Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kolik spánku opravdu potřebujeme, abychom efektivně pracovali

Kolik spánku je moc a kolik zase málo na to, aby náš mozek efektivně pracoval?
6. března 2014 | 09:40

Každý z nás bude průměrně, během svého života spát dvacet čtyři let. Ovšem stále je tu spousta nezodpovězených otázek na toto téma. Studie, kterou prováděl Leo Widrich, nám ukazuje, kolik spánku opravdu potřebujeme a jakým způsobem se na jejím základě máme zorganizovat naši denní rutinu.


Pokud se někoho zeptáte, kolik si myslí, že by měl spát denně hodin, běžně, většina populace odpoví osm až devět hodin. Ovšem ono to možná nemusí být vůbec pravda, ač je to tak neuvěřitelně zažité pravidlo.

Jedna z posledních studií o spánku tvrdí, že ten kdo spí 6,5 a 7,5 hodin denně žije delší, zdravější a šťastnější život. Naopak, spaním osm a více hodin denně si prý ubližujete. Ovšem pozor, už jste se někdy setkali s člověkem, který spal jen čtyři hodiny, a přesto vypadal, jako by naspal sedm?

polohy spánku
Autor: shutterstock.com

Je to podivné, ale člověk, který má nedostatek spánku, může předvádět stejný pracovní výkon jako ten, který se vyspal, ovšem v určitém stádiu nastává rozdíl. Ať už jsme měli nedostatek spánku nebo ne, stává se nám, že ztrácíme soustředěnost. Pokud tedy máte naspáno a váš mozek začíná pokulhávat v soustředěnosti, váš mozek to zvládne kompenzovat. Pokud jste se ale nevyspali, tak tuto schopnost ztrácíme a je pro nás tím pádem velice obtížné, začít se opět soustředit.
Pokud tedy někdo tvrdí, že mu stačí spát jen čtyři hodiny a zvládne v práci všechno hravě, má na jednu stranu pravdu, ale sám si už poté neuvědomuje jeho klesající tendenci v pracovním tempu.

Co dělat, aby byla vaše produktivita co nejvyšší
Odpolední šlofík
Vyzkoušelo se toho mnoho, ale je pár věcí, které vám pomohou během dne, kdy klesá produktivita práce, nastartovat organismus zpět ke stoprocentnímu výkonu. Jedním z nich je, dát si šlofíka. Ovšem nesmí trvat déle než třicet minut, nejlépe jak se říká, si dát dvacet. Je také dobré, pokud máte tu možnost si zdřímnout, pak to provozujte přesně ve stejný čas, každý den.

Vstávání není nic příjemného
Autor: Shutterstock
Vytvořte si rituál pro lepší spaní
Projděte se, stačí třeba dvacetiminutová procházka. Pěkně si vyčistíte hlavu, trošku se unavíte a budete spát, mnohem kvalitnějším spánkem. Dalším osvědčeným trikem na lepší spaní je kniha. Když se ponoříte do jiného světa, přepnete mozek a připravíte ho ke skvělému spánku. Pokud máte problém se vstáváním a nastavíte si budík dejme tomu na půl sedmou a potom hodinu kupujete čas a posouváte budík po deseti minutách, zkuste si naplánovat nějakou aktivitu, kterou uděláte hned, jak vstanete. Třeba, že si uvaříte čaj, nebo půjdete cvičit, cokoli co je příjemné a vytáhne vás z postele, protože pak se vstávání stane mnohem příjemnější aktivitou.


Ženy potřebují více spánku než muži
To je holý fakt. Ženy potřebuji v průměru o dvacet minut více než muži. Je to prý tím, že naše mozky jsou mnohem složitější a jinak propojený než mužský, tudíž potřebuje o něco delší čas na regeneraci.