nohou klidně celou noc. Spousta lidí používá alkohol jako relaxační prostředek, ale pravdou je, že po pozření alkoholu je vaše tělo v podstatě neschopno dosáhnout hlubokého stádia spánku.

Mléčná čokoláda

...
Autor: Shutterstock

Normální tabulka obsahuje tyrosin, který je v těle přeměněn na dopamin, což je stimulátor. Ten může vyvolat bdělost a neklid, pokud tedy potřebujete probrat, je čokoláda ideální. Ovšem před spaním si ji nedávejte.

Čaj s ginsingem

Využijte moudrosti tradiční čínské medicíny a vyhněte se letos v zimě nemocem!
Autor: shutterstock.com

Je prokázáno, že ač jsou bylinkové čaje většinou dobré spíše na uklidnění, ginsing je jiný. Někteří jedinci na něj mohou být citlivější než jiní a ti pak po jeho konzumaci prožívají stavy podobné insomnii a rapidnímu zvýšení krevního tlaku.