Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

6 důvodů, proč vás trápí špatný dech

Trápí-li vás špatný dech, může to mít několik různých příčin
2. března 2014 | 13:00

Občas nás každého trápí špatný dech, ale pokud se to stane chronickou záležitostí, tak je potřeba dopátrat se té pravé příčiny. Halitóza je termín, který pro zapáchající dech používají doktoři. Někdy je to jen příznak toho, že potřebujete zlepšit svou ústní hygienu, ale může to mít i závažnější příčiny.


1. Nestaráte se o své zuby
Špatná dentální hygiena je v osmdesáti pěti procentech příčinou špatného dechu, což potvrdila studie, která vyšla v roce 2013. Jídlo, které není pořádně vyčištěno a odstraněno z ústní dutiny, slouží jako platforma pro bakterie, které se na něm pěkně pasou. Mikroby milují mokrá a teplá místa, pokud si pořádně nevyčistíte ústa, dojde v nich k podobnému efektu jako v žumpě a začnou zapáchat. Bakterie produkuji sirnaté sloučeniny, které zapáchají jako pukavec. Čistěte si zuby dvakrát denně a používejte zubní nit, také nezapomínejte na jazyk.

2. Nepijete dostatečné množství vody
Dehydratace způsobuje, že neprodukujete dostatečné množství slin, což je právě ten problém, protože pomocí slin se odplavují baktérie, způsobující zápach. Sliny, které produkujeme, udržují na živu buňky v našich ústech, takže pokud nemáme dost slin, buňky začnou pomalu odumírat. Odumřelá, hnijící buňka samozřejmě zapáchá. Doktoři doporučují vypít alespoň dva litry vody denně. Zelený čaj také není špatný nápad, neb bylo dokázáno, že antioxidanty v něm obsažené, likvidují sirnaté sloučeniny v zapáchajícím dechu.

Žvýkačka není jediná věc, která vám osvěží dech
Autor: Shutterstock.com

3. Jste dehydrovaní kvůli alergiím
Lidé, které trápí alergie a nemohou tak dýchat přes nos, neb ho mají ucpaný, dýchají přes ústa a ta tím vysychají. Pokud tedy trpíte alergiemi, rozhodně nepodceňujte jejich léčbu a nezapomínejte pít vodu.


4. Jíte mnoho špatných věcí
Na to nemusíte být genius, aby vám došlo, že po česneku vám potáhne z úst a je nám jasné, že pokud míříte na tatarák nebo jinou, česnekem prošpikovanou lahůdku, tak se pro jistotu vybavíte balíčkem pálivých žvýkaček. Ovšem věděli jste, že mléčné produkty zhušťují nosní hlen a vede k zápachu? Také není od věci jíst jen střídmé množství chleba a těstovin, protože karbohydráty vytvářejí bakterie, jelikož mají vysoké množství cukru. Jíst vlákninu na druhou stranu pomáhá.


5. Máte infekci v nosní dutině nebo na mandlích
Pokud dostanete infekci, je samozřejmě nutné navštívit specialistu a nechat si předepsat léky. Opakované záněty mandlí mohou vést k utvoření kalciových kamenů, vzadu v krku je cítíte jako malinké kamínky. Tyhle potvůrky vydávají silný zápach. Nejlepší recept, jak se jich zbavit je úplně obyčejný babský recept, kloktání slané vody, protože sůl zabíjí bakterie.

Trápí-li vás špatný dech, může to mít několik různých příčin
Autor: shutterstock

6. Reflux jícnu
Lidé, které trápí pálení žáhy, krkají žaludeční kyseliny a to ohrožuje jejich dech. Pálení žáhy způsobují samé dobré věci, takže pokud s ním máte problém, vyhněte se pokud možno alkoholu, citrusům, skořici nebo čokoládě.