Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

5 triků, jak mít perfektně vypadající zuby! Na co si dát pozor?

  • 12. března 2018 | 06:00

    Krásný chrup je nejen součástí zdraví, ale zvedne i celkový dojem. Každý člověk s nádherným a zářivým úsměvem je totiž mnohem atraktivnější! Chcete mít krásný úsměv? Pečlivě si čištěte zuby, choďte na preventivní prohlídky a jezte zdravě!

  • Choďte na prohlídky

    Autor: Shutterstock.com

    K zubaři choďte jednou za půl roku. Bez včasného vyšetření můžete totiž péči zanedbat natolik, že mohou vzniknout taková onemocnění a poškození, která již později nebude možné napravit. Choďte proto na prohlídky i tehdy, když nemáte potíže. „Většina hlavních onemocnění ústní dutiny, jako jsou například zubní kaz a onemocnění dásní, v prvních a dobře léčitelných stadiích žádné subjektivní potíže nezpůsobuje,“ říká stomatolog Jan Stuchlík. Kdo tedy začne zubního lékaře hledat až ve chvíli, kdy ho něco bolí, musí počítat s tím, že léčba pak bude náročnější, a to jak časově, tak i finančně. 

  • Nepodceňujte dentální hygienu

    Autor: Shutterstock.com

    I když se nejedná o zkrášlovací zákrok, ale o léčebný proces, vaše zuby budou díky pravidelné profesionální hygieně krásnější, a dokonce i bělejší. "Není potřeba mít strach, zákrok je zcela bezbolestný. Může se stát, že některé úkony při dentální hygieně nemusí být zejména napoprvé zcela příjemné, ale bolest nikdo opravdu cítit nebude," uklidňuje zkušená dentální hygienistka Monika Sojková.

  • Poctivě čistěte

    Autor: Shutterstock.com

    Sáhněte si do svědomí. Jak často si čistíte zuby? Pravidelnou ústní hygienu je totiž třeba dělat nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním. „Zuby doporučuji čistit mechanicky kartáčkem s měkkými vlákny po celém jejich povrchu, každý zub ze všech stran. A nezapomínat ani na méně dostupná místa, jako jsou zadní zuby nebo místo za posledním zubem. Prostory mezi zuby je poté třeba dočistit ještě mezizubním kartáčkem a dentální nití,“ radí doktor Stuchlík a připomíná: "Důležité je po večerním čištění už nic nejíst a pít jenom vodu."

  • Pozor na sladké

    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Asi tušíte, že dobře chrupu neudělají sladkosti, ale stejně negativně na zubní sklovinu působí i popíjení sladkých nápojů. Cukry a kyseliny v nich obsažené ji totiž rozkládají a po čase dochází k tvorbě zubního kazu. Potravinám s vysokým obsahem cukru bychom se proto měli snažit co nejvíce vyhýbat, a pokud je to možné, vždy po jídle si zuby vyčistit. 

  • Zrádné ovoce

    Autor: iStock

    Zubům neškodí jen sladké. I zdravé ovoce a ovocné šťávy obsahují kyseliny, které mohou narušit povrch zubních krčků. Když sníte ovoce, vyčkejte s čištěním zubů zhruba dvě hodiny. Ovocné kyseliny totiž zubní sklovinu narušují, a použití kartáčku by ji navíc mechanicky poškozovalo. V tomto případě je tedy lepší ústa po konzumaci pouze vypláchnout vodou a kartáček použít až o něco později. 


Autor: Karolína Havlíková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...