Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jarní očistá kúra pro játra pomůže celému tělu. Jak na ní?

Na očistu jsou nejlepší bylinky!
7. března 2014 | 12:00

Játra jsou něco jako uklízeč našeho těla, do kterého pěchujeme celé dny nejrůznější jídlo a pití. Hodně z toho obsahuje spoustu škodlivin, které musí játra odbourat a tím se samy jakoby znečišťují. Jak je dostat do formy? 


Když se rozhodnete pro játrovou čistící kůru, nepijte alkohol a nejezte nic tučného.

Není nad byliny

Ideální bylinkou na očistu jater je ostropestřec mariánský, speciálně jeho rozemletá semínka. Dá se koupit v lékárně nebo v bioobchodech. Někteří lidé semínka chroustají jen tak, ale lepší je udělat si z nich čaj. Stačí dvě čajové lžičky přelít vařící vodou a nechat čtvrt hodiny odstát. 

...
Autor: Shutterstock

Skvělý je i nápoj z aloe vera. Ten si můžou připravovat lidé, kteří si tuhle téměř zázračnou rostlinu pěstují doma. Uřeže se silnější list, odstraní se z něj slupka a zbude gelová dužina. K té přidejte šťávu ze dvou prolisovaných jablek a lžičku jablečného octa. Rozmixujte a pijte dva krát denně. Výborná je i pampeliška a kopřiva, obě čistí nejen játra, ale i střeva a krev. Pijte z nich čaj, tři krát denně. Stačí lžičku sušených bylinek (listů) přelít v hrnku horkou vodou. Nechte odstát deset minut. Bylinky na játra pijte vždy tak ve třítýdenních intervalech a pak si dejte dva měsíce pauzu.

Vynikající účinky na játra má i exotická bylina z Asie zvaná kutki a taky amrita. Jsou to léčivky v ajurvédské medicíně a dají se koupit například na internetu.

Ideální potraviny

Játra se dají pročistit i vhodnými potravinami. Jsou to především artyčoky, celer, jarní cibulka, kapusta, kopr a nové brambory. Úplnou bombou na pročištění jsou i výhonky vojtěšky, ječmene, munga a podobně. Všechny se dají sehnat prakticky v každém supermarketu.

...
Autor: Profimedia

Dejte si olej

Další možností, jak detoxikovat játra, je lžíce panenského olivového oleje denně. Nejlepší je ho sníst společně s nějakou doporučenou zeleninou – třeba si ho nalít na výhonky.

Ráno pijte teplou vodu s citronem

Naučte se ráno ještě před oblíbenou kávou vypít teplou vodu s citronovou šťávou. Ničím neslaďte, šťávy stačí několik kapek. Za pár dní se budete zaručeně cítit lépe a vaše játra taky.

A co minerály nebo vitamíny?

Skvělý je třeba selen. Nejvíc je ho v para ořechách. Protože jejich kvalita v našich obchodech není vždy ideální, není od věci dát si jej občas v tabletách jako výživový doplněk. Z vitaminů je nejlepší B6. Ten najdeme třeba v mase, makrelách, droždí, banánech, v bramborách a podobně.

Autor: rie